Kefyras (osset. ḱæpýḱæpu) – raugintas pieno produktas iš Kaukazo, gaunamas rauginant nenugriebtą pieną, pridedant kefyro “grybelių”. Jie yra daugelio mikroorganizmų – pieno rūgšties streptokokų ir lazdelių, acto rūgšties bakterijų ir mielių – derinys.
Kefyro nauda
Kefyras turi daugybę naudingų savybių. Taigi, jame yra B grupės vitaminų, vitaminų C, A ir D, kurie valo organizmą ir normalizuoja virškinamojo trakto mikroflorą. Kefyre taip pat yra fosforo, kalio, kalcio ir natrio – jie padeda stiprinti dantis, plaukus ir nagus bei didina imunitetą. Diagnozavus gastritą su dideliu rūgštingumu arba paūmėjus skrandžio opai, kefyro vartojimą geriau sumažinti, nes jame yra pieno rūgšties.
Ingredientai:
- Varškė – 600 g;
- Kefyras – 1 puodelis;
- Kiaušiniai – 3 vnt.;
- Manų kruopos – 4 šaukštai;
- Kepimo milteliai – 1 šaukštelis;
- Cukrus – 3 šaukštai;
- Vanilinis cukrus – 1 pakelis;
- Druska – 0,25 šaukštelio;
- Sviestas – 20 g.
Apkepo paruošimas:
- Varškę sutrinkite trintuvu iki vientisos masės.
- Įpilkite kefyro, vanilinio cukraus ir gerai išmaišykite.
- Kiaušinius išplakti su cukrumi ir druska iki purumo.
- Sumaišykite varškės masę, išplaktus kiaušinius, manų kruopas ir kepimo miltelius. Palikite 10 minučių, kad manų kruopos spėtų išbrinkti.
- Sutepkite formą sviestu, supilkite ruošinį ir išlyginkite.
- Kepkite 25-30 minučių 180 laipsnių temperatūroje.
Paruoštą apkepą galima pagardinti lydytu sviestu, pabarstyti cukraus pudra arba cinamonu. Skanaus!