Dalytis maistu. Tai vienas primityviausių ir nuo seniausiai egzistuojančių dalyjimosi būdų. Susėsti prie stalo su šeima, klausytis vienas kito, dienos įspūdžių, perduodant iš rankų į rankas salotų dubenį, ar susirangyti ant pledo gamtoje draugų būryje išvyniojant atsineštus sumuštinius, o gal būriuotis aplink švedišką stalą ir pasiūlyti vieno kąsnio sūrių pyragėlių tiems nepžįstamiesiems.
Maistas, kaip priemonė susiburti, vienija ir artina. Taip pat gali padaryti stebuklus ir pyragėliai, dovanoti draugui be progos, pasidalyti per pietus su bendradarbiais, nunešti vakare tėvams ar savaitgalį iškepti mylimajam. Tačiau dalijantis norisi būti užtikrintai, kad pyragėliai vis tiek nebus tie eksperimentiniai, kuriuos iš bėdos ryte galima pamirkyti kavoje su pienu, tačiau kitus gali ir sugluminti beragaujant. Nebepamenu kada, iš kur ir kaip prigijo mano morkų pyragėlių receptas, kurių, beje, turiu porą, o šie būtent tokie, kuriuos tikrai nebaisu dailiai supakuoti ir kaspinu perrišti. Minkšti ir purūs, drėgni ir kvapnūs, neapsunkinantys ir tokie, kad po vieno tiesi ranką antram. Sakyčiau, visada pavykę.
- Porcijos: 12–14 pyragėlių
- Paruošimo laikas: 15 min
- Kepimo laikas: 45 min
Ingredientai:
- saujos razinų;
- vieno apelsino sulčių;
- 5 šaukštų romo arba Marsalos vyno;
- 200 g nerafinuoto rudojo cukraus;
- 3 kiaušinių;
- 120 ml sėklų aliejaus;
- 190 g aukščiausios kokybės miltų;
- 35 g kepintų lazdyno riešutų miltų (lengvai sumalami ir elektriniu trintuvu);
- 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių;
- 1 arbatinio šaukštelio kepimo sodos;
- žiupsnelio druskos;
- 1/2 arbatinio šaukštelio malto imbiero;
- 1/2 arbatinio šaukštelio cinamono;
- 3 morkų;
- saujos kapotų kepintų lazdyno riešutų;
- aliejaus arba sviesto kepimo formoms ištepti.
Pyragėlių paruošimas
- Nuplaukite razinas, sudėkite jas į nedidelį puodą, supilkite apelsinų sultis, 3 šaukštus Marsala vyno ir virkite ant labai mažos ugnies, kol skystis susigers ir razinos bus išbrinkusios.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Ištepkite sviestu ar aliejumi keksiukų formeles arba naudokite popierines formeles.
- Įmuškite į dubenį kiaušinius, supilkite cukrų ir plakite mikseriu kol tūris padvigubės, kelias minutes. Supilkite aliejų ir 2 šaukštus Marsala vyno arba romo, išmaišykite.
- Kitame dubenyje persijokite miltus, kepimo miltelius, sodą, imbierą, cinamoną ir druską. Tad sumaišykite sausus ingredientus, supilant ir lazdyno riešutų miltus, su skystais, išmaišykite mentele kol taps vientisa masė.
- Sutarkuokite morkas vidutinio dydžio tarka. Įmaišykite jas į tešlą, taip pat sudėkite išbrinkusias razinas.
- Supilkite tešlą į formeles, užpildydami jas trimis ketvirčiais. Pabarstykite kapotais lazdyno riešutais paviršių. Kepkite apie 45 minutes, tikrindami ar iškepę, įsmeigdami medinį dantų krapštuka į pyragėlio centrą, jei ištraukiate sausą, galite traukti iš orkaitės.
- Leiskite atvėsti pyragėliams ant grotelių. Galite patiekti apibarstę cukraus pudra.