Velykoms nusprendžiau iškepti seniai jau darytą medaus tortą. Taip seniai jį kepiau, kad net neberadau recepto, tad teko paieškoti internete.
Lakštai
- 50 g sviesto;
- 3 v.š. medaus;
- 130 g rudojo cukraus;
- 1 kiaušinis;
- 60 g pieno;
- 1/2 a.š. sodos;
- 420 g miltų.
Paruošimas
- Indą su sviestu, pienu, medumi ir cukrumi įstatyti į kitą indą su verdančiu vandeniu. Kaitinti, kol viskas ištirps. Nukėlus indą nuo ugnies, į masę įmušti kiaušinį. Viską gerai išmaišyti.
- Kitame inde miltus sumaišyti su soda, į kurį po truputį supilti skystąją masę. Išminkyti tešlą.
- Jei reikia, suberti dar miltų, kad tešla neliptų prie rankų. Paruoštą tešlą uždengti rankšluosčiu ir palaikyti 15 min.
- Iš tešlos iškočioti plonus lakštus, juos keliose vietose subadyti šakute. Kepti apie 5-10 min. (kol lakštai lengvai paruduos) 180 C įkaitintoje orkaitėje.
- Priklausomai nuo torto dydžio, turėtų gautis apie 8 – 12 lakštų. Lakštus galima apipjauti ir nekeptus, ir iškeptus.
Kremas
- 240 g grietinės;
- 480 g grietinėlės;
- 2 v.š. cukraus;
- 1 v.š. vanilinio cukraus;
- 2 lapeliai želatinos.
Paruošimas
- 420 g grietinėlės trumpai paplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Želatiną užpilti vandeniu, brinkinti apie 5 min. Likusią, 60 g, grietinėlę pašildyti (neužvirinti), į ją sudėti išbrinkintą želatiną ir išmaišyti, kad želatina ištirptų. Atvėsinti iki kambario temperatūros. Mažu greičiu plakant pagrindinę grietinėlę, po truputį supilti grietinėlę su želatina. Padidinti mikserio greitį ir plakti grietinėlę iki standžios masės.
- Išplaktą grietinėlę padalinti į dvi dalis. Vieną dalį sumaišyti su grietine, kitą dalį palikti torto papuošimui.
Surinkimas
Lakštus pertepti grietinės ir grietinėlės kremu. Šonus sutepti grietinėlės kremu, apibarstyti smulkintais riešutais arba sutrupintais lakštų likučiais. Viršų galima pertepti karameliniu padažu.
Tortą mažiausiai 6 val. pastatyti į šaldytuvą.
Skanaus!
P.S. Tortą dariau iš dvigubo kiekio produktų. Iš 12 lakštų gavosi nemažas, maždaug 30 cm ilgio, 15 cm pločio ir 10 cm aukščio tortas. Kremui ėmiau po 480 g grietinės ir grietinėlės, 6 v. š. cukraus, 2 v. š.vanilinio cukraus, 20 g želatinos. Visą kremą sunaudojau lakštų pertepimui, plonu sluoksniu sutepiau šonus. Tortą padengiau nuo anksčiau likusia marcipanine mase ir papuošiau balto šokolado gėlytėmis.