🍪 Biscotti – tai itališki kalėdiniai sausainiai, kepami specialiai Kalėdų šventėms.
Itališki biscotti sausainiai šiek tiek primena krekerius, tačiau skonis yra labiau rafinuotas. Biscotti bus puikus priedas prie arbatos, kavos, pieno. Biscotti gaminimo receptai vienas nuo kito skiriasi daugiausia biscotti priedais. Recepte gali būti riešutų, citrinos ar apelsino žievelės, šokolado, prieskonių, pipirų.
Ingredientai:
- 3 puodeliai miltų*;
- 1/2 šaukštelio sodos;
- 1/4 šaukštelio druskos;
- 2/3 puodelio cukraus;
- 3 dideli kiaušiniai;
- 3 šaukštai medaus;
- 1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto;
- 2 šaukštai tarkuotos citrinos žievelės;
- 1 šaukštas džiovintų levandų žiedų.
Citrininiam glaistui:
- 1 didelės citrinos sultys;
- ~3/4 puodelio cukraus pudros.
Paruošimas:
- Dubenyje sumaišyti miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską.
- Kitame inde išplakti kiaušinius su cukrumi, kol masė pasidarys švelniai gelsvos spalvos. Įmaišyti medų, vanilės ekstraktą, citrinos žieveles ir levandų žiedus. Suberti miltų mišinį ir gerai išminkyti tešlą. Pastaroji turi būti šiek tiek lipni, tačiau ne per daug.
- Miltuotomis arba drėgnomis rankomis padalinti tešlą į dvi dalis, suformuoti iš kiekvienos jų kepaliukus ir perkelti ant kepimo popieriumi išklotos skardos, tarp jųdviejų paliekant maždaug 3 centimetrų tarpą. Kepti gerai įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie 20-30 minučių.
- Kai kepaliukai apskrus, ištraukti iš orkaitės ir palikti atvėsti 5 minutėms. Tuomet dantytu peiliu abu supjaustyti pusės centimetro riekelėmis. Pastarąsias sudėti ant kepimo skardos ir kepti jau 160 laipsnių temperatūros orkaitėje dar 15 minučių, nepamirštant apversti praėjus pusei kepimo laiko.
- Kol biscotti kepa, į nedidelį indą supilti citrinos sultis ir maišant vis po šaukštą berti cukraus pudrą, kol gausis norima glajaus konsistencija.
- Iškepusius biscotti atvėsinti, o atvėsusius aplieti pasiruoštu citrininiu glaistu.
* Originaliame recepte yra naudojama 2 1/4 puodelio miltų, tačiau tokio kiekio man buvo gerokai per mažai. Visgi apsidraudžiant siūlau iš pradžių naudoti mažesnį miltų kiekį, o vėliau minkant tešlą įberti daugiau – tiek, kiek matysit, kad reikia.