Saulė pradeda blėsti maždaug antroje rugpjūčio pusėje, tada, kai violetiniais vakarais suskamba pirmosios žiogų giesmės. Lietuvių sezonai keičiasi taip greitai, kad pripratino ir pačius žmones skubėti. O per skubėjimus mes tampame irzlūs, nervingi ir šalti.
Vienas iš natūraliausių būdų pabėgti nuo rudenėjančių minčių – iškepti ką nors skanaus ir šilto iš sodo gėrybių. Mano virtuvėje liūdnai į mane žvelgė krepšys natūralių obuoliukų. Nusprendžiau prisiminti seną, gerą, klasikinį desertą – obuolių pyragą. Tačiau paaiškėjo, kad miltų namuose buvo per mažai. Nepasidaviau ir vietoje jų naudojau kukurūzų kruopas.
Rezultatas – itališkas karštas polenta pyragas su obuoliais, cinamono trupiniais, kuris buvo ir saldžiarūgštis, ir traškus, ir „šlapias“. Ir be viso to – sveikesnis ir liesesnis. Esu kepusi tik kelis obuolių pyrago variantus, tačiau šis, kol kas, man patinka labiausiai.
- Trukmė: 15-20 min. ruošti, 60 min. kepti
- Porcijos: 8 nemaži gabalėliai/porcijos
- Energetinė vertė: tik ± 289 kcal/porcija
Ingredientai:
Pyragui:
- 3/4 puodelio puodelio (200 ml) kukurūzų kruopų;
- 3/4 puodelio ekologiškų, rupių kvietinių miltų;
- žiupsnelio druskos;
- 1/4 puodelio baltojo cukraus;
- 1/4 „Demerara“ cukraus;
- 4 mažų kiaušinių trynių;
- 200 ml ekologiško sojų pieno;
- šaukšto grūdų arba vaisių aliejaus;
- 500 g rūgščių arba saldžiarūgščių obuolių;
- mažo gabalėlio sviesto (5 g).
Trupiniams:
- 5 v.š. kvietinių miltų;
- 5 v.š. kukurūzų miltų;
- 2 v.š. grūdų arba vaisių aliejaus;
- žiupsnio cinamono (pagal skonį);
- 4 v.š. „Demerara“ cukraus;
- 1 v.š. sojų pieno.
Trupininio obuolių pyrago paruošimas
- Pasiruošę? Pradedame: į gilų dubenį supilkite kukurūzų kruopas, miltus, druską, abiejų rūšių cukrų. Gerai išmaišykite šaukštu.
- Į kita indelį įmuškite kiaušinių trynius, išsukite juos šakute (baltymų mums neprireiks). Supilkite kiaušinių trynius į miltų masę, įpilkite puodelį pieno. Išmaišykite tešlą. Įpilkite šaukštą aliejaus ir įmaišykite.
- Švariai nuplaukite obuolius, nuskuskite, išimkite sėklalizdes, supjaustykite kubeliais.
- Kepimo formą (tik neaukšta, 20-24 cm skersmens – žr. nuotr.) ištepkite gabalėliu sviesto. Supilkite tešlą. Tiesiai ant tešlos dėkite, smeikite obuolius. Paskirstykite tolygiai.
- Paruoškite kukurūzų trupinius: sumaišykite abiejū rūšių miltus su cinamonu ir cukrumi. Įpilkite aliejaus, pieno, gerai išmaišykite, kol susidarys gubmbeliai ir trupiniai. Visus juos užbarstykite ant pyrago.
- Pyragą įdėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 180 laispnių temperatūroje apie valandą, kol viršus paauksuos ir truputį apskrus. Išimkite, leiskite atvėsti truputį. Galite patiekti šiltą ar karštą, su burbuliuku vaniliniu ledų. Klasika!