Turinys:
Pastaruoju metu apleidau virtuvę. Niekada per daug nėjau iš proto dėl maisto kultūros, nors dauguma taip jau galvojo. Ir nieko keisto, juk čia rašau beveik vien apie tai (net palyginimams parenku maistinius pavyzdžius). Galbūt kažkada ir būčiau šokinėjusi iš laimės pirmą kartą įžengusi į Ladurée ar išleidusi paskutinius pinigus gabalėliui Roquefort Papillon, bet šiandien, visa, ko man reikia – tai gabalėlis, gal ir ne pačio išvaizdžiausio, tačiau pačio nuoširdžiausio naminio pyrago ir šiltos, garuojančios arbatos puodelio. Vidury pievos, po žydinčiu kaštonu.
- Trukmė: apie 70-75 min.
- Porcijos: 10-12
Ingredientai:
- 4 didelių kiaušinių;
- 1/2 puodelio saulėgrąžų aliejaus;
- puodelio rudojo cukraus;
- žiupsnelio cinamono;
- kelių lašų citrinų ar kitos esencijos;
- puodelio pasukų arba pieno;
- 2 puodelių miltų;
- 1 1/2 a.š. kepimo miltelių;
- šaukšto tarkuotos natūralios citrinos žievelės (nebūtina);
- apie 500 g šviežių abrikosų;
- saujelės džiovintų spanguolių;
- gabalėlio sviesto ar margarino (formai patepti).
Pastaba: jei nesate tikri dėl kiekių, visada galite pasitikrinti matavimų lentelėje.
Pyrago paruošimas
- Nuplaukite abrikosus, perpjaukite pusiau ir išimkite kaulelius. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Aliejų ištrinkite su cukrumi, įmaišykite cinamono.
- Po vieną įmuškite kiaušinius ir viską gerai išmaišykite. Po truputi supilkite pasukas ar pieną, bei miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Išmaišę tešlą, pagardinkite keliais lašeliais citrinų esencijos bei citrinų žievele.
- Kepimo formą ištepkite riebalais, supilkite tešlą. Ant viršaus išdėliokite abrikosų puseles (galite skiltelėmis dėlioti, kaip labiau patinka). Apibarstykite viršų spanguolėmis ir pašaukite maždaug 60 min. į orkaitę. Ar pyragas tikrai iškepė, galite patikrinti įsmeigdami šakutę ar pagaliuką – kai šis neaplimpa tešla, galite drąsiai traukti lauk savo naminį saldumyną.
Patiekite su kava arba arbata ir džiaukitės praktiškai jau atėjusia vasara. Skanaus!!!