Kiek kepti kugelį?

Šis patiekalas skirtingų virėjų gaminamas įvairiai, neretai dedama kiaulienos, paukštienos, grybų, svogūnų, kai kada morkų ar varškės, taukų riebumui. Kepama nuo keliasdešimt minučių iki kelių valandų įprastoje arba malkinėje orkaitėje. Svarbi patiekalo dalis yra padažas, kuris irgi gali būti gana įvairus (tradiciškai – spirgučiai).

Kiek kepti kugelį?

Kugelis kepamas apie 1-1,5 valandos. Bet kepimo laikas priklauso nuo konkretaus recepto.

Kugelis su vištiena

Skanus kugelis (bulvių plokštainis) su vištienos ketvirčiais.

Ingredientai:

  • Bulvės – 3-3,5 kg (neskustų);
  • Svogūnas – 1 didelis;
  • Pienas – 250-300 ml;
  • Kiaušiniai – 2 vienetai;
  • Vištienos ketvirčiai – 2-3 vienetai;
  • Druska, malti juodieji pipirai – pagal skonį;
  • Prieskoniai;
  • Augalinis aliejus kepimo popieriui patepti.

Kugelio paruošimas:

  1. Vištos ketvirčius susmulkiname, ištriname prieskoniais (druskos ir įvairių prieskonių mišinys) arba kitais mėgstamais prieskoniais, paliekame kelioms valandoms.
  2. Bulves nuskutame, nuplauname ir sutarkuojame. Jeigu tarkiai gavosi per daug vandeningi, nuspaudžiame nereikalingą skystį per marlę.
  3. Svogūną sutarkuojame, dedame į bulvių tarkius ir išmaišome.
  4. Pieną užviriname ir nuplikome juo bulves. Turi gautis gana skysta masė.
  5. Įmušame kiaušinius, beriame druską, pipirus ir viską gerai išmaišome.
  6. Skardą išklojame kepimo popieriumi ir ištepame jį aliejumi.
  7. Išdėliojame vištienos gabalėlius ir užpilame tarkiais.
  8. Bulvių plokštainis kepamas apie 1 valandą 40 midučių vidutinio karštumo orkaitėje.

Kugelis su vištiena skaniausias su grietinės-spirgučių padažu.

Bulvių plokštainis su šonine

Ingredientai:

  • 1kg bulvių;
  • 2 kiaušiniai;
  • 0,5 stiklinės manų kruopų;
  • 1-2 šaukšteliai malto mairūno;
  • 2 svogūnai;
  • 350 g parūkytos šoninės;
  • Druskos;
  • Pipirų.

Paruošimas:

  1. Bulves nuplauti, nuskusti ir smulkiai sutarkuoti.
  2. Į bulvių masę įmušti kiaušinius, suberti manų kruopas, mairūną ir viską gerai sumaišyti.
  3. Svogūnus nulupti ir sutarkuoti, sudėti į bulvių masę. Ją pasūdyti, suberti pipirus.
  4. Skardą ištepti riebalais, supilti bulvių masę (1,5-2 cm storio), išlyginti.
  5. Ant viršaus sudėti plonomis riekelėmis supjaustytą šoninę.
  6. Kepti orkaitėje 200° C temperatūroje apie 40-50 minučių.

Klasikinis bulvių plokštainis

Lietuvių nacionalinis patiekalas – kaimiškas močiutės kugelis.