🍪 Sviestiniai sausainiai su šokolado traškučiais

Visai neseniai pasigavau įkvėpimą iškepti tradicinių sviestinių, trapių sausainių. Na, žinote, kokių kurie labai trapūs būna, saldūs ir burnoje tiesiog tirpsta. Ko ko, bet saldumo šiems gražuoliams tikrai pakako, todėl jei kepsite rekomenduoju tokį kiekį cukraus kaip nurodytą recepte naudoti tuo atveju, jei nedėsite šokolado. Jei dėsite šokoladą, galite jo kiekį sumažinti iki 50 g, o cukraus iki 1/2 puodelio (t.y. apie 100 g). Vietoje šokolado, galite drąsiai naudoti džiovintas spanguoles arba aguonas. Jei naudosite spanguoles, dėkite 150 g cukraus, jei aguonas – taip pat panašų kiekį.

  • Trukmė: apie 60 min.
  • Porcijos: apie 3 skardos sausainių

Ingredientai:

  • 200 g tikro sviesto (kambario temperatūros);
  • 3/4 puodelio (150 g) cukraus*;
  • vieno vid. arba didelio kiaušinio;
  • žiupsnelio druskos;
  • žiupsnelio valino (arba a.š. vanilinio cukraus);
  • 1/2 šaukštelio kepimo miltelių;
  • apie 280 g a.r. kvietinių miltų;
  • 1/2 puodelio šokolado traškučių (galite pakeisti 80 g tarkuoto šokolado).
*Jei nemėgstate saldžių sausainių (o šitie tokie ir bus), dėkite mažiau cukraus – apie pusę puodelio (100 g).

Sausainių paruošimas

  1. Sviestą su cukrumi išsukite iki kreminės masės. Įberkite ir įmaišykite žiupsnelį druskos bei vanilės. Įmuškite kiaušinį, viską gerai išsukite. Sumaišykite miltus su kepimo milteliais (tik nepersistenkite su milteliais, nebent norite, kad sausainiai virstų pagalvėlėmis). Dalį miltų sudėkite į tešlą ir išmaišykite. Tada suberkite šokolado traškučius, likusius miltus, užminkykite prie rankų nelimpančią tešlą.
  2. Padalinkite tešlą į 4-6 dalis ir suformuokite kvadratines juosteles, panašiai kaip gamindami suši. Jas sudėkite ant lėkštelės, uždenkite maistine plėvele ir palaikykite šaldymo kameroje apie 10 minučių, kol sukietės. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Tada supjaustykite riekėmis, kurias dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite kol kraštai paauksuos, apie 15-20 minučių. Išimkite ir leiskite atvėsti.


Parašykite komentarą