Trupininis obuolių pyragas

Saulė pradeda blėsti maždaug antroje rugpjūčio pusėje, tada, kai violetiniais vakarais suskamba pirmosios žiogų giesmės. Lietuvių sezonai keičiasi taip greitai, kad pripratino ir pačius žmones skubėti. O per skubėjimus mes tampame irzlūs, nervingi ir šalti.

Vienas iš natūraliausių būdų pabėgti nuo rudenėjančių minčių – iškepti ką nors skanaus ir šilto iš sodo gėrybių. Mano virtuvėje liūdnai į mane žvelgė krepšys natūralių obuoliukų. Nusprendžiau prisiminti seną, gerą, klasikinį desertą – obuolių pyragą. Tačiau paaiškėjo, kad miltų namuose buvo per mažai. Nepasidaviau ir vietoje jų naudojau kukurūzų kruopas.

Trupininis obuolių pyragas
Trupininis obuolių pyragas

Rezultatas – itališkas karštas polenta pyragas su obuoliais, cinamono trupiniais, kuris buvo ir saldžiarūgštis, ir traškus, ir „šlapias“. Ir be viso to – sveikesnis ir liesesnis. Esu kepusi tik kelis obuolių pyrago variantus, tačiau šis, kol kas, man patinka labiausiai.

  • Trukmė: 15-20 min. ruošti, 60 min. kepti
  • Porcijos: 8 nemaži gabalėliai/porcijos
  • Energetinė vertė: tik ± 289 kcal/porcija

Ingredientai:

Pyragui:

  • 3/4 puodelio puodelio (200 ml) kukurūzų kruopų;
  • 3/4 puodelio ekologiškų, rupių kvietinių miltų;
  • žiupsnelio druskos;
  • 1/4 puodelio baltojo cukraus;
  • 1/4 „Demerara“ cukraus;
  • 4 mažų kiaušinių trynių;
  • 200 ml ekologiško sojų pieno;
  • šaukšto grūdų arba vaisių aliejaus;
  • 500 g rūgščių arba saldžiarūgščių obuolių;
  • mažo gabalėlio sviesto (5 g).

Trupiniams:

  • 5 v.š. kvietinių miltų;
  • 5 v.š. kukurūzų miltų;
  • 2 v.š. grūdų arba vaisių aliejaus;
  • žiupsnio cinamono (pagal skonį);
  • 4 v.š. „Demerara“ cukraus;
  • 1 v.š. sojų pieno.
Traškusis obuolių pyragas
Traškusis obuolių pyragas
Pastabos: nebūtina naudoti ekologiškų sudėtinių dalių, tačiau jei ieškosite ekologiško veganų pieno, jo rasite bet kurioje ekologiškoje parduotuvėlėje. Reikės ir kukurūzų kruopų, ir kukurūzų miltų. Mat trupiniams reikia labiau smulkintų kukurūzų nei pačiam pyragui.

Trupininio obuolių pyrago paruošimas

  1. Pasiruošę? Pradedame: į gilų dubenį supilkite kukurūzų kruopas, miltus, druską, abiejų rūšių cukrų. Gerai išmaišykite šaukštu.
  2. Į kita indelį įmuškite kiaušinių trynius, išsukite juos šakute (baltymų mums neprireiks). Supilkite kiaušinių trynius į miltų masę, įpilkite puodelį pieno. Išmaišykite tešlą. Įpilkite šaukštą aliejaus ir įmaišykite.
  3. Švariai nuplaukite obuolius, nuskuskite, išimkite sėklalizdes, supjaustykite kubeliais.
  4. Kepimo formą (tik neaukšta, 20-24 cm skersmens – žr. nuotr.) ištepkite gabalėliu sviesto. Supilkite tešlą. Tiesiai ant tešlos dėkite, smeikite obuolius. Paskirstykite tolygiai.
  5. Paruoškite kukurūzų trupinius: sumaišykite abiejū rūšių miltus su cinamonu ir cukrumi. Įpilkite aliejaus, pieno, gerai išmaišykite, kol susidarys gubmbeliai ir trupiniai. Visus juos užbarstykite ant pyrago.
  6. Pyragą įdėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 180 laispnių temperatūroje apie valandą, kol viršus paauksuos ir truputį apskrus. Išimkite, leiskite atvėsti truputį. Galite patiekti šiltą ar karštą, su burbuliuku vaniliniu ledų. Klasika!


Parašykite komentarą