- Paruošimas: 20 min
- Gaminimas: 45 min
- Porcijos: 8
Tradicinis lietuviškas obuolių pyragas su cinamonu yra vienas iš tų receptų, kuris perduodamas iš kartos į kartą. Šis desertas išsiskiria savo paprastumu ir nuostabiu skoniu, kuris primena jaukius šeimos savaitgalius. Pyrago pagrindą sudaro puri tešla, o viršų puošia sultingi obuoliai, apibarstyti aromatiniu cinamonu. Šis receptas puikiai tinka tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui. Pyragas ypač skanus su puodeliu karštos arbatos ar kavos.
Galimos ingredientų alternatyvos
Vietoj įprastų obuolių galima naudoti kriaušes arba slyvas. Cukrų galima pakeisti medumi arba klevų sirupu. Kvietinius miltus galima pakeisti spelta miltais arba sumaišyti su avižiniais miltais (santykiu 70/30). Grietinę galima pakeisti jogurtu arba kefyru. Sviestą galima pakeisti kokosų aliejumi, tačiau tuomet skonis bus šiek tiek kitoks.
Patiekalo gaminimo patarimai
Geriausia naudoti rūgštokus obuolius, tokius kaip Antaniniai ar Aidared. Prieš dedant į tešlą, obuolius rekomenduojama supjaustyti plonais griežinėliais, kad jie geriau iškeptų. Svarbu tešlos nemaišyti per ilgai, kad pyragas išliktų purus. Prieš pjaustant, pyragą būtina atvėsinti bent 15 minučių.
Kalorijos
- Visame pyrago patiekale yra 2450 kalorijų.
- Vienoje porcijoje (1/8 pyrago) yra maždaug 306 kalorijos.
Receptui reikės:
- Miltai: 300 g.
- Cukrus: 200 g.
- Sviestas: 200 g.
- Kiaušiniai: 3 vnt.
- Grietinė: 200 g.
- Obuoliai: 4 vnt.
- Cinamonas: 2 a.š.
- Kepimo milteliai: 2 a.š.
- Druska: 0.5 a.š.
- Vanilinis cukrus: 1 pak.
Paruošimas
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
- Ištepkite kepimo formą sviestu ir pabarstykite miltais.
- Dideliame dubenyje išsukite minkštą sviestą su cukrumi iki purios masės.
- Po vieną įmaišykite kiaušinius, kiekvieną gerai išsukdami.
- Supilkite grietinę ir vanilės cukrų, išmaišykite.
- Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską.
- Sausus ingredientus po truputį įmaišykite į drėgną masę.
- Obuolius nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais.
- Tešlą supilkite į paruoštą kepimo formą.
- Ant viršaus gražiai išdėliokite obuolių griežinėlius.
- Pabarstykite cinamonu.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje 45 minutes arba kol įkištas medinis pagaliukas išliks sausas.
- Ištraukite pyragą ir leiskite jam atvėsti.
- Supjaustykite ir patiekite.
- Santrauka: Šis paprastas obuolių pyragas su cinamonu yra puikus pasirinkimas ieškant klasikinio lietuviško deserto recepto. Jis išsiskiria savo paprastu paruošimu, bet tuo pačiu yra nepaprastai skanus. Pyragas puikiai tinka tiek šeimos pietums, tiek svečiams. Laikant sandariai uždarytą, pyragas išlieka šviežias iki 3 dienų kambario temperatūroje arba iki 5 dienų šaldytuve.
Tikrai skaniai pavyko. Ačiū už gerą receptą. 😉