Porcijos: 10
Paruošimo laikas: 130 min.
Kepimo laikas: 12 min.
Šios mielinės bandelės iš šaldytuve kildintos tešlos yra vienas patikimiausių būdų namuose išsikepti purias, minkštas ir ilgiau šviežias bandeles net tada, kai virtuvėje nėra šiltos vietos kildinimui. Lėtas kildinimas šaldytuve leidžia mielėms dirbti ramiai, tešla įgauna švelnesnį, sodresnį skonį, o pati tekstūra būna elastinga ir draugiška formavimui. Tokia tešla tinka ir paprastoms bandelėms be įdaro, ir bandelėms su įdaru, ir suktinukams su dešrelėmis, ir atviroms bandelėms su varške ar obuoliais.
Šį receptą esu išbandžiusi daug kartų, įvairiomis savaitės dienomis, kai reikia ir greito rezultato, ir patikimos kokybės. Man ypač patinka, kad tešlą galima užmaišyti iš vakaro, o kitą dieną tik suformuoti bandeles ir iškepti. Pirmą kartą kepdama prisibijojau, kad šiek tiek lipnesnė tešla bus problema, bet būtent čia slypi minkštumo paslaptis: neperkrovus miltais bandelės išlieka purios ir minkštutėlės net kitą dieną. Receptas mano virtuvėje prigijo nuo tada, kai jį gavau iš Inos, o vėliau jį dar ne kartą tikslinau pagal savo orkaitę ir miltus, todėl drąsiai sakau: tai patikrintas, šeimos stalui tinkamas pagrindas daugybei variacijų.
Galimos ingredientų alternatyvos
Pieną galima keisti kefyru, pasukomis arba dalimi natūralaus jogurto, tuomet tešla bus švelniai rūgštelėjusi ir itin minkšta.
Šviežias mieles galima keisti sausomis mielėmis, tuomet jų reikės mažiau, o kildinimas šaldytuve išliks toks pat patikimas.
Aliejų galima keisti tirpintu sviestu, tuomet bandelės įgaus sodresnį, sviestinį aromatą.
Cukrų galima keisti rudu cukrumi, tuomet skonis bus karamelinis ir šiltesnis.
Kvietinius miltus dalinai galima keisti speltų miltais, tuomet tešla bus aromatingesnė, bet miltų kiekis gali nežymiai kisti.
Įdarui vietoje uogienės galima rinktis aguonų įdarą, cinamoninius obuolius, šokolado gabalėlius, varškę ar sūrį su žalumynais.
Patiekalo gaminimo patarimai
Šiltas pienas turi būti maloniai šiltas, bet ne karštas, kad mielės neprarastų aktyvumo.
Miltus visada verta berti dalimis, nes jų sugėrimas priklauso nuo kiaušinių dydžio ir miltų rūšies.
Tešla gali likti lengvai lipni, nes per didelis miltų kiekis bandeles sukietina.
Formuojant bandeles rankas patogiau patepti aliejumi, o ne berti papildomų miltų ant stalo.
Kildinant bandeles skardoje būtina palikti tarpus, kad jos gražiai išsipūstų ir nesusiklijuotų.
Aptepimas pienu duoda švelniai matinį paviršių, o aptepimas kiaušiniu suteikia ryškesnį blizgesį.
Jei orkaitė linkusi stipriau skrudinti viršų, skardą verta kepti per vieną lentyną žemiau.
Virtuvės šefo patarimas: jei nori dar minkštesnių bandelių, iškepusias bandeles 5 minutėms pridenk švariu rankšluosčiu. Taip garai trumpam sušvelnins plutelę, o vidus išliks purus ir drėgnas, ypač jei bandelės be įdaro.
Recepto ingredientai
- Kvietiniai miltai: apie 800 g
- Pienas: 400 ml
- Kiaušiniai: 2 vnt.
- Augalinis aliejus: 100 ml
- Cukrus: 70 g
- Šviežios mielės: 60 g
- Druska: 1 a.š.
- Kepimo milteliai: 1 a.š.
Recepto instrukcijos
- Skysčių paruošimas: pieną pašildysi iki maloniai šiltos temperatūros, o mieles sutrupinsi, kad jos lengviau ištirptų tešloje.
- Kiaušinių plakimas: kiaušinius suplaksi su cukrumi ir druska, kol masė taps vientisa ir šiek tiek puresnė.
- Tešlos pagrindas: į kiaušinių masę supilsi šiltą pieną, aliejų, sudėsi mieles ir dar kartą trumpai išmaišysi, kad mielės pasiskirstytų tolygiai.
- Miltų įmaišymas: miltus sumaišysi su kepimo milteliais, persijosi ir berdama dalimis įmaišysi į skystą masę, kol tešla pradės tirštėti ir nebesinorės jos plakti.
- Minkymas rankomis: kai maišymas taps sunkus, tešlą minkysi rankomis 6–8 minutes, kol ji taps elastinga ir vientisa, bet vis dar šiek tiek lipni, o jei matai, kad tešla visiškai skysta, įbersi tik tiek papildomų miltų, kad ją būtų galima suvaldyti.
- Kildinimas šaldytuve: dubenį patepsi aliejumi, sudėsi tešlą, paviršių taip pat lengvai patepsi, uždengsi plėvele ar rankšluosčiu palikdama mažą oro tarpą ir tešlą kildinsi šaldytuve apie 60 minučių, kol ji akivaizdžiai padidės.
- Formavimas: nuo pakilusios tešlos atgnybsi norimo dydžio gabalėlius, suformuosi apvalias bandeles arba pasirinktą formą, o jei dėsi įdarą, gabalėlį suplosi, į vidurį dėsi įdarą ir kraštus kruopščiai užspaudi, kad kepant neatsivertų.
- Antras kildinimas skardoje: bandeles išdėliosi ant kepimo popieriumi išklotos skardos palikdama tarpus, uždengsi ir leisi joms pakilti apie 30 minučių, kol jos taps lengvos ir pastebimai purios.
- Paruošimas kepimui: orkaitę įkaitinsi iki 200 C, o bandeles aptepsi pienu arba lengvai paplaktu kiaušiniu, kad viršus gražiai apskrustų.
- Kepimas: bandeles kepsi apie 10–15 minučių, kol jos taps auksinės ir maloniai kvepės, o ištraukus leisi joms 5 minutes pailsėti skardoje, kad trupinys stabilizuotųsi.
- Patiekimas ir laikymas: bandeles patieksi šiltas arba visiškai atvėsusias, laikysi sandariame inde iki 2 dienų, o jei nori ilgiau, atvėsusias užšaldysi ir atšildysi kambario temperatūroje arba trumpai pašildysi orkaitėje.
- Idėjos įdarams: įdarui rinksies tirštą uogienę, tarkuotus obuolius su cinamonu, varškę su vanile, lašinukus su svogūnu arba suksi dešreles į tešlą, kad gautum sočius suktinukus.
Dažniausi klausimai
Kodėl tešla gali būti lipni, ir ar tai normalu: taip, lengvas lipnumas yra minkštų bandelių sąjungininkas, nes papildomi miltai dažniausiai išsausina trupinį.
Ar galima tešlą laikyti šaldytuve ilgiau nei valandą: galima, jei patogu, tešla dažnai sėkmingai laikosi 2–3 valandas, o skonis net švelniai pagerėja dėl lėtesnės fermentacijos.
Kuo skiriasi aptepimas pienu ir kiaušiniu: pienas suteikia švelnesnį, minkštesnį viršų, o kiaušinis duoda ryškesnę spalvą ir blizgesį.
Kokį įdarą rinktis, kad neišbėgtų: geriausiai tinka tiršti įdarai, pavyzdžiui, tiršta uogienė, aguonos, varškė ar sutirštinti obuoliai.

Geriausias kada bandytas receptas. Labai rekomenduoju.