Kaip išvirti Lęšių sriubą žmonės žinojo nuo senovės, nes tai viena seniausių žemės ūkio kultūrų. Lęšių sriubos receptas buvo žinomas senovės Egipte ir Romoje. Ilgą laiką buvo manoma, kad lęšių sriuba yra vargšų patiekalas. Tačiau toks paprastas ir sotus valgis pravertė daugeliui, todėl lęšių sriubos receptai buvo populiarus jau viduramžių Europoje.
Lęšių sriuba labai panaši į kitas ankštinių augalų sriubas. Galima naudoti įvairius lęšius, ruošti raudonųjų lęšių sriubą, žaliųjų lęšių sriubą.
Yra du variantai, kaip virti lęšių sriubą
- Lęšių sriuba su mėsos sultiniu;
- Lęšių sriuba su daržovių sultiniu.
Pirmajai grupei priklauso lęšių sriuba su vištiena, turkiška lęšių sriuba, lęšių sriuba su rūkyta mėsa, lęšių sriuba su jautiena, lęšių sriuba su šonine. Turkišką lęšių sriubą galima paruošti ir be mėsos sultinio.
Lęšių sriubos receptas
Ingredientai:
- Vištiena (šlaunelės arba krūtinėlė) – 500-700 g
- Svogūnai – 1 vnt.
- Pomidorai – 2 vnt.
- Paprika – 1 vnt.
- Morkos – 2 vnt.
- Raudonieji lęšiai – 1,5 stiklinės
- Salierai – 3 stiebai
- Aliejus
Prieskoniai:
- Česnakai – 3 skiltelės
- Čili pipirai – neprivaloma
- Karis – 1 šaukštelis
- Ciberžolė – 1,5 šaukštelio
- Druska
Lęšių sriubos paruošimas
- Į keptuvę supilkite aliejų, sudėkite vištienos gabalėlius ir kepkite ant stiprios ugnies iš visų pusių 5-7 minutes.
- Morkas supjaustykite kubeliais, smulkiai supjaustykite svogūną, salierą. Viską suberkite į vištieną, pasūdykite, pakepinkite 5 minutes.
- Sudėkite pomidorus, papriką, česnaką, čili pipirus. Kepkite 5 minutes.
- Suberkite nuplautus lęšius, gerai išmaišykite. Jei reikia, įpilkite aliejaus, įberkite prieskonių ir vėl išmaišykite.
- Užpildykite vandeniu (1,5–2 l – vadovaukitės norimos sriubos tirštumu) ir virkite ant silpnos ugnies apie 30–40 minučių.
Skanaus!
Kad ir kokį lęšių sriubos receptą pasirinktumėte, geriau lęšius prieš verdant keletą valandų pamirkyti vandenyje. Jei skubate, lęšių sriubą gaminkite greitpuodyje.