6 padažai salotoms

Daržovių ir vaisių salotos ne tik padeda palaikyti formą, bet ir puikiai dera prie vasaros meniu. Tačiau norint, kad salotos būtų sveikos ir skanios, jų paruošimui svarbu naudoti tik kokybiškus ir natūralius produktus. Visada siūlau salotas ir mišraines gaminti be majonezo. Tad surinkau keletą sveikų salotų užpilų receptų, kuriuos galite lengvai pasigaminti patys.

Apelsinų padažas

Natūralus apelsinų sulčių užpilas ne tik puikiai papildo lengvas salotas, bet ir padeda organizmui kompensuoti vitamino C ir beta karotino trūkumą.

Apelsinų padažo receptas salotoms
Apelsinų padažo receptas salotoms

Reikalingi ingredientai:

  • 1 stiklinė šviežiai spaustų apelsinų sulčių;
  • 4 a.š. vyno acto;
  • 0,5 šaukštelio garstyčių;
  • 1 šaukštelis alyvuogių aliejaus;
  • 2 a.š. natūralus skysto medaus.

Paruošimas

Sumaišykite visus ingredientus trintuvu, arba suplakite rankomis. Padažą kelioms valandoms palaikykite šaldytuve, kad atvėstų ir šiek tiek sutirštėtų. Prieš ruošdami salotas, dar kartą suplakite apelsinų padažą. Puikiai tiks su šviežių žolelių, alyvuogių ir fetos sūrio salotomis.

Agurkų ir jogurto užpilas žalioms salotoms

Jei nuspręsite gaminti žalias salotas, pagardinkite jas sveikuolišku agurkų-jogurto padažu. Jis ne tik papuoš patiekalą, bet ir pagerins bei atskleis salotų skonį.

Agurkų ir jogurto padažas salotoms
Agurkų ir jogurto padažas salotoms

Reikalingi ingredientai:

  • 1 skiltelė česnako;
  • Pusės šviežio agurko;
  • Natūralaus graikiško jogurto;
  • 1 šaukštelis šviežios citrinos sulčių;
  • Žiupsnelis druskos ir ½ arbatinio šaukštelio maltų pipirų.

Paruošimas

Nulupkite pusę šviežio agurko ir sutarkuokite smulkia tarka. Tada gautą masę sumaišykite trintuvu su viena česnako skiltele, graikišku jogurtu ir citrinos sultimis. Proceso metu pridėkite prieskonių pagal skonį. Prieš naudojimą padažą kelioms valandoms reikia pastatyti į šaldytuvą.

Sezamo padažas

Padažas iš sezamo sėklų ir citrinos sulčių salotas padarys kvapnesniais ir suteiks subtilaus bei rafinuoto skonio.

Sezamo sėklų padažas
Sezamo sėklų padažas

Reikalingi ingredientai:

  • 1 v.š. sezamo sėklų;
  • Šviežio smulkiai tarkuoto imbiero;
  • 2 v.š. citrinos sulčių;
  • 4 v.š. alyvuogių aliejaus;
  • 1 šaukštelis medaus;
  • Šviežios petražolės;
  • Druska ir pipirai.

Paruošimas

Norėdami paruošti padažą, sudėkite visus ingredientus į gilų dubenį ir plakite šluotele arba sutrinkite trintuvu. Kai padažas bus vienalytės konsistencijos, pagal skonį įberkite prieskonių ir išmaišykite šaukštu. Sezamo užpilas puikiai dera ir su burokėlių salotomis, ir su šaltais įvairių žolelių patiekalais bei virtomis bulvėmis.

Kokosų pieno padažas

Tirštas padažas su kokosų pienu suteiks patiekalui egzotiško skonio, padės sustiprinti kraujagysles ir pagerins medžiagų apykaitą.

Kokosų pieno padažas salotoms
Kokosų pieno padažas salotoms

Reikalingi ingredientai:

  • 1 skiltelė česnako;
  • Kapotų petražolių;
  • 1 šaukštelis obuolių sidro acto;
  • 3 v.š. pjaustytų žalių svogūnų;
  • 120 ml kokosų pieno;
  • 1 v.š. graikiško jogurto;
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų.

Paruošimas

  1. Norėdami paruošti kokosų pieno padažą, trintuvu sutrinkite svogūną, žoleles ir česnaką. Į gautą masę sudėkite likusius ingredientus ir gerai plakite, kol gausis vienalytė masė.
  2. Kad padažas gautusi švelnus, kokosų pienas turi būti kambario temperatūros. Paruoštą padažą kelioms valandoms palikite šaldytuve, o tada naudokite kaip užpilą žalioms salotoms su rukola, vyšniniais pomidorais ir špinatais.

Sojos padažas salotoms

Sojų padaže yra amino rūgščių ir vitaminų, kurie naudingi organizmui. Jie apsaugo nuo priešlaikinio senėjimo ir gerina kraujotaką. Jei esate Azijos virtuvės gerbėjas, patariu išmokti pasigaminti sojų salotų padažą.

Sojų padažas salotoms
Sojų padažas salotoms

Reikalingi ingredientai:

  • 3 a.š. augalinio aliejaus;
  • 30 ml sojos padažo;
  • 1 skiltelė česnako;
  • Druskos ir juodųjų pipirų.

Paruošimas

Pirmiausia sutarkuokite česnaką smulkia tarka arba smulkiai sukapokite. Tada sudėkite į dubenį su likusiais ingredientais ir gerai išmaišykite. Padažas puikiai papildys ne tik žalias salotas, bet ir įvairius patiekalus su ryžiais.

Kefyro užpilas

Šis dietinis padažas idealiai tinka tiems, kurie stebi savo svorį ir kontroliuoja suvartojamų kalorijų skaičių. 100 gramų kefyro užpilo yra tik 40-50 kcal.

Kefyro padažas salotoms
Kefyro padažas salotoms

Reikalingi ingredientai:

  • 100 ml neriebaus kefyro;
  • 4 a.š. citrinos sulčių;
  • 1 šaukštelis garstyčių;
  • Kekė petražolių;
  • Druskos ir pipirų.

Paruošimas

Šviežiai spaustas citrinos sultis sumaišykite su kefyru, sudėkite garstyčias ir kitus ingredientus. Žalumynus smulkiai supjaustykite arba susmulkinkite ir taip pat sudėkite į gautą masę. Viską gerai išmaišykite ir naudokite kaip kopūstų salotų padažą arba špinatų ir žalių daržovių salotoms.



Parašykite komentarą