🍪 Sausainiai su obuoliais ir kriauše

Šiuos sausainius pateikiau vakar pietaujant su drauge ir švenčiant Užgavėnes. Tiesa nuotraukų tinkamų pakankamai nepridariau, o jau šiandien visi likusiejį iškeliavo į vyro darbą, nes juk prasidėjo Gavėnia, todėl reikia po truputį susilaikyti, o man to susilaikymo tikrai reikia. Taip taip, čia dėl vasaros ir trumpų sijonų…

Pirmą kartą šiuos sausainius paragavau pas kitą lietuvę gyvenančią visai netoli mano namų, o ji receptą gavo iš anytos, kuri dažnai juos gamina. Tešlos receptas tikrai paprastas ir labai jau būdingas turkiškiems sausainiams. Iš ties, Turkiški sausainiai būna ne tik apipilti ir išmirkyti sirupe, būna jie ir tokie gausiai apiberti cukraus pudra, todėl ne mažiau saldesni. Įdaras irgi gaminamas pagal turkiškąją tradiciją, kur obuoliai sutarkuojami ir patroškinami su cukrumi, kol suminkštėja. Aš šį kartą visgi obuolius ir kriaušę pjausčiau mažais kubeliais. Įdaras žinoma gali būti įvairus, esu mačiusi netgi su džiovintomis figomis, datulėmis, aivos vaisiumi. Taigi pasikliaukite savo fantazija.

Ingredientai (apie 25 sausainiai):

  • 125 g sviesto;
  • 150 ml aliejaus;
  • 150 ml naturalaus jogurto;
  • 150 ml cukraus;
  • 4 st miltų (dar reikės pabarstymui kočiojant);
  • 1/2 a.š. kepimo miltelių;
  • 2-3 v.š. cukraus pudros apibarstymui.

Įdarui:

  • 1 didelė kriaušė;
  • 3 obuoliai;
  • 5 v.š. cukraus;
  • 1 cinamono lazdelė.
Sausainiai su obuoliais ir kriaušėmis
Sausainiai su obuoliais ir kriaušėmis

Gaminam:

  1. Kambario temperatūros sviestą ištrinti su cukrumi tik kol gausis vientisa masė, supilti jogurtą, aliejų ir viską išmaišyti, tada po truputį suberkite miltus ir kepimo miltelius.
  2. Išmaišykite tešlą. Gausis minkšta, prie rankų nelimpanti tešla. Padėkite į šaldytuvą, kol paruošite įdarą.
  3. Nulupkite kriaušę ir obuolius. Supjaustykite mažais kubeliais arba sutarkuokite. Sudėkite į puodą ir užpilkite cukrumi, įdeėkite cinamono lazdelę. Virkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps ir vaisiai bus gana minkšti.
  4. Tešlą imkite gabalėliais ir iškočiokite stačiakampį. Supjaustykite stačiakampiais, 10×10 cm dydžio, į vidurį dėkite vaisių įdaro, imkite už kraštų ir lenkite link vidurio, kraštus suspauskite, kad nesimatytų įdaro.
  5. Įkaitinkite orkaitę iki 170C, kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi ir sudėkite pyragėlius. Kepkite apie 15 min kol kraštai lengvai pradės gelsti. Išėmus atvėsinkite ir apibarstykite cukraus pudra. Skanaus!


Parašykite komentarą