Turinys
Mėgstu sudėtingus skonius, todėl dažnai gaminu patiekalus maišydama įvairias uogas, vaisius ir daržoves. Iš pastarųjų eksperimentų galiu pasigirti agrastų ir juodųjų serbentų uogiene. Patariu išbandyti šiuos įdomius receptus.
Juodųjų serbentų nauda:
Uogose yra 83-85% vandens, 3,7% ląstelienos, 4,5-16,8% cukraus (fruktozės, gliukozės, ramnozės), 1,47-4,5% organinių rūgščių (citrinos, vyno, kiek mažiau obuolių, rūgštynių, gintaro, salicilo), 0,5—0,97% pektinų, 0,33-0,43% raugų, flavonoidų (antocianų, kvercetino, izokvercetino), cheminių elementų (aliuminio, geležies, fosforo, kalio, mangano, natrio, sidabro), fitoncidų, eterinio aliejaus, vitaminų (40-400 mg% C, 500 mg% P, 0,02—0,08 mg% B1, 0,24-0,3 mg% karotino, 0,04 mg% B2, 0,12-0,15 mg% B6, 0,72 mg% E, 0,4 mg% B3, 0,86-1,80 mg% K, folinės rūgšties).
Agrastų ir juodųjų serbentų uogienė
Ingredientai:
- Juodieji serbentai – 2 kg;
- Agrastai – 2 kg;
- Cukrus – 2 kg;
- Citrinų rūgštis – 1 šaukštelis;
- Vanduo – 250 ml.
Uogienės paruošimas:
- Paruoškite serbentus ir agrastus, sudėkite į didelį puodą.
- Pabarstykite cukrumi, uždenkite ir palikite 3 valandoms.
- Įpilkite vandens, citrinos rūgšties ir virkite ant silpnos ugnies 10 minučių.
- Karštą uogienę išdėliokite į sterilizuotus stiklainius, užsukite, apverskite aukštyn kojomis ir palikite šiltai parai.
Greita agrastų uogienė su juodais serbentais
Tai pati paprasčiausia technologija, nereikalaujanti visiškai jokių pastangų ar įgūdžių. Dalinuosi savo mėgstamiausiu agrastų ir juodųjų serbentų receptu.
Ingredientai:
- Agrastai – 800 g;
- Juodieji serbentai – 800 g;
- Cukrus – 1 kg.
Uogienės paruošimas:
- Išrūšiuokite uogas, pašalinkite uodegas ir šiukšles, pabarstykite cukrumi.
- Palikite porai valandų.
- Uogienę užvirinkite ir virkite 5 minutes. Leiskite visiškai atvėsti. Pakartokite procesą.
- Trečią kartą uogienę virkite 5 minutes ir supilkite į sterilizuotus stiklainius.