- Paruošimas: 15 min
- Gaminimas: 25 min
- Porcijos: 4
Tradiciniai varškės lietiniai su pienu ir kepimo milteliais – tai puikus pasirinkimas tiek pusryčiams, tiek desertui. Šis receptas išsiskiria ypatingu purumu ir švelnumu, nes tešloje naudojami kepimo milteliai, kurie suteikia lietiniams išskirtinį minkštumą. Lietiniai blynai – tai universalus patiekalas, kurį galima patiekti su įvairiais priedais: uogiene, medumi, grietine ar šviežiomis uogomis.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Vietoje įprasto pieno galima naudoti migdolų, kokosų ar avižų pieną.
- Varškę galima pakeisti graikiškuoju jogurtu arba rikotos sūriu.
- Tirpintą sviestą galima pakeisti kokosų aliejumi.
- Įprastus miltus galima pakeisti spelta miltais arba sumaišyti su pilno grūdo kvietiniais miltais.
Patiekalo gaminimo patarimai
- Prieš kepimą tešlą palikite pastovėti 10-15 minučių.
- Keptuvę įkaitinkite iki aukštos temperatūros.
- Kepkite ant vidutinės-aukštos kaitros.
- Lietinių nereikia apversti du kartus – užtenka vieno karto.
- Iškeptus lietinius galima laikyti šiltai uždengus folija.
Kalorijos
- Bendras kalorijų kiekis recepte: 2450 kcal
- Vienos porcijos (2-3 lietiniai): 410-615 kcal
Receptui reikės:
- Varškė: 250 gr (9% riebumo)
- Pienas: 500 ml (2.5% riebumo)
- Kiaušiniai: 4 vnt (dideli, kambario temperatūros)
- Druska: 1/2 arbatinio šaukštelio
- Vanilės ekstraktas: 1 arbatinis šaukštelis
- Kepimo milteliai: 1 arbatinis šaukštelis
- Cukrus: 3-4 valgomieji šaukštai (pagal skonį)
- Miltai: 250 gr (persijoti)
- Sviestas: 50 gr (ištirpintas ir atvėsintas)
Paruošimas
- Pirmiausia paruošiame varškės masę – elektriniu plaktuvu išplakame kiaušinius su cukrumi iki purios masės.
- Tuomet įdedame varškę, įpilame vanilės ekstraktą ir suberiame druską – viską gerai išmaišome iki vientisos masės.
- Palaipsniui supilame pieną, nuolat maišydami, kad masė taptų vienalytė.
- Atskirame dubenyje sumaišome persijotus miltus su kepimo milteliais.
- Sausus ingredientus po truputį įmaišome į skystą masę, stengdamiesi, kad nesusidarytų gumuliukai.
- Galiausiai supilame atvėsintą tirpintą sviestą ir švelniai išmaišome.
- Įkaitiname keptuvę ant aukštos kaitros.
- Pirmam lietiniui patepame keptuvę aliejumi ar sviestu.
- Pilame tešlą į keptuvę ir greitai pasukiojame, kad ji pasiskirstytų plonu sluoksniu.
- Kepame, kol lietinio paviršius nebebus skystas (apie 1-2 minutes).
- Apverčiame ir kepame dar 30 sekundžių.
- Patiekiame ir skanaujame!
Tikras skanumėlis. Ačiū.