- Paruošimas: 15 min
- Gaminimas: 50 min
- Porcijos: 5
Mėsos kukuliai pomidorų padaže su grietine – tai klasikinis patiekalas, kuris sujungia sultingus mėsos kukulius su turtingu pomidorų ir grietinės padažu. Šis derinys suteikia patiekalui ypatingą skonį ir aromatą, primenantį namų virtuvės šilumą. Kukuliai yra populiarūs daugelyje pasaulio virtuvių, o Lietuvoje jie dažnai patiekiami su bulvių koše ar šviežiomis daržovių salotomis.
Galimos ingredientų alternatyvos:
- Malta mėsa: vietoje kiaulienos galite naudoti jautieną, vištieną ar kalakutieną, arba jų mišinį, kad pakeistumėte patiekalo skonį ir tekstūrą.
- Ryžiai: jei norite išbandyti kitokį skonį, vietoje ryžių galite naudoti virtus grikius ar bolivinę balandą (kynvą).
- Majonezas: galima pakeisti natūraliu jogurtu ar grietine, siekiant lengvesnio padažo varianto.
Patiekalo gaminimo patarimai:
- Norėdami, kad kukuliai būtų ypač purūs ir sultingi, į mėsos masę galite įdėti šiek tiek mirkytos duonos trupinių.
- Kepimo metu, jei pastebite, kad padažas per tirštas, galite įpilti šiek tiek vandens ar sultinio, kad pasiektumėte norimą konsistenciją.
Kalorijos:
Bendras kalorijų kiekis patiekale yra apie 3500 kcal, todėl vienoje porcijoje (iš 5) yra apie 700 kcal.
Receptui reikės:
- Malta kiauliena: 1 kg
- Virti ryžiai: 1 stiklinė
- Svogūnas: 1 vnt
- Morka: 1 vnt
- Česnakas: 2 skiltelės
- Maltos mėsos prieskoniai: 2 a. š.
- Druska: pagal skonį
- Juodieji pipirai: žiupsnelis
- Kiaušinis: 1 vnt
- Vanduo: 0,5 stiklinės
- Pomidorų padažas: 4 v. š.
- Grietinė: 2 v. š.
- Majonezas: 2 v. š.
- Miltai: 1 v. š.
- Rūkytos paprikos milteliai: 1 a. š.
- Džiovintų žolelių mišinys: 1 a. š.
Paruošimas
- Paruoškite daržoves: smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką, o morką sutarkuokite.
- Sumaišykite ingredientus: į dubenį sudėkite maltą kiaulieną, virtus ryžius, paruoštas daržoves, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska, pipirais ir maltos mėsos prieskoniais. Gerai išmaišykite, kol gausite vienalytę masę.
- Formuokite kukulius: iš paruoštos mėsos masės drėgnomis rankomis suformuokite nedidelius kukulius ir sudėkite juos į kepimo formą.
- Paruoškite padažą: atskirame inde sumaišykite vandenį, pomidorų padažą, grietinę, majonezą, miltus, rūkytos paprikos miltelius ir džiovintų žolelių mišinį, kol gausite vientisą padažą.
- Užpilkite padažą: paruoštu padažu tolygiai užpilkite kukulius kepimo formoje.
- Kepkite: uždenkite kepimo formą folija ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 200 °C temperatūroje apie 50 minučių.
- Kepimo pabaigoje nuimkite foliją ir kepkite dar 5–10 minučių, kad kukuliai gražiai apskrustų.
- Patiekite: išimkite iš orkaitės ir patiekite su bulvių koše bei šviežiomis daržovių salotomis.
- Santrauka: Mėsos kukuliai pomidorų padaže su grietine – tai sotus ir gardus patiekalas, puikiai tinkantis šeimos pietums ar vakarienei. Įvairios ingredientų alternatyvos leidžia pritaikyti receptą pagal asmeninius skonius, o papildomi gaminimo patarimai padės pasiekti geriausią rezultatą. Nepamirškite atsižvelgti į kalorijų kiekį, ypač jei stebite savo mitybą. Skanaus!
Būtinai gaminsiu. Be galo skaniai atrodo.