Šiandien rinkoje galite rasti ne tik konservuotų alyvuogių, bet ir šviežių pagal svorį. Jei jums pavyko jas rasti ant prekystalio, būtinai nusipirkite ir pabandykite marinuoti patys. Skirtumas tarp parduotuvėje perkamų ir naminių marinuotų alyvuogių yra didžiulis!
Kaip išsirinkti alyvuoges marinavimui?
Galima marinuoti ir žalias, ir prinokusias alyvuoges. Prinokusios alyvuogės yra didesnės ir rusvos spalvos. Kauliukai iš alyvuogių labai gerai atsiskiria nuo minkštimo. Žaliosios alyvuogės yra neprinokę vaisiai, tačiau marinavimui irgi tinka. Svarbiausia, kad alyvuogės būtų šviežios ir tvirtos. Minkštų ir raukšlėtų alyvuogių vartoti nereikėtų.
Kaip teisingai marinuoti alyvuoges?
Vaisiai turi būti nuplauti, nuimti kuotelius, sudėti į stiklainius, prieš tai supjaustant jas išilgai kauliuko, užpilti vandeniu, uždengti dangteliais ir padėti į tamsią vėsią vietą. Rudos alyvuogės mirkomos 3 dienas, žalios – 5 dienas, kad kartumas visiškai išnyktų. Vandenį reikia keisti kiekvieną dieną.
Pasibaigus mirkymo procedūrai, alyvuogės turi būti pasūdytos.
Sūrymo virimas. 1,5 kg alyvuogių imame:
- 1 litras vandens
- 2 šaukštai druskos (su kaupu)
- 200 ml alyvuogių aliejaus
Užvirkite vandenį, įpilkite druskos ir palaukite, kol visiškai ištirps. Sausas alyvuoges sudėkite į stiklainius (gausite 3 stiklainius po puse litro), palikdami 1/3 stiklainio tuščią, supilame sūrymą. Į kiekvieną stiklainį įpilkite alyvuogių aliejaus, kad aliejus padengtu visą paviršių, uždarykite. Alyvuogės brandinamos sūrymu 2–3 mėnesius. Žaliosios užtruks ilgiau nei prinokę.
Kai alyvuogės užsisūdis, jos marinuojamos.
Norėdami tai padaryti, paimkite:
200 ml alyvuogių aliejaus
100 ml vandens
100 ml balto sauso vyno
3 didelės citrinos
3 didelės skiltelės česnako
3 lauro lapai
3 čiobrelių šakelės
1 šaukštelis raudonėlio
Sumaišykite vandenį, vyną, aliejų, užvirinkite, įberkite prieskonių, nukelkite nuo ugnies ir leiskite pastovėti 30 minučių, perkoškite. Iš alyvuogių nupilkite sūrymą. Stiklainių apačioje sudėkite 2 storus citrinos griežinėlius (paimtus iš citrinos vidurio), po vieną skiltelę česnako, po 1 vnt. lauro lapo ir po šakelę čiobrelių iš marinato. Užpildykite alyvuogėmis ir užpilkite marinatu, užsukite. Alyvuoges reikia laikyti šaldytuve, ne ilgiau kaip 6 mėnesius. Marinuotas alyvuoges galite paragauti po 2 savaičių.
Pastabos šeimininkėms
Kadangi šviežių alyvuogių nėra lengva rasti, galite marinuoti konservuotas alyvuoges, kurios parduodamos parduotuvėje. Pagal aukščiau pateiktą receptą per dieną bus galima gauti kvapnių ir skanių alyvuogių.