Kalbant apie meduolius, neseniai man teko išpildyti prašymą ir išbandyti save kepant ir dekoruojant daug meduolių. Namai dar iki šiandien skęsta meduolių aromate, aš neišlendu iš prijuostės, o ant stalo matosi glajaus likučiai. Mūsų namai virto tikru meduolių fabriku. Spėju iki Kalėdų jie tokie ir išliks… Nes meduolių nori visi. O aš noriu miego, daug miego. Ir kitąmet meduolius nekepsiu. Na kodėl, na kodėl neišsikepiau jų anksčiau, kokį lapkritį… Nors, palaukite, kepiau gi. Bet jų seniai nė kvapo nebeliko. Beje, šitas receptas labai senas ir, turiu pripažinti, labai puikus. Manau daugiau nebekepsiu meduolių pagal jokį kitą receptą. Ir išvis… DAUGIAU JOKIŲ MEDUOLIŲ! Iki sekmadienio. Daugiau jokių meduolių iki sekmadienio. Šio 🙂 Ak, ir kaip gali nekepti meduolių…
- Trukmė: viso apie 2-3 valandos
- Kiekis: apie 35-40 didelių meduolinių sausainių
Ingredientai:
- 100 g tikro, natūralaus sviesto;
- stiklinė rudojo cukraus;
- 2 v.š. su kaupu medaus;
- 3 vid. kiaušiniai;
- šaukštas klevų sirupo;
- žiupsnelis druskos;
- 2 a.š. malto imbiero;
- 1 a.š. malto cinamono;
- 1/4 a.š. malto kardamono;
- 1/4 a.š. maltų gvazdikėlių;
- 1/2 a.š. kepimo miltelių;
- apie 400-500 g kvietinių miltų.
Glajui:
- 200 g cukraus pudros;
- 1 vid. kiaušinio baltymo;
- nubraukto šaukštelio citrinos rūgšties.
Kalėdinių meduolių paruošimas
- Užsiriškite prijuostę (mat teks daug terliotis su miltais) ir apsišarvuokite kantrybe (sausainių gamyba yra ne toks jau ir trumpas procesas, reikalaujantis daug meilės ir atidumo). Prikaistuvyje, ant silpnos ugnies, ištirpinkite sviestą, nuimkite sviestą nuo ugnies. Tada, kol jis dar šiltas, supilkite cukrų ir medų ir maišykite, kol masė taps tolygi. Leiskite atvėsti.
- Supilkite atvėsusią masę į dubenį, po vieną įmuškite ir įmaišykite tris kiaušinius. Viską gerai išplakite. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Įdėkite kokius 5-8 šaukštus miltų, kad tešla truputį sutirštėtų. Įpilkite ir įmaišykite klevų sirupą bei visus prieskonius.
- Po truputį berkite likusius miltus ir maišykite viską, galiausiai meskite maišymo priemonę lauk ir imkitės minkyti tešlą rankomis. Užminkę paklusnią tešlą, ją susukite į maistinę plėvelę ir padėkite 30 min. į šaldytuvą.
- Ištraukite tešlą iš šaldytuvo ir kočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Išspauskite sausainius ir dėkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Sausainius kepkite 15 minučių. Leiskite atvėsti ant grotelių ir tuomet kaipmat sudėkite ir sandariai uždarykite į kokią dėžutę, nes jie greitai sudrėksta ir gali tapti nebe tokie skanūs.
- Jei norėsite glazūruoti sausainius, tieisog sumaišykite cukraus pudrą, citrinos rūgštį ir kiaušinio baltymą, gerai viską išsukite šakute, kol masė taps vientisa. Dekoruokite mediniu pagaliuku ar švariu teptuku sausainius. Palikite išdžiūti ir vėl – nepamirškite įdėti į dėžutę.