Keksiukai su kakava ir avižiniais dribsniais

Idėjos įkvėpta leidausi į ypatingųjų keksiukų recepto medžioklę savo kulinarinių knygų kolekcijos džiunglėse. Kartais praleidžiu ne vieną valandą bevartydama visas mėgstamiausias knygas bei sukauptus žurnalus, atrasdama vis iš naujo receptus, kuriuos būtų įdomu išbandyti. Tačiau šį kartą neįtiko nei vienas. Tas per riebus, kitame per daug kakavos, trečiame per daug kiaušinių, o dar kitame naudoja jogurtą, kurio nėra šiuo metu šaldytuve. Galiausiai supratau, kad labai jaukiai galvoje įsitaisius konkreti idėja, kokių keksiukų norisi.

Keksiukai su kakava ir avižiniais dribsniais
Keksiukai su kakava ir avižiniais dribsniais

Apsiginklavau prijuoste ir užrašų knygute (jei nepavyks – galėsiu klijuoti pavojaus ženklus, draudžiančius prisiartinti prie recepto, o jei pavyks – tai bent žinosiu, ko pridėjau) ir ėmiausi idėją įgyvendinti. Žymūs virtuvės šefai sako, kad saldumynais net neužsiima, mat ten perdaug neprikursi: reikia sekti tam tikras proporcijas ir tiksliai sverti ingredientus. Aš irgi manau, kad receptų kūrimą reikėtų palikti geresnėms galvoms, kurios studijavo, kaip ten kas, su kuo ir kiek. Tad iš vieno pirmųjų savo eksperimentų daug nesitikėjau.

Stebėdama orkaitėje taip gražiai kylančius keksiukus, galvojau: palauk, dabar ištrauksiu ir jie sukris, tuomet paragausiu ir, aišku, kad kažko trūks. Tyrinėjau atvėsusius keksiukus kaip ką tik sukurtą dviratį. O jie buvo kaip tik tokie, kokių ir norėjau. Idealiai tinkantys prie pusryčių kavos su pienu ar su popietės arbata.

  • Paruošimo laikas: 25 min
  • Autorius: TartAmour / Gelmina
  • Porcijos: 12

Ingredientai:

  • 130 g cukraus;
  • 3 kiaušiniai;
  • 75 ml aukščiausios rūšies alyvuogių aliejaus;
  • 180 g miltų;
  • 2 arb. š. kepimo miltelių;
  • 35 g maltos kakavos;
  • 50 g avižų sėlenų;
  • 1/2 stikliuko romo (arba pieno);
  • 2 šaukštai avižinių dribsnių;
  • 2 šaukštai rudojo cukraus;
  • 2 šaukštai klevų sirupo.

Paruošimas:

  1. Išplakite iki purumo kiaušinius su cukrumi.
  2. Įpilkite aliejų ir gerai išmaišykite.
  3. Persijokite miltus kartu su kepimo milteliais ir kakava. Įmaišykite į gautą masę.
  4. Suberkite avižų sėlenas, romą arba pieną ir viską gerai išmaišykite silikoninės mentelės pagalba.
  5. Paruoškite viršutinį traškų keksiukių sluoksnį: avižinius dribsnius sumaišykite su ruduoju cukrumi, supilkite klevų sirupą ir viską sumaišykite.
  6. Paruoškite keksiukų kepimo formą, sudėkite popierines formeles (jei naudojate silikoninę jų neprireiks) ir dviejų šaukštų pagalba sudėkite keksiukų tešlą į formeles, užpildydami jas 2/3.
  7. Dabar sudalinkite traškųjį avižinių dribsnių sluoksnį ant tešlos.
  8. Kepkite prieš tai įkaitintoje 180°C temperatūros orkaitėje apie 20-25 min. Patikrinkite mediniu dantų krapštuku keksiuku vidurį: jei ištraukite sausą, traukite iš orkaitės ir keksiukus.
  9. Leiskite atvėsti ant grotelių.

Skanaus ir jaukaus savaitgalio!



Parašykite komentarą