Kazlėkai yra skanūs ir kvapūs miško grybai. Ir nors pagal maistines savybes kazlėkai priklauso antrajai kategorijai, žinovai šiuos grybus pagal naudingąsias savybes iškelia dar aukščiau už virtus baravykus. Jie turi bendrą organizmą stiprinantį poveikį ir padeda išvengti peršalimo.
Iš kazlėkų galima paruošti daug skanių patiekalų, tokių kaip troškiniai, salotos, sriubos, apkepai. Reikėtų prisiminti vieną svarbų niuansą: prieš verdant ar kepant juos reikia nuvalyti. Jei tai nebus padaryta, tada vanduo taps tirštas, gleivėtas, todėl kazlėkų patiekalas iš karto taps nepatrauklus.
Taip pat skaitykite: Kaip džiovinti kazlėkus?
Kazlėkai verdami tik 30 minučių, tada šiuos grybus galima valgyti, užšaldyti arba naudoti kituose patiekaluose. Prieš kepant, kazlėkus virkite 15 minučių.
Kai kurios namų šeimininkės tvirtina, kad prieš kepant, kazlėkų virti visai nereikia. Tereikia užpilti verdančiu vandeniu, kad geriau pasišalintų plėvė nuo kepurės, ir kepti.
Kaip teisingai išvirti kazlėkus?
Norėdami išvirti skanius kazlėkus, mums reikia pačių grybų, 2 litrų vandens, druskos, puodo, kiaurasamčio ir peilio.
1. Nuvalykite 500 gramų kazlėkų, nuplaukite ir supjaustykite mažais gabalėliais.
2. Virkite kazlėkus šiek tiek pasūdytame (2 arbatiniai šaukšteliai) vandenyje 30 minučių, kol suminkštės (ant silpnos ugnies).
3. Nupilkite sultinį. Sultinį galima nufiltruoti ir naudoti kitiems patiekalams ruošti, arba netgi užšaldyti porcijomis.
Virti kazlėkai paruošti.