Šokoladinis biskvitas
- 100 g juodo šokolado;
- 100 g sviesto;
- 1 st. cukraus pudros;
- 1 st. miltų;
- 2,5 a.š. kepimo miltelių;
- 6 kiaušiniai;
- 2 v.š. brendžio.
Paruošimas
- Ištirpinti šokoladą ir sviestą, įpilti brendį. Atvėsinti.
- Kiaušinius su cukraus pudra plakti 10 min. Įdėti šokoladinę masę, miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir dar plakti 3 min.
- Tešlą supilti į 26 cm kepimo formą ir kepti 40 min. 160 C įkaitintoje orkaitėje.
Morengas
- 3 kiaušinių baltymai;
- 150 g cukraus.
Paruošimas
- Iš pirmo reikia gerai išplakti baltymus. Po to, nuolat plakant, sudėti cukrų. Cukrų berti po kelis šaukštelius ir po kiekvieno cukraus įbėrimo baltymus plakti apie 1 min. Baltymai bus tinkamai išplakti, kai apvertus indą, baltymai išlaikys savo formą ir nekris iš indo.
- Ant kepimo popieriaus uždėti 24 cm kepimo formos dugną, apvesti apskritimą (kepimo metu baltymai padidės iki 26 cm apskritimo). Apversti popierių kita puse, sudėti baltymus.
- Baltymus 30 min. kepti 150 C įkaitintoje orkaitėje. Po to temperatūrą sumažinti iki 125 C ir kepti 10 min. Vėliau morengą kepti 100 C apie 1 val. 40 min.
Kremas
- 3 kiaušinių tryniai;
- 100 g cukraus;
- 125 ml grietinėlės;
- 200 g sviesto;
- 70 g juodo šokolado;
- 2 v.š. brendžio.
![Šokoladinis tortas su morengu](https://valgome.lt/wp-content/uploads/2022/07/sokoladinis-tortas-su-morengu.jpg)
Paruošimas
- Grietinėlę sumaišyti su cukrumi ir kiaušinių tryniais. Vandens garuose paruošti plikytą kremą – virti masę kol sutirštės ir ims kilti burbuliukai. Virimo metu masę nuolat maišyti, kad nesuvirtų tryniai. Paruoštą kremą atvėsinti.
- Ištirpinti šokoladą. Atvėsinti.
- Į mikserį įdėti kambario temperatūros sviestą ir, nuolat plakant, po truputį sudėti plikytą kremą, brendį. Pabaigoje įdėti tirpintą šokoladą.
- Kremą trumpam pastatyti į šaldytuvą.
Sirupas
- 3 v.š. cukraus;
- 3 v.š. brendžio;
- 1/2 st. vandens.
Į puodą supilti vandenį ir brendį, suberti cukrų. Pakaitinti ant nedidelės ugnies, kol ištirps cukrus. Atvėsinti.
Ganašas
- 125 ml grietinėlės;
- 150 g juodo šokolado;
- 30 g sviesto;
- 2 v.š. brendžio.
Paruošimas
Grietinėlę užvirinti, nukelti nuo ugnies. Į grietinėlę sudėti nedideliais gabalėliais sulaužytą šokoladą ir supjaustytą kambario temperatūros sviestą, įpilti brendį. Maišyti kol ištirps šokoladas su sviestu ir masė taps vientisa.
Surinkimas
Šiltas abrikosinis džemas
- Šokoladinį biskvitą padalinti į dvi dalis.
- Vieną dalį sulaistyti sirupu, sutepti šiltu abrikosiniu džemu ir kremu.
- Ant viršaus uždėti morengą, sutepti likusiu kremu ir uždėti antrą biskvito dalį.
- Tortą užpilti ganašu, galima pabarstyti smulkintais riešutais.
Skanaus!
P.S. Gavosi labai skanus tortas. Kitą kartą daryčiau viską taip pat, tik sirupu sulaistyčiau abi biskvito dalis – apatinė dalis galėtų būti sausesnė, o viršutinė drėgnesnė nei yra dabar. Ir dar – originaliame recepte, darant morengą, į baltymų masę buvo dedami smulkinti riešutais, aš riešutų neįdėjau, nes… pamiršau 😉 Kitą kartą tikiuosi nepamiršiu įdėti 🙂
1 komentaras apie “Šokoladinis tortas su morengu”