- Paruošimas: 20 min
- Gaminimas: 40 min
- Porcijos: 4
Šis unikalus ir išskirtinis receptas – Mėsos iešmeliai – šašlykai, marinuoti su kivi, kepti orkaitėje – puikiai tinka tiems, kurie vertina sultingą kiaulienos skonį ir nori išbandyti naujovišką marinavimo techniką. Tradicinės šašlykų ruošimo tradicijos susimaišo su natūraliu kivi saldumo ir rūgštumo pusiausvyra, suteikdama mėsai ypatingą minkštumą bei intensyvų aromatą. Recepto paslaptis slypi teisingame ingredientų parinkime ir trumpame, bet tiksliame marinuojančiojo proceso laikotarpyje – ne ilgiau kaip pusvalandis, kad kivi natūraliai susilietų su prieskoniais ir mėsa neišsisklaidytų savo struktūra. Idealiai tinka tiek šeimos vakarienei, tiek svečių puošnumui, o paprastumas ir skonių harmonija leis patiekalą vadinti vienu iš labiausiai vertinamų vakarienės pasirinkimų. Be to, patiekalo skonio intensyvumą pabrėžia kruopščiai subalansuota prieskonių žolelių mišinys, o keletas naudingų gaminimo patarimų leis pasiekti tobulą rezultatą net ir pradedantiesiems virtuvės entuziastams.
- Kiaulienos sprandinės – galite rinktis kiaulienos nugarinę, priklausomai nuo pageidaujamo skonio ir tekstūros.
- Kivi – jeigu kivi neturite, alternatyva gali būti ananaso tyras ar net šviežias mango, tačiau kivi suteikia unikalų rūgštų poskonį.
- Česnakas – jei ieškote švelnesnio skonio, galite naudoti smulkintą imbierą arba net mažesnį kiekį česnako.
- Marinavimo laikas: Labai svarbu nepersitempti – mėsą marinuokite ne ilgiau kaip 30 minučių, kad kivi nepakenktų mėsos struktūrai.
- Gabaliukų dydis: Siekiant tolygaus kepimo, supjaustykite mėsą vienodo dydžio gabalėliais.
- Iešmelių ruošimas: Naudokite medinius iešmelius, kuriuos prieš naudojimą galima šiek tiek pamirkyti šaltame vandenyje, kad išvengtumėte degimo orkaitėje.
- Kepimo procesas: Po pirmo kepimo etapo, kai folija pašalinama, stebėkite mėsos apskrudimo lygį – traškus paviršius suteikia ypatingo skonio, tačiau neleiskite mėsai per daug išdžiūti.
- Patiekimo pasiūlymai: Patiekite su garuotais ryžiais, šviežiomis salotomis ar net lengva daržovių garnyru – tai puikiai subalansuos patiekalo skonį.
- Bendra kalorijų suma: apie 3900 kcal
- Vienoje porcijoje: apie 980 kcal
Receptui reikės:
- Kiaulienos sprandinė: 1,5 kg
- Kivi: 3 vnt. (alternatyva: ananasas, mango arba kivi sultys)
- Česnakas: 3 skiltelės (alternatyva: smulkintas imbieras)
- Druska: pagal skonį
- Juodieji pipirai: žiupsnis
- Prieskonių žolelių mišinys: 1 a. šaukštelis (alternatyva: baziliko, čiobrelių, raudonėlio mišinys)
Paruošimas
- Mėsos paruošimas: Pirmiausia, kiaulienos sprandinė buvo kruopščiai nuplauta ir supjaustyta vienodo dydžio gabalėliais, kad kiekvienas iešmelis vėliau keptų tolygiai. Jeigu norite, galite pasirinkti mažesnius gabaliukus, kurie leis mėsai greičiau įgauti skonį.
- Kivi paruošimas: Tuo pačiu metu, kivi buvo nulupami ir kruopščiai sutarkuojami per trintuvę. Jei neturite specialios trintuvės, galite naudoti maisto smulkintuvą arba smulkiai supjaustyti kivi, kad patiekalui nepritrūktų natūralaus rūgštumo.
- Česnako smulkinimas: Česnakai buvo smulkiai susmulkinti, kad jų aromatas tolygiai pasiskirstytų kartu su kivi ir prieskoniais, suteikdamas patiekalui išskirtinį skonio gilumą.
- Marinavimo mišinys: Mėsos gabaliukai buvo kruopščiai pabarstyti druska, juodaisiais pipirais ir prieskonių žolelių mišiniu, o po to sumaišyti su tarkuotu kivi ir susmulkintu česnaku. Šis mišinys užtikrino, kad kiekvienas gabaliukas įgautų intensyvų, natūralų skonį.
- Marinavimo procesas: Paruoštą mėsą buvo leista marinuotis kambario temperatūroje 30 minučių. Svarbu neviršyti šio laiko, kad kivi nepaveiktų mėsos tekstūros ir nepadarytų jos pernelyg minkštos bei sprangios.
- Iešmelių ruošimas ir suklojimas: Tuo metu, kai mėsa marinuosis, mediniai iešmeliai buvo paruošti. Mėsos gabaliukai buvo atsargiai perkeliami ant iešmelių, užtikrinant, kad tarp jų būtų pakankamai tarpo tolygiam kepimui.
- Kepimo formos paruošimas: Kepimo forma buvo išklota kepimo popieriumi. Ant jo dėliojantieji iešmeliai, forma buvo uždengiama aliuminio folija, siekiant išlaikyti drėgmę ir užtikrinti, kad mėsa išliktų sultinga.
- Kepimo procesas orkaitėje: Orkaitė buvo įkaitinta iki 180 °C. Iešmeliai buvo kepami su folija 30 minučių, po kurių folija buvo pašalinta. Tolimesnis kepimas truko papildomus 10 minučių, kol mėsos paviršius švelniai apskrunda ir įgauna traškumo.
- Patiekimas: Galiausiai, iš orkaitės išimti mėsos iešmeliai buvo patiekti su garuotais ryžiais ir šviežiomis salotomis. Šie garnyrai puikiai papildė patiekalo skonį ir subalansavo intensyvų mėsos bei kivi aromatą.
Kaip be galo skanu. Ačiū.