Lazanija su mėsos įdaru ir baltu padažu

  • Paruošimas: 30 min
  • Gaminimas: 45 min
  • Porcijos: 4
Lazanija su mėsos įdaru ir baltu padažu – tai klasikinis itališkas patiekalas, kuris jau seniai pamėgtas ir Lietuvoje. Šis sotus ir gardus patiekalas puikiai tinka tiek šeimos vakarienei, tiek draugų susibūrimui. Lazanija susideda iš sluoksniuotų makaronų lakštų, tarp kurių dedamas sultingas mėsos įdaras, pagardintas pomidorų padažu, ir švelnus bešamelio padažas.

Galimos ingredientų alternatyvos:
  • Mėsa: vietoje kiaulienos galite naudoti jautienos faršą arba jų mišinį. Taip pat tinka kalakutiena ar vištiena.
  • Sūris: fermentinį sūrį galima pakeisti parmezanu arba mocarela.
  • Lazanijos lakštai: galite rinktis pilno grūdo arba be glitimo lazanijos lakštus.
Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Jei naudojate džiovintus lazanijos lakštus, prieš sluoksniavimą juos trumpai apvirkite pasūdytame vandenyje su šlakeliu aliejaus, kad suminkštėtų ir neliptų tarpusavyje.
  • Bešamelio padažą maišykite nuolat, kad nesusidarytų gumulėlių, o konsistencija būtų vientisa ir kreminė.
  • Lazaniją prieš pjaustant leiskite pastovėti apie 10–15 minučių, kad sluoksniai sutvirtėtų ir būtų lengviau pjaustyti.
Kalorijos:

Apytiksliai šio patiekalo kalorijų kiekis yra 3200 kcal visam patiekalui, o vienoje porcijoje (iš 4) – apie 800 kcal.

Receptui reikės:

  • Lazanijos lakštai: 250 g
Mėsos įdarui:
  • Malta kiauliena: 500 g (galite rinktis jautieną)
  • Česnakas: 2 skiltelės
  • Svogūnai: 2 vnt.
  • Morkos: 2 vnt.
  • Pomidorų tyrė: 2 v. š.
  • Aliejus: šlakelis
  • Konservuoti pomidorai savo sultyse: 1 indelis
  • Maltieji juodieji pipirai: žiupsnelis
  • Druska: žiupsnelis
Baltam padažui:
  • Sviestas: 100 g
  • Kvietiniai miltai: 1 v. š.
  • Pienas: 500 ml
  • Tarkuotas fermentinis sūris: 100 g
  • Maltieji juodieji pipirai: žiupsnelis
  • Tarkuotas muskato riešutas: žiupsnelis
  • Druska: žiupsnelis
Papildomai:
  • Kietojo sūrio drožlės: pagal poreikį, pabarstyti lazanijai

Paruošimas

  • Mėsos įdaro paruošimas: Svogūnai ir česnakai nulupami, smulkiai supjaustomi.
  • Įkaitinamas šlakelis aliejaus keptuvėje, suberiami svogūnai su česnakais ir kepinama, kol daržovės tampa minkštos.
  • Tada sudedama malta mėsa ir kepama, nuolat maišant, kad nesuliptų. Kai mėsa pilnai iškepa, įmaišoma pomidorų tyrė, konservuoti pomidorai ir griežinėliais supjaustytos morkos.
  • Galiausiai įdedami prieskoniai – druska ir juodieji pipirai, ir troškinama ant mažos ugnies apie 30 minučių, kol padažas sutirštėja.
  • Baltojo padažo (bešamelio) paruošimas: Puode ištirpinamas sviestas.
  • Į ištirpusį sviestą po truputį suberiami miltai ir maišoma, kol mišinys tampa šiek tiek aukso spalvos.
  • Palaipsniui pilamas pienas, tuo pat metu intensyviai maišoma, kad neliktų gumulėlių.
  • Įdedama druska, pipirai ir muskato riešutas, o padažas kaitinamas tol, kol pradeda tirštėti.
  • Baigiant įmaišomas tarkuotas fermentinis sūris, kol šis visiškai ištirpsta.
  • Lazanijos sluoksniavimas: Kepimo indo dugnas šiek tiek patepamas baltuoju padažu.
  • Dedamas pirmasis sluoksnis lazanijos lakštų, ant jų tolygiai paskleidžiamas dalis mėsos įdaro ir užpilamas baltuoju padažu.
  • Procesas kartojamas – lakštai, įdaras, padažas, kol sunaudojami visi ingredientai. Viršutinis sluoksnis turėtų būti baltuoju padažu apšlakstyta mėsa.
  • Kepimas: Indas uždengiamas folija ir dedamas į iki 170°C įkaitintą orkaitę. Kepama 45 minutes.
  • Po 45 minučių folija nuimama ir lazanija dar kepama 10–15 minučių, kol viršus gražiai apskrunda.
  • Išėmus iš orkaitės, pabarstoma kietojo sūrio drožlėmis ir leidžiama patiekalui pastovėti apie 10 minučių, kad sluoksniai sutvirtėtų.
  • Dabar galite mėgautis gardžia, namuose paruošta lazanija!
lazanija su kiaulienos faršu ir bešamelio padažu
lazanija su kiaulienos faršu ir bešamelio padažu

1 komentaras apie “Lazanija su mėsos įdaru ir baltu padažu”

Average
5 Based On 1

Parašykite komentarą