Mung dalas troškinys su ryžiais

Po sočių, saldžių ar riebių šventinių patiekalų norisi kažko gaivaus, natūralaus, sveiko. Todėl nejučia iš spintelės pradedame traukti kruopas, skusti bulves sultiniui ar žvalgytis į vaisius prekybos centruose. Ajurvedinė mityba mane dar labiau patraukė po indiško „Dinner Explorer“ vakarėlio, kitą dieną vėl prisiminiau, kad kruopos nuo vaikystės buvo mano mėgstamiausias maistas. Galėčiau kasdien pietums valgyti ryžių ar grikių kruopų patiekalus (tačiau picos bei pastos taip pat nepamiršti). Šauniausia yra tai, kad kruopos ne tik maistinga, sotu, skanu, bet ir labai sveika. O jei jas dar pagardini kokiu nors sveikuolišku priedu…

Mung dalas troškinys
Mung dalas troškinys

Visada norėjau išbandyti mung pupeles apie kurias girdėjau tiek daug gerų atsiliepimų. Pagaliau šios gražuolės atsirado ir mano virtuvėje. Mung pupelės yra puikus baltymų šaltinis tiems, kurie nevalgo mėsos, todėl šis patiekalas itin tinka vegetarams ar veganams (tik jei esate veganas sviestą teks pakeisti augaliniu aliejumi). Be to mung dalas yra lengvai virškinamos.

Šį mung pupelių troškinį yra labai paprasta paruošti. Naudojau prieskonius, kuriuos radau savo prieskonių krepšelyje ir kurie padeda virškinimui: imbierą, cinamoną, kuminą, kmynus… Taip pat įdėjau Kajano pipiro, nes žiemą pikantiškas aštrumas puikiai dera troškinyje. Jei pasiilgote sveiko, natūralaus, naminio ir šilto maisto – šis receptas būtent jums.

Mung (žaliųjų) pupelių troškinys su ryžiais

  • Trukmė: apie 45 min.
  • Porcijos: 2-3

Ingredientai:

  • 1/2 stiklinės mung dalas pupelių;
  • 100 g ilgagrūdžių ryžių;
  • 1 baltojo svogūno galvutės;
  • 2 vid. grūstų česnako skiltelių;
  • išvalyto ghee sviesto (tiks ir paprastas).

Prieskoniai:

  • jūros druskos;
  • žiupsnio malto imbiero miltelių;
  • žiupsnelio malto cinamono;
  • žiupsnelio garstyčių sėklų;
  • žiupsnelio kajano pipiro;
  • žiupsnio kmynų;
  • žiupsnelio kumino.

Mung (žaliųjų) pupelių troškinys

  1. Pupeles užpilkite pusantros stiklinės vandens ir palikite mirkti per naktį. Kitą dieną (arba po 8-10 valandų mirkinimo) užvirinkite puode tris stiklines vandens, sudėkite išmirkytas pupeles. Jei reikia, nugrėbkite putas samčiu. Sumažinkite ugnį iki vidutinės ar silpnesnės, pasūdykite žiupsneliu druskos ir virkite apie 15-20 minučių, kol pupelės truputį suminkštės.
  2. Kol pupelės verda, paruoškite prieskonius ir daržoves. Susmulkinkite nuluptą svogūną (kad stipriai negraužtų akių, sušlapinkite peilį ir nuplaukite svogūną po šaltu vandeniu) ir sugrūskite nuluptas česnako skilteles. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus Ghee arba gabalėlį (25-30 g) paprasto sviesto, kai sviestas čirškės, sudėkite česnaką ir svogūną ir apkepkite kokias 1-2 minutes ant vid. ugnies. Tada sudėkite visus prieskoninius, galite dar truputį druskos įdėti (tik atminkite, kad jūros druska „stipresnė“ už paprastą). Pakepkite 30-60 sekundžių ,ir uždengę keptuvę dangčiu, patraukite nuo ugnies ir leiskite taip pastovėti kurį laiką.
  3. Po 15-20 min. kai pupelės išvirs, sudėkite į tą patį puodą 100 gramų ryžių (geriausia – jau išmirkytų ir perplautų). Virkite dar 20 min. (ar kiek parašyta ant jūsų naudojamų ryžių pakuotės) ant silpnesnės ugnies. Tada sudėkite sviesto ir prieskonių mišinį, išmaišykite, uždenkite puodą ir 60 sekundžių. pavirę, leiskite pastovėti dar 2-3 minutes. Patiekite. Skanaus ir būkit sveiki! 🙂

Kas yra Mung dalas?

Smulkios, žalios, pailgos pupelės. Turtingos baltymais, švelnaus skonio, greitai paruošiamos ir lengvai virškinamos.
Mung dalas – lengviausiai virškinama dalo rūšis. Baltymų yra mažiau nei, pvz., urid dale ar mėsoje, tačiau pakankamai pilnavertei mitybai. Neskaldytą mung dalą reikia pamirkyti apie 8 val., virti apie 45 min., proporcija su vandeniu 1:3. Galima daiginti.
Dalas – priklauso ankštinių augalų grupei. Dalas yra lengviausiai virškinamas ankštinis augalas, todė rekomenduojamas vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms ir sveikstantiems ligoniams. Jame esančius baltymus organizmas įsisavina geriau negu žirniuose, pupelėse, sojos produktuose ar mėsoje esančius baltymus. Dale gausu magnio, fosforo, kalio. Indų mitybos sistemoje jis yra pagrindinis  baltymų šaltinis. Gaminant dalą, virškinimui palengvinti, naudojami prieskoniai: ciberžolė, imbieras, indiški kmynai ir kiti.


Parašykite komentarą