Pavadinimas kilęs nuo itališko žodžio „spaghetto“, reiškiančio „plona virvė“. Italijoje jie dažniausiai gaminami iš manų kruopų miltų, kitur dažniausiai iš kvietinių miltų, įvairaus malimo rupumo.
Pirmiausia spagečiai pradėti gaminti Pietų Italijoje, kažkur apie XII a. Kai XIX a. buvo įkurti pirmieji spageti fabrikai, jų populiarumas staigiai išaugo. Amerikoje jie pirmiausia pasirodė 1800-ųjų gale, restoranuose, pavadinimu Spaghetti Italienne, būdavo patiekiami su pomidorų padažu. Vėliau išpopuliarėjo spageti su mėsos kukuliais ir taip spagečiai išplito po visą pasaulį.
Spageti tapo italų virtuvės emblema, paprastai jie patiekiami su pomidorų padažu, į kurį dedama įvairių žolelių (raudonėlis, bazilikas), alyvuogių aliejaus, mėsos arba daržovių. Spageti taip pat patiekiami su Bolonės padažu (Bolognese sauce), karbonara arba su čili pipirais. Dažnai užbarstomi kokiu nors kietu tarkuotu sūriu (Parmezanu, Pecorino Romano).
Kiek virti spageti?
Spageti pirmiausiai išverdami dideliame puode, būtinai metami į verdantį, pasūdytą vandenį. Spageti išverdami per 7-9 minutes (priklausomai nuo rūšies, virimo laikas dažniausiai nurodomas ant pakuotės). Vis dėl to, jei vadovaujatės tuo, kas ten parašyta, virkite 1-2 min. trumpiau, nei nurodyta. Tuomet tikrai jų nepervirsite. O tai svarbiausia. Būtinai nukoškite kiaurasamčiu.
Pasta su sūriu (Cacio e Pepe)
Tai įžymusis Romos Cascio e Pepe arba pasta su sūriu. Atsiribojant nuo italų campanilismo (kas kulinarine prasme reiškia „mano kieme gamintas sūris skaniausias“), Italijoje, kažkur per vidurį, galima brėžti storą brūkšnį. To brūkšnio viršuje prie patiekalų naudoja Parmigiano-Reggiano. Apačioje, tuo tarpu, valgo Pecorino Romano iš avies pieno. Nors klasikinei versijai reikia pastarojo, puikiai tiks ir jo šiaurinis kaimynas.
Patiekalas patiks išieškoto skonio miestiečiui, kuris vertina natūralų kokybiškų produktų skonį – juk jų tik 3 – pipirai, sūris ir makaronai.
Ingredientai 2 asmenims:
- 250 gr pastos (spagethi)
- 200 gr šviežiai tarkuoto sūrio
- 1 v.š. stambiai maltų juodųjų pipirų
Paruošimas:
- Užkaiskite vandenį makaronams.
- Smulkiai sutarkuoti sūrį. Suberkite į gilią lėkštę. Suberkite pipirus ir išmaišykite. Atidėkite apie 4 v.š. atskirai.
- Į verdantį, truputį pasūdytą vandenį (daug sūdyti nereikia, nes sūris yra sūrus) sudėkite ir išvirkite makaronus.
- Prieš virimo pabaigą paimkite apie 1/3 stiklinės vandens, kuriame virė makaronai ir užpilkite ant sūrio. Čia tikriausiai sudėtingiausia recepto vieta. Pilant vandenį ir maišant turi gautis riebaus pieno konsistencijos košelė. Kadangi labai lengva vandens padauginti – pilkite vandens po truputį.
- Nuvarvinkite makaronus. Užpilkite padažą ir išmaišykite. Sudėkite į lėkštes ir apibarstykite likusiu sūriu. Iš karto patiekite!