Morenginis tortas su šokolado sluoksniu

Vasarą, savo gimtadieniui dariau šokoladinį tortą su morengo sluoksniu, o šį kartą – morenginis tortas su šokolado sluoksniu. Šis tortas patiks visiems, mėgstantiems morengą ir šokoladą, o skaičiuojantys kalorijas ar besilaikantys dietų, toliau gali ir neskaityti 😉

Morenginis pagrindas

  • 3 kiaušinių baltymai;
  • 150 g cukraus;
  • 1 v. š. krakmolo.

Paruošimas

  1. Iš pirmo reikia gerai išplakti baltymus. Po to, nuolat plakant, sudėti cukrų. Cukrų berti po kelis šaukštelius ir po kiekvieno cukraus įbėrimo baltymus plakti apie 1 min. Baltymai bus tinkamai išplakti, kai apvertus indą, baltymai išlaikys savo formą ir nekris iš indo. Tuomet suberti krakmolą ir viską atsargiai išplakti.
  2. Ant kepimo popieriaus uždėti 24 cm kepimo formos dugną, apvesti apskritimą. Apverstą popierių padėti ant skardos, sudėti baltymus į apvestą apskritimą. Baltymus džiovinti 100 C įkaitintoje orkaitėje apie 2 val. (skardą su baltymais statyti į šaltą orkaitę ir, tik įstačius skardą, įjungti orkaitę).
  3. Morengą atvėsinti ir tik tada nuimti nuo kepimo popieriaus.

Morengai

  • 5 kiaušinių baltymai;
  • 230 g cukraus.

Paruošimas

  1. Išplakti baltymus su cukrumi, kaip ir morenginiam pagrindui.
  2. Baltymus sudėti į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriaus išspausti maždaug 3-4 cm dydžio morengus. Morengus džiovinti 100 C įkaitintoje orkaitėje apie 1,5 val. (skardą su baltymais statyti į šaltą orkaitę ir, tik įstačius skardą, įjungti orkaitę).
  3. Morengus atvėsinti ir tik tada nuimti nuo kepimo popieriaus.

Biskvitas

  • 4 kiaušiniai;
  • 130 g cukraus;
  • 5 g kepimo miltelių;
  • 160 g miltų;
  • 1 v.š. aliejaus;
  • Pusės citrinos sulčių.

Paruošimas

  1. Išplakti kiaušinių baltymus, po truputį suberti cukrų. Baltymus plakti iki standžių putų.
  2. Kitame inde išplakti kiaušinių trynius su kepimo milteliais ir citrinos sultimis. Plakti kelias minutes, kol masė padidės. Tuomet įpilti aliejų. Į šią masę suberti pusę miltų normos, išmaišyti. Sudėti 1/3 išplaktų baltymų. Atsargiai išmaišyti. Suberti likusius miltus, išmaišyti. Sudėti dar 1/3 išplaktų baltymų, atsargiai išmaišyti. Pabaigoje sudėti likusius baltymus ir viską paskutinį kartą išmaišyti.
  3. Tešlą supilti į 24 cm kepimo popieriumi išklotą formą, kepti 180 C įkaitintoje orkaitėje, kol biskvitas iškeps.
  4. Iškepusį biskvitą atvėsinti, išimti iš formos ir supjaustyti nedideliais gabaliukais.

Šokoladinis kremas

  • 150 g džiovintų slyvų be kauliukų;
  • 1/3 stiklinės brendžio;
  • 200 ml pieno;
  • 100 g cukraus;
  • 3 v.š. kakavos;
  • 50 g šokolado;
  • 70 g sviesto;
  • 100 g smulkintų graikiškų riešutų.

Paruošimas

  1. Džiovintas slyvas užpilti brendžiu ir palikti mažiausiai porai valandų (aš palikau visai nakčiai). Išmirkintas slyvas supjaustyti.
  2. Į puodą supilti pieną, suberti cukrų, kakavą ir virti ant silpnos ugnies, kol cukrus ištirps ir masė taps vientisa. Nukėlus nuo ugnies, sudėti sviestą ir šokoladą. Kremą maišyti, kol ištirps sviestas ir šokoladas. Įpilti brendį, kuriame mirko slyvos.
  3. Į platų indą sudėti gabaliukais supjaustytą biskvitą, suberti slyvas, 50 g smulkintų graikiškų riešutų ir viską užpilti šokoladiniu kremu. Viską gerai išmaišyti, kad kremas susigertų į biskvitą.

Kremas pertepimui

  • 8 kiaušinių tryniai;
  • 150 ml pieno;
  • 150 g cukraus;
  • 200 g sviesto;
  • 1 pakelis vanilinio cukraus.

Paruošimas

  1. Puode sumaišyti trynius, pieną ir cukrų. Masę, nuolat plakant šluotele, kaitinti ant mažos ugnies, kol masė sutirštės ir ims kilti burbuliukai. Atvėsinti.
  2. Kambario temperatūros sviestą išplakti, suberti vanilinį cukrų ir po truputį sudėti plikytą kremą.

Šokoladinis glajus

  • 100 g šokolado;
  • 70 g grietinėlės.

Į puodą sudėti šokoladą, įpilti grietinėlę ir kaitinti, kol šokoladas ištirps.

Morenginis tortas su šokolado sluoksniu
Morenginis tortas su šokolado sluoksniu

Torto surinkimas

  1. Ant morenginio pagrindo sudėti šokolade išmirkyto biskvito gabaliukus su slyvomis, šonuose paliekant tarpus morengams sudėti. Šokoladinį biskvitą pertepti kremu.
  2. Morengus pamirkyti kreme ir sudėti aplink šokoladinį biskvitą. Likusius morengus taip pat pamirkyti kreme ir sudėti ant torto piramidės forma. Kiekvieną morengo sluoksnį sulaistyti šokoladiniu glajumi ir apibarstyti likusiais (50 g) smulkintais graikiškais riešutais. Sudėjus visus morengus, viršų taip pat sulaistyti šokoladiniu glajumi ir apibarstyti smulkintais graikiškais riešutais.

Skanaus!

P.S. Morenginį pagrindą ir morengus išsikepiau iš vakaro, o kitą dieną kepiau biskvitą, viriau kremus ir lipdžiau “griuvėsius”. Gavosi labai skanus tortas, bet pakanka ir vieno gabalėlio gyvenimui pasisaldinti 😉


Parašykite komentarą