Po visų žemiškų ir nežemiškų sapnų ir rutinos, pabandžiau vėl grįžti prie kepinių. Trečią kartą kepiau plikytus pyragėlius ir vis tiek nebuvo tokie, kokių norėjau. Sukuista virtuvė, nešvarūs indai, kremu išteptos spintelės, besimėtantys šaukšteliai, numesti žurnalai ant grindų, neužsidarantis “Bakery” stalčius – supratau, kodėl man patinka gaminti maistą. Tai toks tikras ir toks paprastas procesas, kad atitolina mane nuo beprasmiškų erdvės ir laiko sampratos filosofijų. Maisto gaminimas yra toks žemiškas, bet tuo pačiu toks nuoširdus…
Ingredientai:
Pyragėliams reikia:
- 150 ml (2/3 puod.) vandens;
- 120 g sviesto;
- žiupsnelio druskos;
- 2 puodelių (220g) miltų;
- 5-6 kiaušinių;
- + cukraus pudros.
Kremui:
- 200 g grietinėlės sviesto;
- 200 g cukraus pudros;
- 2-3 v.š. vyšnių sirupo;
- žiupsnelio citrinos rūgšties;
- 2/3 puodelio migdolų.
Plikytų pyragėlių paruošimas
- Puode užvirinti 150ml vandens. Kai vanduo užvirs – įmesti gabalą sviesto, įberti druskos, vėl viską užvirinti. Nuimti nuo ugnies ir iškart supilti miltus.
- Viską gerai išsukti, grąžinti ant ugnies, kokią minutę dvi sukti šaukštu kol tešlą atšoks nuo puodo kraštų, ant dugno susidarys apnašos, o tešla susisuks į tokį gumulą.
- Nuimti nuo ugnies minutę, dvi leisti atvėsti.
- Tada įmušti po vieną kiaušinius ir sukti tešlą kol bus vientisa ir blizgi masė.
Tešla turi būti nei per kieta, nei per skysta. Jei kiaušinių per daug ar per mažai – sutaupyti jų atžvilgiu. Tešla turi sunkiai kristi nuo šaukšto ir nesubliūkšti užmesta, neskystėti. Jeigu reikia pagalbos – pasikvieskite poną mikserį ir išsukite tešlą.
- Orkaitę įkaitinti iki 200-220C. Ant skardos patiesti kepimo popierių (jei neturite – skardą ištepkite riebalais ir pabarstykite miltais) ir paliekant atstumus tarp pyragėlių, sušvirkšti į švirkštą ir išspausti ant skardos. Kepti nedarinėjant durelių 10-15min. tada sumažinti ugnį iki 180 laipsnių ir dar pakepti, kol viršus dailiai apskrus.
- Atvėsusius pyragėlius perpjauti pusiau. Minkštą sviestą išsukti su cukraus pudra, pagardinti vyšnių sirupu ir citrinos rūgštimi (jei neturit tiks ir sulčių šaukštas, du). Pertepti pyragėlius, prismaigstyti migdolų. Galite juos sutrinti ir sumaišyti su kremu, jeigu norite. Įdarytus pyragėlius apibarstyti cukraus pudra.
Šiek tiek plikytos tešlos “perliukų” naujokams:
- Plikyta tešla gaminama su vandeniu arba pienu. Lygiai taip pat galima gaminti tiek su sviestu, tiek su margarinu. Pyragaičiams labiausiai tinka vanduo+margarinas/sviestas derinys. O štai sausainiams pienas+sviestas.
- Į plikytus pyragaičius negalima dėti daug cukraus – geriausia ne daugiau nei pora valgomųjų šaukštų. Mat cukrus neleidžia pyragaičiams iškilti, jie subliūkšta.
- Plikyta tešla pradžioje kepama labai aukštoje temperatūroje 200C ir daugiau.
- Kai plikytos tešlos gardumynai kepa, šiukštu nedarinėkite orkaitės durelių, bent jau pirmąsias 10-15 min. Kepiniai, priklausomai nuo struktūros iškepa per 20-30 min. Pjaustyti galima tik atvėsusius.
- Tešlos kietumas ir minkštumas sudaromas kiaušinių pagalba. Kartais neriekia naudoti tiek kiaušinių kiek nurodoma recepte – tešla turi būti tokia, kad išspausta į skardą neišsilydytų.
- Plikytus pyragaičius galima įdaryti ne tik saldžiais kremais – pvz. galima gardinti žuvimi, mėsa, sūriu, mišrainėmis ir kt.