Nors mano virtuvės fronte jau kurį laiką nebuvo nieko naujo ir, kaip vesternuose, tarsi po dykumą, po virtuvę ridenosi įsivaizduojami sudžiuvusių gėlių kamuoliai, vieną saulėta pavasario vakarą aš ir vėl atradau džiaugsmo ir laiko iškepti pyragą. Pagaliau išdrįsau nusipirkti išsvajotą baltą kepimo formą su bangelėmis. Gaivus varškės pyragas su uogiene turėjo puikiai pašventinti pirmąjį kepimo formos tarnavimą. Be to, labai nustebau parduotuvėje radusi kibirėlį (!) trintos varškės. Omg, kaip tai nuo šiol palengvins varškės pyragų kepimą.
- Trukmė: apie 1.5 val.
- Porcijos: 8-10
Ingredientai:
Tešlai (galite trapią tešlą paruošti pagal bet kurį kitą receptą):
- apie 100 g margarino arba sviesto;
- 1/2 stiklinės cukraus;
- 2-3 stiklinės miltų;
- šlakelio šalto (ledinio) vandens.
Pyragui:
- 450 g kreminės pusriebės varškės;
- 2 kiaušinių;
- 1/2 grietinėlės (plakamosios);
- 1/2 stiklinės cukraus;
- apie 330 g aviečių ar serbentų uogienės.
Varškės pyrago paruošimas
- Minkštą sviestą išminkykite su cukrumi, įpilkite šlakelį vandens, prierkite tiek miltų, kad užsiminkytų prie rankų nelimpanti tešla. Aš šįkart dariau praktiškai visiškai iš idėjos ir akies, todėl jei bijot nestikslumų, geriau naudokite jau paruoštą trapią tešlą. Aš ir būčiau naudojus, bet šįkart neturėjau.
- Įdėkite tešlą 15 min. į šaldiklį, kad šiek tiek sustingtų. Tada iškočiokite arba paprasčiausiai įlipdykite į riebalais pateptą kepimo formą. Subadykite šakute. Kepkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.
- Kol tešla keps, paruoškite įdarą: varškę ištrinkite su cukrumi, grietinėle ir įmuštais kiaušiniais. Įpilkite įdarą į šiek tiek apkepusią tešlą, pašaukite atgal į orkaitę ir kepkite, kol varškės masė kiek sustings, t.y. apie 35-40 min. Galite patikrinti atsargiai pavartydami kepimo indą – masė turi būti kaip želė, bet ne skysta.
- Galiausiai atsargiai užtepkite uogienę ant pyrago ir, atgal įdėję į orkaitę, kepkite dar apie 15 min. Išimkite, leiskite pyragui visiškai atvėsti ir mėgaukitės gaiviu pavasarišku skoniu!