- Paruošimas: 30 min
- Gaminimas: 360 min
- Porcijos: 6
Sveiki, maisto entuziastai ir grilio mėgėjai! Šiandien pristatau jums tobulą receptą tiems, kurie mėgsta lėtai keptą, sultingą ir minkštą mėsą – ilgai keptus glazūruotus kiaulienos šonkauliukus pagal 3-2-1 metodą, gaminamus kamado tipo grilyje. Šis metodas yra puikiai žinomas tarp BBQ profesionalų, nes suteikia mėsai neprilygstamą skonį ir tekstūrą. Kamado tipo grilis, savo keraminio korpuso dėka, puikiai išlaiko pastovią temperatūrą, kas yra esminė sąlyga gaminant šonkauliukus šiuo metodu. Šis patiekalas bus tikra šventė jūsų skonio receptoriams, ir stebins svečius bet kurio sezono metu. Ruošiantis šiai kulinarinei kelionei, pasirūpinkite, kad turėsite pakankamai laiko – čia nėra greitųjų receptų, tačiau rezultatas tikrai atperka laukimą. Kiaulienos šonkauliukai tampa tiesiog tirpstantys burnoje, su karamelizuotu paviršiumi ir giliu dūmų skoniu, kuris suteikia patiekalui autentiško amerikietiško BBQ charakterį. Šis receptas yra puikiai subalansuotas – saldus, aštrus, rūkytas ir mėsingas, viskas viename kąsnyje.
Galimos ingredientų alternatyvos
Nors tradiciškai naudojame rudąjį cukrų glazūrai, galite pakeisti jį klevų sirupu ar medumi, jei norite natūralesnio saldumo. Čili miltelius galima pakeisti paprika, jei nemėgstate aštraus maisto, arba sumaišyti su rūkyta paprika gilesniam skoniui. Obuolių sidro actą galima pakeisti baltuoju vyno actu arba citrinos sultimis, jei ieškote šviežesnio garso. Vietoj tradicinio BBQ padažo galite naudoti naminį pomidorų padažą su prieskoniais. Jei neturite kamado tipo grilio, galite naudoti tradicinį anglių grilį arba net dujinį grilį, tačiau turėsite atidžiau stebėti temperatūrą. Taip pat galite eksperimentuoti su įvairiais medienos drožlėmis – ąžuolas, obelis, vyšnia ar pekaninė karija suteiks skirtingus dūmų profilius.
Patiekalo gaminimo patarimai
Kad šonkauliukai būtų tikrai minkšti ir sultingi, būtinai nuplėškite membraną nuo apatinės šonkauliukų pusės – tai padės prieskonių mišiniui geriau įsiskverbti į mėsą. Temperatūros kontrolė yra labai svarbi – stengiamės išlaikyti pastovią 110-120°C temperatūrą. Jei temperatūra pakyla, pridėkite kelis ledo kubelius į vandens indą grilyje. Šonkauliukus visada dėkite ant grotelių mėsinga puse į viršų. Paskutinėje kepimo fazėje, kai tepate glazūrą, stebėkite labai atidžiai – cukrus gali greitai sudegti! Maždaug likus 20 minučių iki kepimo pabaigos, patepkite šonkauliukus paskutinį kartą ir leiskite jiems karamelizuotis iki tobulos konsistencijos. Prieš pjaunant, leiskite šonkauliukams pailsėti bent 10 minučių – tai padės sulčių paskirstymui mėsoje.
Kalorijos
Bendras kalorinis šio patiekalo kiekis yra apie 2400 kcal. Vienoje porcijoje (skaičiuojant 6 porcijas) yra maždaug 400 kcal. Kalorijų kiekis gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo naudojamų šonkauliukų riebumo ir glazūros kiekio.
Receptui reikės:
- Kiaulienos šonkauliukai: 2 kg
- Rudas cukrus: 100 g
- Čili milteliai: 2 šaukšteliai
- Paprika: 2 šaukšteliai
- Kmynai: 1 šaukštelis
- Česnakas: 4 skiltelės
- Druska: 2 šaukšteliai
- Juodieji pipirai: 1 šaukštelis
- Obuolių sidro actas: 60 ml
- BBQ padažas: 200 ml
- Medžio drožlės rūkymui: 2 saujos
- Alyvuogių aliejus: 30 ml
Paruošimas
- Pirmiausia paruoši šonkauliukus – nuplėšk membraną nuo apatinės pusės, naudodamas popierinį rankšluostį geresniam sukibimui.
- Sumaišyk sausus prieskonius dideliame dubenyje – rudąjį cukrų, čili miltelius, papriką, kmynus, smulkintą česnaką, druską ir juoduosius pipirus.
- Šonkauliukai bus aptrinti alyvuogių aliejumi, kad prieskoniai geriau priliptų prie mėsos.
- Gausiai apibarstysime mėsą paruoštu prieskonių mišiniu iš visų pusių, įtrindami jį į mėsą.
- Uždengtas šonkauliukas turės pastovėti šaldytuve bent 2 valandas, idealiu atveju – per naktį, kad prieskoniai persismelktų.
- Kamado grilis turi būti įkaitintas iki 110-120°C temperatūros, pridedant medžio drožles dūmų aromatui.
- Šonkauliukai yra dedami ant grotelių mėsinga puse į viršų, po jomis padedant vandens indą, kuris padės išlaikyti drėgmę.
- Pirmąsias 3 valandas kepk šonkauliukus neatidarydamas grilio dangčio, kad išlaikytum pastovią temperatūrą.
- Po 3 valandų, šonkauliukus reikia suvynioti į aliuminio foliją, prieš tai apšlakstant juos obuolių sidro actu.
- Supakuoti šonkauliukai kepa dar 2 valandas toje pačioje temperatūroje.
- Po 2 valandų kepimo folijoje, išvyniok šonkauliukus ir aptepk juos BBQ padažu.
- Paskutinę valandą šonkauliukai bus kepami atidengti, kas 20 minučių aptepant juos papildomu BBQ padažo sluoksniu.
- Šonkauliukai yra paruošti, kai mėsa lengvai atsiskiria nuo kaulo, bet nėra visiškai nukritusi.
- Prieš patiekiant, leisk šonkauliukams pailsėti 10-15 minučių, kad sultys pasiskirstytų mėsoje.
- Supjaustyk šonkauliukus tarp kaulų ir patiek su papildoma glazūra šalia.
Va čia tai skanumėlis. Ačiū. 🙂