Prabangus keksas, skoniu ir struktūra labai primenantis slyvų keksą, kurio receptas neseniai buvo paskelbtas valgome.lt. Tačiau čia, vietoje margarino naudojau sviestą ir dar keli kitokie ingredientai, darantys keksą drėgnesnį, gardesnį ir puresnį. Jeigu mėgstate tokio tipo pyragus šis tikrai turėtų patikti, tik būtinai naudokite kepimo miltelius, nes kriaušės gan sunkios ir keksas gali iškilti prasčiau nei su slyvomis ar obuoliais.
Ingredientai:
- 3 nemažų kriaušių;
- laimo citrinos;
- 50-80g migdolų;
- 6 kiaušinių (atskirtų);
- 180g sviesto (kambario temperatūros);
- nepilnos stiklinės cukraus;
- žiupsnelio vanilino;
- apie 1 1/2 stiklinės miltų;
- 2 a.š. kepimo miltelių;
- žiupsnelio muskato (malto);
- žiupsnelio gvazdikėlių (maltų);
- kelių žiupsnių cinamono;
- poros šaukštų brendžio;
- džiuvesėlių ir riebalų (kepimo formai);
- balto šokolado drožlių ir cukraus pudros (nebūtinai).
🍐 Kriaušių kekso paruošimas
- Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių. Baltymus išplakti iki standžių putų. Trynius sumaišyti su cukrumi ir vanilinu, sudėti minkštą sviestą, išsukti iki purios masės.
- Tada sudėti prieskonius (gvazdikėlius ir muskatą), išmaišyti tešlą. Žaliąją citriną švariai nuplauti ir nutarkuoti žievelę, sudėt ją į tešlą, iš pusės citrinos išspausti 1-2 šaulštus sulčių, išmaišyti gerai, įpilti brendžio, išmaišyti.
- Tada sumaišyti miltus su kepimo milteliais, įmaišyti į tešlą. Galiausiai įmaišyti kiaušinių baltymus, tik atsargiai, po truputį, ne visus iškart.
- Kriaušias švariai nuplauti, nulupti žievelę ir sujaustyti gabaliukais.
- Skardą ištepti riebalais ir pabarstyti džiuvesėlių trupiniais (viso to neriekia jei naudojate silikoninę formą).
- Įpilti šiek tiek tešlos, ant jos sudėti kriaušes, pabarstyti jas cinamonu, pabarstyti migdolais ir užpilti likusią tešlą.
- Pašauti orkaitėn (jau gerai įkaitinton) kokiai valandai, aš kepiau 150 laispnių temperaūroje kokias 60 minučių.
Iškeptą keksą apibarsčiau baltuoju šokoladu ir cukraus pudra. 🙂
Štai ir viskas. Skanaus!!!