Pagaminsite
Švilpikai yra ruošiami iš tokios pačios tešlos kaip ir itališki gnocchi virtiniai, tik juos kepa orkaitėje, o ne verda vandenyje.
Grybų padažui galite naudoti pievagrybius arba “chestnut” grybus, kurių galima nusipirkti kone kiekvienoje parduotuvėje. Jei turite, galite juos pakeisti miško grybais: voveraitėmis, šilbaravykiais, baravykais, ir pan.
Švilpikai su grybų padažų
Švilpikams:
- Maždaug 800 g virtų bulvių
- 100 g miltų
- 1 kiaušinis
- Druskos pagal skonį
Padažui:
- Svogūnai
- Pievagrybiai
- Grietinėlė
- Miltai
- Druska ir pipirai
- Sviestas kepimui
- Krapai
Švilpikų paruošimas
- Bulvės su lupena išverdame iš vakaro.
- Išvirtas bulves nulupame ir sutriname arba sumalame su mėsmale.
- Įmušame kiaušinį, paskaniname su druska įberiame miltus ir viską gerai išmaišome.
- Miltuotomis rankomis formuojame švilpikus: pabarstome ant stalo miltų, atgnybiame gabalėlį tešlos ir iškočiojame delnais į volelį, suplojame ir supjaustome norimo dydžio gabalėliais.
- Kepimo skardą ištepame sviestu, ant jos sudėliojame švilpikus ir kepame iki 230C įkaitintoje orkaitėje iš abiejų pusių maždaug po 15 min.
Grybų padažas švilpikams
- Padažui ant sviesto pakepiname susmulkintą svogūną. Sudedame grybus, paskaniname druska, piprais, išmaišome ir dar šiek tiek pakepiname.
- Kitoje keptuvėje ant sviesto pakepiname miltus ir sudedame juos į grybus.
- Įpilame grietinėlę ir dar truputi troškiname kol sutirštės padažas.
- Sudedame krapus.
Orkaitėje kepti bulvių virtiniai
Švilpikams:
- 1 kg bulvių;
- 2 kiaušinių;
- 200 g miltų;
- 1 v.š. krakmolo;
- Druskos.
Grybų padažui:
- Aliejaus kepimui;
- 1 svogūno;
- 250 grybų;
- 200 ml grybų, daržovių ar višienos sultinio;
- 200 ml grietinės;
- Druskos, pipirų;
- 1 v.š. krakmolo;
- 1 v.š. šalto vandens.
Paruošimo būdas:
- Nuskustas bulves išvirkite ir, nupylę vandenį, pakaitinkite, kad išgaruotų drėgmė. Bulves sugrūskite ar sumalkite.
- Kai bulvės atvės tiek, kad galėtumėte nenusideginę rankų minkyti tešlą, supilkite į bulves suplaktus kiaušinius, miltus, krakmolą bei druską ir atsargiai išmaišykite. Tešlą stenkitės maišyti kuo mažiau, kitaip švilpikai bus nemaloniai tamprūs.
- Išplokite tešlą į stačiakampį, supjaustykite juostelėmis ir juosteles supjaustykite nedideliais, pusės nykščio dydžio gabaliukais. Jei tešla labai lips, galite ją pabarstyti truputėliu miltų.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Sudėkite švilpikus į orkaitę ir kepkite 30-40 min, arba kol jie pagels.
- Paruoškite grybų padažą: Supjaustykite grybus ir svogūnus gan stambiais panašaus dydžio gabalėliais. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę ir įpilkite aliejaus. Suberkite grybus bei svogūnus į keptuvę ir kepkite apie 15 min, kol svogūnai visiškai suminkštės. Supilkite sultinį, įmaišykite grietinę ir pagardinkite padažą pagardinkite druska bei pipirais. Sumaišykite krakmolą su šaltu vandeniu, supilkite į padažą ir pavirkite 1-2 min, kad padažas sutirštėtų.
- Užpilkite padažą and švilpikų ir patiekite.