Avinžirnių ir sezamo sėklų pastos užtepėlė / humusas

  • Paruošimas: 10 min
  • Porcijos: 3

Avinžirnių ir sezamo sėklų pastos užtepėlė, kitaip dar vadinama humusu, yra itin maistingas ir sotus patiekalas, kuris kilęs iš Artimųjų Rytų virtuvės. Tai vienas populiariausių vegetariškų ir veganiškų patiekalų, kurį galima naudoti kaip padažą, užtepėlę ar net pagrindinį maisto ingredientą.

Humusas puikiai dera su ůvairiais duoniukais, lavašu, krekeriais ar šviežiomis daržovėmis, tokiomis kaip agurkai, morkos ar paprikos. Be to, ši užtepėlė ne tik skani, bet ir maistinga – joje gausu augalinių baltymų, sveikųjų riebalų bei skaidulų, kurie padeda palaikyti gerą virškinimą ir suteikia ilgalaikį sotumo jausmą.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Avinžirniai: Galite naudoti ne tik konservuotus, bet ir džiovintus avinžirnius, juos išmirkant ir išverdant iki minkštumo.
  • Tahini sezamo pasta: Jei neturite tahini, galite naudoti maltas skrudintas sezamo sėklas arba riešutų sviestą (pvz., migdolų ar anakardžio).
  • Alyvuogių aliejus: Puikiai tiks ir avokadų aliejus, sezamų aliejus ar net graikiškų riešutų aliejus.
  • Ciberžolė: Jei norite ůdomesnio skonio, galite pridėti rūkytos paprikos, kmynų ar net žolelių, tokių kaip petražolės ar kalendros.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Jei norite itin kreminės tekstūros, avinžirnius galite pertrinti per sietelį, kad pašalintumėte odeles.
  • Humusą galima pagardinti papildomais prieskoniais, tokiais kaip kuminas, česnakas ar net aitriosios paprikos dribsniai.
  • Jei humusas per tirštas, galite įpilti kelis šaukštus avinžirnių konservų skysčio arba paprasto vandens.

Kalorijos

Visas patiekalas turi apie 750 kcal, o vienai porcijai tenka maždaug 250 kcal.

Receptui reikės:

  • Avinžirniai (konservuoti): 200 g
  • Tahini sezamo pasta: 3 v. š.
  • Citrinos sultys: 1/2 citrinos (pagal skonį)
  • Alyvuogių aliejus: 3 v. š.
  • Druska: žiupsnis
  • Ciberžolė: žiupsnis

Paruošimas

  • Paruoškite avinžirnius: Jei naudojate konservuotus avinžirnius, nupilkite skystį ir gerai nuplaukite juos po tekančiu vandeniu.
  • Jei naudojate džiovintus avinžirnius, pamerkite juos per naktį ir virkite apie 1 valandą, kol taps minkšti.
  • Sumaišykite ingredientus: Maisto smulkintuve sudėkite avinžirnius, tahini pastą, citrinos sultis, druską, ciberžolę bei alyvuogių aliejų.
  • Sutrinkite: Smulkinkite ingredientus iki vientisos, kreminės konsistencijos. Jei reikia, po truputį pilkite vandens arba avinžirnių skystį, kad pasiektumėte norimą tekstūrą.
  • Patiekimas: Paruoštą humusą galima tiekti su duoniukais, pita duona, krekeriais ar daržovėmis.
  • Jei pageidaujate, pabarstykite sezamo sėklomis, kapotomis petražolėmis ar lašeliu alyvuogių aliejaus.
  • Santrauka: Avinžirnių ir sezamo sėklų pastos užtepėlė yra lengvai paruošiamas ir maistingas patiekalas, puikiai tinkantis pusryčiams, pietums ar lengvam vakarui. Dėl savo universalumo ir sotumo jis tampa vis populiaresnis sveikos mitybos gerbėjų tarpe. Pritaikykite receptą pagal savo skonį, naudodami įvairias ingredientų alternatyvas, ir mėgaukitės šiuo skaniu bei sveiku pasirinkimu!
humusas
humusas

1 komentaras apie “Avinžirnių ir sezamo sėklų pastos užtepėlė / humusas”

Average
5 Based On 1

Parašykite komentarą