Kalėdinis keksas “Dundee”

Pernai Kalėdoms kepiau vokiečių pyragą “Stollen”, šiemet nusprendžiau išbandyti škotų kalėdinį keksą “Dundee”. Šis keksas skaniausias po 2-4 savaičių laikymo, taigi dabar pats laikas jį kepti, norint per šventes mėgautis skaniu keksu.

Ingredientai:

  • 180 g sviesto;
  • 180 g + 2 v. š. cukraus;
  • 180 g miltų;
  • 4 kiaušiniai;
  • 30 g migdolų miltų;
  • 1 a. š. kepimo miltelių;
  • 600-700 g razinų, džiovintų vaisių ir cukatų mišinio;
  • 50 ml romo arba brendžio;
  • 1/2 citrinos sultys ir tarkuota žievelė;
  • nuluptų migdolų puselių;
  • 5 v. š. pieno.

“Dundee” kekso paruošimas

  1. Razinų, džiovintų vaisių, cukatų mišinį (stambesnius vaisius supjaustyti) užpilti romu arba brendžiu. Mišinį gerai išmaišyti (sudėjau į sandarų indą ir kelis kartus gerai pakračiau), kad alkoholis tolygiai pasiskirstytų ir palikti mažiausiai 3 val. pastovėti (palikau visai nakčiai).
  2. Kambario temperatūros sviestą išplakti su 180 g cukraus iki purios masės. Nuolat plakant, įdėti po vieną kiaušinį ir po šaukštą migdolų miltų. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, sudėti vaisių mišinį ir šiek tiek pamaišyti, kad visi vaisiai pasidengtų miltais. Miltus su vaisiais sudėti į sviesto – kiaušinių masę. Taip pat sudėti tarkuotą citrinos žievelę ir supilti citrinos sultis. Viską gerai išmaišyti.
  3. 20-23 cm kepimo formą iškloti kepimo popieriumi, sudėti paruoštą tešlą. Keksą kepti 160 C įkaitintoje orkaitėje apie 2 val.
  4. Po 1 val. kepimo keksą išimti, papuošti migdolų puselėmis ir vėl pašauti į orkaitę. Pieną sumaišyti su 2 v. š. cukraus. Likus iki kepimo pabaigos 10-15 min., keksą sutepti saldžiu pienu.
  5. Iškepusį keksą atvėsinti, suvynioti į foliją arba įdėti į skardinę dėžutę ir pamiršti iki Kalėdų…

Migdolų miltų galima nusipirkti, bet šiuo atveju geriau patiems pasigaminti, nes migdolų miltai greitai genda, o šiam receptui reikia visai nedidelio kiekio. Tad pasidalinsiu, kaip aš pasigaminau šiuos miltus.

Pirmiausiai reikia nusilupti migdolus (jų reikės ir kekso papuošimui). Migdolus sudėti į verdantį vandenį ir pavirti 1 min. Išimtus iš vandens migdolus, atvėsinti. Imti po vieną riešutą ir suspausti tarp dviejų pirštų – migdolai labai lengvai “išsineria” iš luobelės. Nuluptus migdolus supilti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir 5 min. padžiovinti 170 C įkaitintoje orkaitėje. Atvėsinti. Migdolai jau paruošti papuošimui, tereikia padalinti pusiau. O migdolų miltams taip paruoštus riešutus nedideliais kiekiais sudėti į blenderį ir susmulkinti didžiausiu greičiu. Smulkinti reikia labai trumpai, nes ilgiau smulkinant, išsiskirs aliejus. Viskas, miltai paruošti 😉

Skanaus!

Įspūdžiai po mėnesio laukimo…

Nuostabaus skonio ir aromato keksas!!! Ne tik man, bet ir visiems ragavusiems, patiko labiau nei vokiškasis kalėdinis pyragas “Stollen”. Ko gero, dabar jį kepsiu kiekvienoms Kalėdoms. Man viskas labai tiko, bet kai kuriems buvo per saldu, tad kitą kartą dėsiu perpus mažiau cukraus.



Parašykite komentarą