Žiemą tiek mažai įvairių daržovių, bet išeitis yra. Cukinijos žiemai – puikus būdas ilgai išlaikyti skanų vasaros patiekalą. Rekomenduoju šį užkandį pasigaminti iš anksto, kad galėtumėte mėgautis šaltuoju metų laiku.
Cukinijos lengvai pasisavinamos organizmo, todėl įtraukiamos į vaikų ir pooperacinę dietą. Cukinijų sudėtyje esanti ląsteliena normalizuoja virškinimą. Jose taip pat yra daug vitaminų C ir B grupės, kalio, geležies, karotino, fosforo. Cukinijos tinka kaip dietinis produktas ir padeda pašalinti skysčių perteklių. Sergant šlapimo akmenlige ar inkstų nepakankamumu, nerekomenduojama valgyti daug cukinijų, kad neapsunkintumėte organų.
Ingredientai:
- Cukinijos – 1 kg;
- Paprikos – 750 g;
- Pomidorai – 1,25 kg;
- Augalinis aliejus – 100 ml;
- Česnakai – 100 g;
- Actas – 50 ml;
- Vanduo – 15 ml;
- Cukrus – 100 g;
- Krakmolas – 7,5 g;
- Pomidorų pasta – 35 g;
- Druska – 1 valgomasis šaukštas.
Paruošimas:
- Pomidorus nulupkite, sumalkite (sutrinkite) ir tyrę virkite 10 minučių ant stiprios ugnies.
- Sudėkite vidutinio dydžio supjaustytas paprikas ir cukinijas.
- Virkite lečo dar 20 minučių maišydami.
- Įpilkite česnako, druskos, aliejaus, pomidorų pastos ir cukraus. Virkite dar 10 minučių.
- Supilkite actą ir vandenyje atskiestą krakmolą.
- Lečo pavirkite dar porą minučių ir supilkite į sterilius stiklainius.
Lečo iš cukinijų su pomidorų pasta
Vienas geriausių daržovių ruošinių žiemai – cukinijų lečo su pomidorų pasta. Skanus, ryškus, sveikas, o sezono metu labai ekonomiškas patiekalas. Aš jums papasakosiu, kaip tinkamai paruošti šį patiekalą.
- Vitaminai – pomidoruose yra gausu vitaminų C, A ir K, o taip pat yra E bei B grupės vitaminų (B1, B2, B6).
- Mineralinės medžiagos – pomidoruose yra daug kalio, o tai pat aptinkama magnio, kalcio, mangano, fosforo ir geležies.
- Kaloringumas – kadangi pomidoras tai 93 proc. vanduo, jo kaloringumas yra labai mažas. 100 g. pomidorų tai tik 15 kcal.
Ingredientai:
- Cukinijos – 3 kg;
- Česnakai – 2 galvutės;
- Paprikos – 700 g;
- Čili pipirai – 2 vnt.;
- Cukrus – 200 g;
- Augalinis aliejus – 250 ml;
- Druska – 2 šaukštai;
- Actas – 125 ml;
- Pomidorų pasta – 500 g.
Lečo paruošimas:
- Supjaustykite cukinijas, o papriką, pipirus ir česnaką sumalkite mėsmalės pagalba.
- Sudėkite visus kitus ingredientus, išmaišykite ir palikite 2-3 valandoms.
- Masę užvirinkite ir virkite 45 minutes ant silpnos ugnies.
- Supilkite lečo į sterilius stiklainius ir užsukite.