- Paruošimas: 25 min
- Gaminimas: 20 min
- Porcijos: 4
Šis receptas – tikras tradicijos ir skonio derinys, kuris leis jums pasimėgauti išskirtiniu kiaulienos kepsnio patiekalu su kremine bulvių koše, aromatingu grybų padažu ir šviežių daržovių garnyru. Kiekvienas ingredientas buvo kruopščiai atrinktas, kad užtikrintų ne tik puikų skonį, bet ir subalansuotą maistinę vertę. Šis patiekalas tinka tiek šeimos vakarienei, tiek šventiniams susibūrimams, o jo gaminimo procesas – paprastas, nors ir reikalaujantis dėmesio detalėms. Su šiomis aiškiomis instrukcijomis ir patarimais, net pradedantieji kulinarai galės pasigaminti tobulą vakarienę.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Mėsai: Jei neturite kiaulienos, galite pasirinkti vištienos krūtinėlę ar jautienos kepsnelį. Vegetariškai – tofu ar portobello grybai gali būti puiki alternatyva.
- Grybams: Vietoje miško grybų galite naudoti šviežius pievagrybius ar net baravykus, priklausomai nuo to, ką turite po ranka.
- Bulvių košei: Pieną galima pakeisti augaliniu pienu (pvz., migdolų ar sojų), o sviestą – margarinu ar kokosų aliejumi.
- Padažui: Jeigu nenorite sojos padažo, galite rinktis teriyaki padažą ar net tradicinį vištienos sultinį.
Patiekalo gaminimo patarimai
- Mėsos ruošimas: Prieš kepdami, kruopščiai pamušite mėsą, kad ji taptų lygesnė ir greičiau keptųsi. Naudokite šviežią česnaką, druską ir pipirus, kad mėsa įsigautų intensyvų skonį.
- Kepimo procesas: Užtikrinkite, kad keptuvė būtų gerai įkaitinta prieš dedant mėsą – tai padės išlaikyti sultingumą ir išvengti prilipimo.
- Bulvių košė: Virtas bulves kruopščiai sutrinkite su sviestu ir pienu, kad košė būtų kreminė ir puri.
- Padažo tirštinimas: Naudodami kukurūzų miltelius, įsitikinkite, kad padažas nuolat maišomas, kad išvengtumėte gumulėlių.
Kalorijos
- Bendra kalorijų suma: ~2400 kcal
- Kalorijų kiekis vienoje porcijoje: ~600 kcal
Receptui reikės:
- Kiaulienos kepsnys: 4 gabalai (apie 150–200 g kiekvienam)
- Druska: pagal skonį (apie 1 arbatinis šaukštelis)
- Pipirai: pagal skonį (apie 1/2 arbatinio šaukštelio)
- Česnakas: 3 skiltelės (1 džiovinta ir 2 smulkintos)
- Kiaušinis: 1 vnt. (plakti)
- Duonos džiūvėsėliai: 50 g
- Alyvuogių aliejus: 2 valg. šaukštai
- Bulvės: 800 g (virtoms ir sutrintoms)
- Sviestas: 50 g (30 g košei ir 20 g padažui)
- Pienas: 100 ml (košei; gali būti pakeistas augaliniu pienu)
- Grybai: 200 g (pjaustyti – pievagrybiai arba miško grybai)
- Grietinėle: 100 ml
- Sojos padažas: 2 arbatiniai šaukšteliai
- Kukurūzų miltai: 1 arbatinis šaukštelis
- Mišrios daržovės (morkos, brokoliai, cukinijos): 300 g (paruoštos patiekti; aš naudojau agurkus ir pomidorus)
Paruošimas
- Mėsos paruošimas: Pirmiausia, kiaulienos kepsnį kruopščiai pamušite, kad jis taptų plonas ir vienodo storio. Pabarstykite druska, pipirais ir džiovintu česnaku, tada leiskite mėsai marinuotis apie 10 minučių.
- Padegimas: Įplakite kiaušinį nedidelėje dubenyje. Atskirame lėkštelėje išmaišykite duonos džiūvėsėlius.
- Mėsos panardinimas: Kruopščiai panardinkite pamuštą kepsnį pirmiausia į kiaušinio mišinį, o vėliau kruopščiai apvoliokite džiūvėsėliuose, kad susidarytų lengva ir traški pluta.
- Mėsos kepimas: Įkaitinkite keptuvę su alyvuogių aliejumi. Įdėkite kepsnį ir kepkite jį ant vidutinės ugnies, kol abi pusės įgaus gražią auksinę plutelę (apie 5–6 minutes kiekvienai pusei). Po to, laikykite keptą mėsą šiltai.
- Bulvių košės gaminimas: Tuo metu, kai kepa mėsa, nulupkite ir supjaustykite bulves. Virkite jas lengvai sūdytoje vandenyje, kol jos taps minkštos (apie 20 minučių). Nusausinkite ir sutrinkite bulves, įmaišykite 30 g sviesto bei pieną (arba augalinį pieną), kol košė įgaus kreminę tekstūrą.
- Grybų padažo ruošimas: Pasiruoškite naują keptuvę ir ištirpinkite 20 g sviesto. Įdėkite supjaustytus grybus ir smulkintą (šviežią) česnaką, leiskite jiems šiek tiek paskrudinti, kad išskirtų savo aromatą.
- Po kelių minučių, įpilkite grietinėlę, sojos padažą ir įmaišykite kukurūzų miltelius, kad padažas pradėtų tirštėti. Nuolat maišykite ir, jei reikia, papildykite druska pagal skonį.
- Daržovių paruošimas: Tuo pat metu, kai ruošiate padažą, paruoškite daržoves. Jas galite lengvai apkepti su šlakeliu alyvuogių aliejaus, druska ir pipirais arba užvirti garuose, kad išlaikytumėte jų šviežumą ir maistingumą.
- Pateikimas: Kai visi patiekalo komponentai bus paruošti, lėtai surikiuokite ant lėkštės – pirmiausia kreminę bulvių košę, ant jos – traškų kiaulienos kepsnį, apšlakstytą šiltu grybų padažu, ir užbaikite šviežių daržovių garnyru.
- Patiekite karštą ir mėgaukitės išskirtiniu skoniu!
Tikras naminis maistas. Toks skanumėlis. Ačiū. 😉