Virti žirniai su rūkytomis ausytėmis, prie alaus

  • Paruošimas: 15 min
  • Porcijos: 4
Šis autentiškas lietuviškas receptas „Virti žirniai su rūkytomis ausytėmis, prie alaus“ atgaivins jūsų virtuvės stalą senovės skonių prisiminimais. Tradicinės lietuviškos virtuvės šedevras, kuriame derinami kruopščiai numirkyti žirniai, subtiliai rūkyti mėsos gaminiai bei sūdytų lašinukų prisilietimas, puikiai tinka tiek šeimos vakarienei, tiek draugų susibūrimams. Patiekalas ne tik džiugina skonio receptorius, bet ir suteikia galimybę išbandyti įvairias ingredientų alternatyvas, todėl kiekvienas kulinaras gali pritaikyti receptą pagal turimus produktus.

Galimos ingredientų alternatyvos:
  • Jei neturite rūkytų ausyčių, galima pasirinkti rūkytą kumpį ar dešrą, kurie taip pat suteiks patiekalui unikalų skonį.
  • Vietoje sūdytų lašinukų galite naudoti kitokio rūšies rūkytą kiaulienos gabalėlį arba džiovintą dešrą.
  • Žirnius galima pakeisti konservuotais avinžirniais (paprastai po 400 g skardinėje), tačiau prieš naudojimą rekomenduojama nuskalauti.
  • Svogūnų alternatyva – saldūs svogūnai, kurie suteiks švelnesnį skonį.
Patiekalo gaminimo patarimai:
  • Numirkykite žirnius bent per 4–6 valandas arba per naktį, kad jie įsigautų tinkamą birumą ir sklandų skonį.
  • Svogūnus ir lašinukus kepdami stenkitės neperkepti, kad išsaugotumėte jų natūralų aromatą, o kartu leistumėte rūkytoms ausytėms tobulai susimaišyti su kitais ingredientais.
  • Nuoseklus ingredientų įmaišymas ant ugnies leido pasiekti harmoningą skonio balansą – išbandykite keletą minučių mažos ugnies, kad visi prieskoniai gerai susijungtų.
Kalorijos:

Bendra kalorijų vertė – apie 1200 kcal, o kiekviena iš 4 porcijų turi apytiksliai 300 kcal.

Receptui reikės:

  • Žirniai: 500 g (alternatyva: konservuoti avinžirniai – 2 skardinės po 400 g)
  • Rūkytos ausytės: 150 g (alternatyva: rūkytas kumpis arba dešra)
  • Svogūnai: 2 vnt.)
  • Sūdytų lašinukų: 50 g (alternatyva: rūkytos kiaulienos gabalėliai)
  • Druska: 1 arbatinis šaukštelis
  • Malti pipirai: 1/2 arbatinio šaukštelio
  • Vegeta: 1/2 pakelio (alternatyva: vištienos sultinio kubelis)
  • Persiladas: 1 šaukštas

Paruošimas

  • Žirnių paruošimas: Pirmiausia žirniai buvo kruopščiai numirkyti per naktį arba bent 4–6 valandas, kad pasiektų tinkamą birumą.
  • Po mirkymo jie buvo gerai nuplauti.
  • Žirnių virimas: Vėliau numirkyti žirniai buvo užvirinti puode su gausiu kiekiu vandens ir nedideliu kiekiu druskos. Virimo procesas tęsėsi apie 20 minučių, kol žirniai įgavo norimą, šiek tiek biria tekstūrą.
  • Svogūnų ir lašinukų paruošimas: Tuo tarpu du svogūnai buvo supjaustyti smulkiais gabalėliais. Jie buvo apkepami keptuvėje ant vidutinės ugnies su nedidele kiekiu pasirinkto riebalų (pvz., sviesto ar aliejaus), kol pasiekė auksinį atspalvį.
  • Po to į keptuvę buvo įdėta 50 g sūdytų lašinukų, kurie buvo švelniai apkepami, kad išleistų savo rūkyto skonio esenciją.
  • Rūkytų ausyčių integracija: Kai lašinukai jau pradėjo gražiai apskrusti, į keptuvę buvo įmaišytos pjaustytos rūkytos ausytės.
  • Ingredientai buvo apkepami tol, kol iš jų pradėjo išsiskirti intensyvus, rūkyto mėsos aromatas.
  • Ingredientų sujungimas: Tuomet į keptuvę buvo atsargiai įmaišyti išvirti žirniai kartu su apkepintais svogūnais, lašinukais ir rūkytomis ausytėmis. Visi ingredientai buvo gerai sumaišyti, o patiekalas pagardintas 1 arbatiniu šaukšteliu druskos, 1/2 arbatinio šaukštelio maltų pipirų, 1/2 pakelio vegetos ir 1 šaukštu šviežiai kapoto persilado.
  • Baigiamoji virimo stadija: Po to mišinys buvo dar trumpam pašildytas ant mažos ugnies, kad visi skoniai susijungtų ir atsiskleistų.
  • Svarbu stebėti, kad patiekalas nesudegtų, tad ugnis buvo laikoma žema.
  • Patiekimas: Galiausiai karštas patiekalas buvo nukrautas į lėkštes ir pristatytas kartu su alaus bokalu – idealus derinys tradicinei lietuviškai virtuvei.
  • Papildomi patarimai: Jei norite suteikti patiekalui papildomo aromato, prieš pat patiekimą galite šiek tiek apibarstyti šviežiai kapotais smulkintais žalumynais, kurie sustiprins skonį ir papuoš vizualiai.

1 komentaras apie “Virti žirniai su rūkytomis ausytėmis, prie alaus”

  1. Mano mėgstamiausias užkandis prie alaus, nors šiais laikais kiek primirštas ir vis rečiau gaminamas. 🙂

    Atsakyti
Average
5 Based On 1

Parašykite komentarą