Keptos antienos kulšelės orkaitėje

  • Paruošimas: 30 min
  • Gaminimas: 60 min
  • Porcijos: 4
Keptos antienos kulšelės orkaitėje yra klasikinis patiekalas, kuris sužavės net išrankiausią skonį. Šis receptas atkeliavo iš senų lietuviškų tradicijų, kai šeimos susirinkdavo sekmadienio pietums mėgautis sultinga, traškia antiena. Antienos kulšelės yra puikus pasirinkimas šventiniam stalui arba jaukiam šeimos vakarui. Mėsa iškepa ypatinga – iš išorės traški, o viduje lieka sultinga ir minkšta. Šis receptas ypatingas tuo, kad naudojami tradiciniai lietuviški prieskoniai, kurie suteikia patiekalui autentišką skonį. Antiena garsėja savo sodriu, intensyviu skoniu, kuris puikiai dera su įvairiais garnyrams – nuo tradicinių virtų bulvių iki modernesnių salotų ar keptų daržovių. Tai puikus pasirinkimas tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui.

Galimos ingredientų alternatyvos

Jei neturite antienos kulšelių, galite naudoti vištienos šlauneles, tačiau tuomet reikės koreguoti kepimo laiką (apie 40-45 minutes). Vietoj medaus galima naudoti klevų sirupą arba rudąjį cukrų. Česnako miltelius galima pakeisti šviežiu česnaku (2-3 skiltelėmis). Rozmarinas gali būti pakeistas čiobreliais arba šalavijais. Vietoj saulėgrąžų aliejaus galima naudoti alyvuogių aliejų arba lydytą sviestą. Sojos padažą galima pakeisti tamari padažu arba Worcesterio padažu.

Patiekalo gaminimo patarimai

Geriausias rezultatas pasiekiamas, kai antienos kulšelės prieš kepimą bent kelias valandas arba per naktį marinatoriuose marinatuose. Kepimo metu rekomenduojama kulšeles apversti, kad jos iškeptų tolygiai. Norint pasiekti traškią odelelę, paskutines 15 minučių rekomenduojama įjungti orkaitės viršutinį kaitinimą. Jei kulšelės per greitai ruduoja, uždenkite jas folija. Iškepusią antieną rekomenduojama palaikyti 10-15 minučių prieš pjaustant – taip mėsos sultys pasiskirstys tolygiai.

Kalorijos

  • Bendras patiekalo kalorijų kiekis: 2240 kcal
  • Kalorijos vienoje porcijoje: 560 kcal

Receptui reikės:

  • Antienos kulšelės: 4 vnt. (apie 1,2 kg)
  • Medus: 3 valgomieji šaukštai
  • Sojos padažas: 4 valgomieji šaukštai
  • Česnakas: 4 skiltelės
  • Rozmarinas: 2 šakelės
  • Druska: 1 arbatinis šaukštelis
  • Juodieji pipirai: 1/2 arbatinio šaukštelio
  • Saldžioji paprika: 1 arbatinis šaukštelis
  • Česnako milteliai: 1 arbatinis šaukštelis
  • Saulėgrąžų aliejus: 3 valgomieji šaukštai
  • Citrina: 1 vnt.

Paruošimas

  • Antienos kulšeles nuplauk po šaltu vandeniu ir nusausink popieriniu rankšluosčiu.
  • Paruošk marinatą. Sumaišai medų, sojos padažą, smulkintą česnaką, rozmarino lapelius (nuskintus nuo šakelių), druską, juoduosius pipirus, saldžiąją papriką, česnako miltelius ir saulėgrąžų aliejų dideliame dubenyje.
  • Išspausi citrinos sultis į marinatą ir gerai išmaišysi visus ingredientus.
  • Antienos kulšeles įdedi į paruoštą marinatą, gerai apvolioji, kad marinatas padengtų visą mėsą. Uždengi dubens viršų maistine plėvele ir padėk į šaldytuvą mažiausiai 2 valandoms, o geriausia – per naktį.
  • Įkaitink orkaitę iki 180°C temperatūros.
  • Marinavosi antienos kulšeles sudėk į kepimo indą odele į viršų. Užpilk likusį marinatą ant kulšelių.
  • Kepk orkaitėje 180°C temperatūroje 45 minutes.
  • Po 45 minučių padidina temperatūrą iki 200°C ir keps dar 15 minučių, kad odelė taptų traški.
  • Patikrink, ar antiena iškepusi, įdurdamas į storiausią kulšelės vietą – ištekėjęs skystis turi būti skaidrus, be kraujo.
  • Išimk iškepusias antienos kulšeles iš orkaitės ir leisk joms pastovėti 10-15 minučių prieš patiekiant.
  • Patieksi antienos kulšeles su kepimo metu susidariusiu padažu, apšlakstysi šviežiai spaustos citrinos sultimis.

1 komentaras apie “Keptos antienos kulšelės orkaitėje”

Average
5 Based On 1

Parašykite komentarą