- Paruošimas: 30 min
- Gaminimas: 20 min
- Porcijos: 4
Traški kiniška vištiena saldžiarūgščiame padaže yra autentiškas Azijos virtuvės patiekalas, kuris sužavi savo unikaliu skonių deriniu. Šis receptas atkeliavo iš tradicinės kinų virtuvės, tačiau buvo pritaikytas šiuolaikiniam skoniui. Patiekalas išsiskiria traškia, auksinės spalvos vištienos plutele ir tobulu saldžiarūgščio padažo balansu. Tai puikus pasirinkimas tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingoms progoms.
Galimos ingredientų alternatyvos:
Vietoj vištienos krūtinėlės galima naudoti vištienos šlaunelių mėsą. Ryžių actą galima pakeisti obuolių actu. Rudąjį cukrų galima pakeisti medumi arba agavų sirupu. Kukurūzų krakmolą galima pakeisti bulvių krakmolu. Sezamo aliejų galima pakeisti alyvuogių aliejumi, nors skonis šiek tiek skirsis.
Vietoj vištienos krūtinėlės galima naudoti vištienos šlaunelių mėsą. Ryžių actą galima pakeisti obuolių actu. Rudąjį cukrų galima pakeisti medumi arba agavų sirupu. Kukurūzų krakmolą galima pakeisti bulvių krakmolu. Sezamo aliejų galima pakeisti alyvuogių aliejumi, nors skonis šiek tiek skirsis.
Patiekalo gaminimo patarimai:
Prieš kepant vištieną, svarbu ją gerai nusausinti popieriniais rankšluosčiais. Tai padės susiformuoti traškiai plutelei. Aliejaus temperatūra turi būti 175°C – tai užtikrins, kad vištiena iškeps tolygiai. Padažą rekomenduojama ruošti tik prieš pat patiekimą, kad išliktų šviežias ir klampus.
Prieš kepant vištieną, svarbu ją gerai nusausinti popieriniais rankšluosčiais. Tai padės susiformuoti traškiai plutelei. Aliejaus temperatūra turi būti 175°C – tai užtikrins, kad vištiena iškeps tolygiai. Padažą rekomenduojama ruošti tik prieš pat patiekimą, kad išliktų šviežias ir klampus.
Kalorijos:
- Bendras patiekalo kaloringumas: 2400 kcal.
- Vienos porcijos kaloringumas: 600 kcal.
Receptui reikės:
- Vištiena: 800 g (naudojau vištienos krūtinėlę).
- Kiaušinis: 2 vienetai.
- Miltai: 200 g kvietinių miltų.
- Krakmolas: 100 g kukurūzų krakmolo.
- Druska: 2 arbatiniai šaukšteliai.
- Pipirai: 1 arbatinis šaukštelis maltų juodųjų pipirų.
- Aliejus: 500 ml kepimui.
Padažui:
- Cukrus: 100 g rudojo cukraus.
- Actas: 60 ml ryžių acto.
- Kečupas: 4 valgomieji šaukštai.
- Sojos padažas: 3 valgomieji šaukštai.
- Česnakas: 3 skiltelės.
- Imbieras: 2 arbatiniai šaukštai tarkuoto imbiero.
- Vanduo: 100 ml.
- Krakmolas: 1 valgomasis šaukštas kukurūzų krakmolo.
Paruošimas
- Vištieną supjaustysime vidutinio dydžio kubeliais (maždaug 3×3 cm).
- Paruošiame tešlą: dubenyje išplakame kiaušinius, sudedame miltus, krakmolą, druską ir pipirus.
- Vištienos gabaliukus apvoliojame paruoštoje tešloje.
- Įkaitiname aliejų gilioje keptuvėje iki 175°C temperatūros.
- Apvoliotus vištienos gabaliukus kepame po kelis vienu metu, kol jie įgaus auksinę spalvą (apie 5-7 minutes).
- Iškeptą vištieną sudedame ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
- Ruošiame padažą: puode sumaišome cukrų, actą, kečupą ir sojos padažą.
- Įdedame smulkintą česnaką ir tarkuotą imbierą.
- Verdame ant vidutinės ugnies, kol padažas pradės tirštėti.
- Atskirame indelyje sumaišome krakmolą su vandeniu ir supilame į padažą.
- Maišome, kol padažas sutirštės.
- Traškią vištieną sudedame į padažą ir gerai išmaišome.
- Santrauka: Šis traškios kiniškos vištienos receptas saldžiarūgščiame padaže yra puikus būdas paįvairinti savo virtuvę Azijos virtuvės skoniais. Patiekalas yra itin universalus – jį galima patiekti tiek su ryžiais, tiek su daržovėmis ar makaronais. Svarbiausia laikytis nurodytų temperatūros ir gaminimo laiko rekomendacijų, kad vištiena būtų traški iš išorės ir sultinga viduje. Padažo ir prieskonių kiekį galima reguliuoti pagal savo skonį, tačiau pateikti santykiai užtikrina klasikinį kiniškos virtuvės skonį.
Ne tai kad skaniai, bet tiesiog tobulai gavosi!