Senovinis skruzdėlynas su medumi – geriausias receptas

  • Paruošimas: 30 min
  • Gaminimas: 40 min
  • Porcijos: 10
Senovinis skruzdėlynas su medumi – tai nepaprastai autentiškas ir tradicinis lietuviškas receptas, kurio šiluma ir skonis atgaivina senovės receptūrų paveldo prisiminimus. Šis receptas išsiskiria savo unikaliu skonio deriniu, kuriame natūralus medus susilieja su kruopščiai parinktais ingredientais, suteikdamas tiek saldumo, tiek subtilios traškios tekstūros pojūtį. Toks skruzdėlynas yra puikus pasirinkimas tiek kasdieniams šeimos pietums, tiek ypatingoms progoms, kai norima nustebinti artimuosius išskirtiniu skoniu ir išskirtine išvaizda. Tradicinio recepto gamybos procesas reikalauja šiek tiek kantrybės ir dėmesio detalėms, tačiau rezultatas – aromatingas ir maistingas pyragas – tikrai atsipirks.

Galimos ingredientų alternatyvos
  • Medus: Jeigu natūralus medus nėra pasiekiamas, galima panaudoti klevų sirupą arba agavų sirupą.
  • Sviestas: Vietoje sviesto galite pasirinkti kokoso aliejų ar margariną, kurie taip pat suteiks malonų skonį.
  • Miltai: Tradiciniams baltiesiems miltams galima pritaikyti pilno grūdo miltus arba speltos miltus, kas suteiks šiek tiek kitokią tekstūrą ir skonį.
  • Riešutai: Jei jums patinka kitoks riešutų aromatas, vietoje migdolų galite pasirinkti lazdyno ar graikinių riešutų.
Patiekalo gaminimo patarimai
  • Ingredientų temperatūra: Siekiant, kad tešla būtų tolygi ir puri, visus ingredientus rekomenduojama laikyti kambario temperatūroje.
  • Kiaušinių plakimas: Kruopščiai išplakti kiaušinius su cukrumi – tai vienas iš svarbiausių žingsnių, užtikrinantis lengvą ir purų pyrago tekstūrą.
  • Kepimo stebėjimas: Kepimo metu atkreipkite dėmesį į viršutinės dalies spalvos pokyčius. Jeigu pastebite, kad pyrago viršus pradeda pernelyg greitai ruduoti, galite viršų uždengti kepimo folija, kad išsaugotumėte tobulą auksinę spalvą.
  • Atvėsinimas: Leiskite pyragui visiškai atvėsti prieš pjaustant – tai padės išlaikyti jo struktūrą ir leis skoniui geriau išsivystyti.
Kalorijos
Viso patiekalo kalorijų kiekis sudaro 3200 kcal, o viena iš 10 porcijų – apie 320 kcal.

Receptui reikės:

  • Kiaušiniai: 4 vienetai
  • Cukrus: 150 g
  • Medus: 200 g
  • Sviestas: 100 g
  • Miltai: 250 g
  • Kepimo milteliai: 1 arbatinis šaukštelis
  • Druska: 1/4 arbatinio šaukštelio
  • Vanilės ekstraktas: 1 arbatinis šaukštelis
  • Riešutai (migdolai, graikiniai riešutai arba lazdyno riešutai): 50 g

Paruošimas

  • Orkaitės paruošimas: Orkaitė buvo iš anksto įkaitinta iki 180°C, o kepimo forma – lengvai sutepama sviestu, kad išvengtumėte tešlos prilipimo.
  • Kiaušinių ir cukraus plakimas: Dideliame dubenyje buvo kruopščiai išplakti kiaušiniai su cukrumi, kol mišinys įgavo purią ir putojančią konsistenciją.
  • Medaus ir sviesto sujungimas: Į gautą kiaušinių masę buvo lėtai įmaišomas natūralus medus, kartu su ištirpintu sviestu ir vanilės ekstraktu, siekiant sukurti vientisą ir švelnią skystą masę.
  • Sausų ingredientų paruošimas: Atkirtame dubenyje buvo sumaišyti miltai, kepimo milteliai ir druska. Šis mišinys buvo pamažu dedamas į kiaušinių mišinį, kol tešla tapo vienalytė ir be gumuliukų.
  • Tešlos pilijimas: Paruošta tešla buvo atsargiai perpilama į išteptą kepimo formą. Jei norima, ant tešlos paviršiaus gali būti pabarstyta pasirinktinai riešutų, kad patiekalui būtų suteikta papildoma traškumo tekstūra.
  • Kepimas: Tešla buvo patalpinta į įkaitintą orkaitę ir kepama 40 minučių, kol pyrago viršus įgavo nuostabią auksinę spalvą, o vidus pasiekė norimą minkštumą.
  • Atvėsinimas ir papuošimas: Baigus kepimo procesą, skruzdėlynas buvo išimtas iš orkaitės ir paliktas atvėsti kambario temperatūroje.
  • Prie patiekimą galima ant kiekvienos porcijos pabarstyti šiek tiek papildomo medaus, kad skonio niuansai būtų dar išraiškingesni.

1 komentaras apie “Senovinis skruzdėlynas su medumi – geriausias receptas”

Average
5 Based On 1

Parašykite komentarą