Sveiki sulaukę vasaros! Jau galime svajoti apie maudynes, iškylas, grilių, šašlykus, šaltus gėrimus su ledukais ir gražiais šiaudeliais bei mėgautis visais vasaros malonumais!
Kol dar esame mieste, iškylos bet kada nesurengsi, tai telieka išsitraukti elektrinį grilių/keptuvę ir pradėti kepti lengvus patiekalus, kurie ne tik puikiai nuspalvins vasarišką stalą, bet ir būs nepaprastai gardūs.
Praėjusią savaitę pasidaviau smidrų manijai ir nusipirkau kelius pundelius, kartu kelias cukinijas, baklažanus. Smidrus beveik visus sunaudojau paprasčiausiai tartai su sluoksniuota tešla (šiek tiek įkvėpta Beatos ir jos žurnalo redaktorės Annos pasidalintomis nuotraukomis), kurią aptepiau kremines varškės ir kiaušinio mišiniu, apdėjau plonytėmis riekelėmis rūkyto kalakutienos kumpio ir apdėjau smidrais. Viskas greitai iškepė ir puikiai tiko vėlyviesiems pusryčiams ir pavakariams dar liko.
Kelis smidrai visgi liko, tai juos teliko tinkamai panaudoti. Jau galvojau ryte pusryčiams į omletą įpjaustyti, bet vakare gaminant kepintas daržoves pagalvojau,kad joms kažko lyg ir trūksta, kad atrodytų dar gražiau, taip likę smidrai atsirado ant šių grilintų salotų. Puikumas tas, kad jiems nereikia daug laiko kepti, tik kol šiek tiek suminkštės, tačiau vistiek dar išliks traškūs. Taigi siūlau pabandyti ir jums! Jei jau smidrų neliko aplinkui, tai ant viršaus uždėkite kelis gražgarsčių lapelius. Bus gražu ir skonis būs įdomus.
Ingredientai 4 asmenims:
- 1 baklažanas;
- 3 nedidelės cukinijos;
- druska ir juodieji pipirai pagal skonį;
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus;
- 3-4 vidutinio dydžio smidrai;
- 6-7 vyšniniai pomidorai;
- Kelios šakelės šviežio baziliko;
- Apie 10 juodųjų alyvuogių.
Padažui:
- 2 česnako skiltelės;
- 1/2 citrinos sulčių;
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus;
- Druska ir juodieji pipirai pagal skonį;
- 2 valg.š. granatų sirupo (nebūtina).
Gaminam:
- Baklažanus ir cukinijas supjaustykite griežinėliais. Sudėkite į dubenį. Apiberkite druska, juodaisiais pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Smidrus supjaustykite į pusės sprindžio ilgio gabalėlius. Įkaitinkite elektrinį grilių ir kepkite daržoves apie 3-4 minutes, kol suminkštės. Jei kepsite ant žarijų, greičiausiai daržovės greičiau iškeps ir įgaus pikantišką dūmų skonį.
- Nulupkite česnaką ir smulkiai sutarkuokite. Dubenėlyje sumaišykite su citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi, druska ir juodaisiais pipirais, jei norite įpilkite granatų sirupo.
- Ant didelės lėkštės ar dubenio sudėkite apkeptas daržoves, apdėkite pjaustytais vyšniniais pomidorais, alyvuogėmis be kauliukų, baziliko lapeliais. Apšlakstykite padažu. Skanaus!