Kaip džiovinti dilgėles?

Kaip ir kiek laiko reikia džiovinti dilgėles žiemai

Didžioji dilgėlė – Urtica dioica L. plačiai vartojama gaminant sriubas, garnyrus, salotas. Jos dedamas į pyragus bei kepinius, padažus. Galite naudoti dilgėlių ruošinius, kuriuos pavasarį labai lengva pasigaminti.

Pakanka tik išdžiovinti dilgėlę, o tada miltelių pavidalu įmaišyti į blynus, omletus, troškinius bei kitus patiekalus. Sausas dilgėles laikykite sandariame indelyje, vėsioje ir tamsioje vietoje.

Kada rinkti dilgėles džiovinimui?

Rinkti tinka dilgėlių ūglius, lapus, žiedus ir šakniastiebius. Kiekvienos augalo dalies rinkimo laikas gali labai skirtis.

  • Lapus ir jaunus ūglius įprasta rinkti dar prieš dilgėlių žydėjimą.
  • Žiedai turėtų būti skinami žydėjimo piko metu. Pirmą kartą augalai žiedynus išmeta jau gegužės pabaigoje arba liepos pradžioje ir išsilaiko iki rudens, maždaug iki spalio vidurio ar pabaigos, kartais net ilgiau. Jei dilgėlės stiebus nupjausite po pirmojo žydėjimo, tai iki rudens ji vėl žydės.
  • Šaknis geriau kasti vėlyvą rudenį, kai žydėjimas jau pasibaigęs, o sėklos subrendusios. Tuomet juose pastebima maksimali naudingų medžiagų koncentracija.

Augalams pjauti rinkitės giedrą, šiltą dieną. Pageidautina, kad dieną prieš tai nebūtų kritulių, taip dilgėlė bus mažiau vandeninga ir greičiau išdžius.

Stiebus su lapais ir žiedais nupjaukite sodo genėkle ar aštriu peiliu 5-9 centimetrų atstumu nuo paviršiaus. Šaknys iškasamos kastuvu, laikant už stiebo pagrindo (ištraukiamos purtant). Sudėkite žaliavą ant švaraus audinio arba į didelius krepšelius. Dilgėlių žaliavą galite palikti ne ilgiau kaip 2-4 valandoms.

Dilgėlių paruošimas džiovinimui

  • Kad džiūvimo laikas nebūtų labai ilgas, plauti dilgėlių prieš džiovinimą negalima.
  • Džiovinimui lauke, dilgėles galima surišti nedidelėmis kekėmis po 3-5 vnt.
  • Šaknis patartina nuplauti kietu šepečiu po tekančiu vandeniu. Galite džiovinti nepjaustytas arba susmulkinti 4–5 centimetrų ilgio gabalėliais.

Dilgėlių džiovinimas gryname ore

Džiūvimo laikas: 10-18 dienų.

Dilgėlių džiovinimas atvirame ore
Dilgėlių džiovinimas atvirame ore

Natūralus džiovinimas yra tinkamiausias bet kurioms žolelėms. Su juo augaluose bus išsaugota daugiausia naudingų junginių. Džiovinimo vieta turi būti parinkta gerai vėdinamą, bet paslėptą nuo tiesioginių saulės spindulių. Dilgėlės saulėje nedžiovinamos nes praranda didelę dalį naudingų savybių. Džiovinimui puikiai tinka palėpės, pavėsinės ir pastogės, balkonai, spintos ir sandėliukai su aktyvia vėdinimo sistema.

  1. Ištempkite virvę arba padėkite lentas, groteles, padėklus, kepimo skardas ar kitus horizontalius paviršius. Horizontalius paviršius reikia užkloti švarių audinių.
  2. Pakabinkite dilgėles aukštyn kojomis, o lapus, žiedus ar šaknis išdėliokite taip, kad jie būtų viename sluoksnyje.
  3. Du kartus per dieną apžiūrėti džiovyklą, dilgėles keisti vietomis, pertvarkyti padėklus, apversti žolę.

Jei lapai ar žiedai sutrupėja rankose, lengvai lūžta, tada augalai yra paruošti saugojimui.

Dilgėlių džiovinimas elektrinėje džiovyklėje

Dilgėlių džiovinimas elektrinėje džiovyklėje
Dilgėlių džiovinimas elektrinėje džiovyklėje

Norint išsidžiovinti dilgėles, mums reikia šviežių dilgėlių, elektrinės džiovyklės, kiaurasamčio ir virtuvinio rankšluosčio.

  1. Nuplėškite dilgėlės lapus, pašalindami stiebus ir šaknis. Gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Nukratykite vandenį. Dėmesio – dirbkite tik su pirštinėmis!
  2. Dilgėlės nusausinkite padėję jas ant virtuvinio rankšluosčio.
  3. Sudėkite dilgėles ant džiovyklės lentynų (grotelių). Džiovinkite 2 valandas, kol išdžius. Sausa dilgėlė lengvai sumalama į miltelius tarp dviejų delnų.
  4. Džiovinta dilgėlė paruošta. Saugokite dilgėles sandariai uždarytame sausame indelyje.

Dilgėlių džiovinimas orkaitėje

Džiūvimo laikas: 3-6 valandos.

  1. Kepimo skardas ir groteles iš orkaitės išklokite kepimo popieriumi.
  2. Jei įmanoma, visas augalo dalis sudėkite į vieną sluoksnį, kad jos nesiliestų.
  3. Nustatykite kuo žemesnę temperatūrą. Idealiu atveju ji neturėtų viršyti 40–45 ° C. Džiovinkite konvekciniu režimu, su oro srautu. Jei tokios funkcijos neturite, orkaitės dureles reikia šiek tiek praverti (elektrinės orkaitės 4-6 centimetrais, dujinės 6-8 centimetrais).
  4. Džiovinkite 1,5-2 valandas, išjunkite orkaitę, leiskite žaliavai atvėsti.
  5. Kartokite džiovinimą, keiskite groteles vietomis ir apverskite dilgėles tiek kartų, kiek reikia, kol išdžius.

Išdžiovinus dilgėles, įprasta joms leisti pailsėti prieš sandariai uždarant. Galite palikti lauke arba sausoje ir vėsioje patalpoje 10-12 valandų.

Džiovintų dilgėlių laikymas

Neužtenka teisingai išdžiovinti dilgėlę, dar reikia ją tinkamai laikyti, kitaip iš jos nebus jokios naudos. Tvarte, sandėliuke ar palėpėje išdžiovintas dilgėles galima palikti tokias, kokios yra, apvynioti vienu sluoksniu marlės nuo vabzdžių. Kitoms dalims tinka įvairūs indai.

  • Stikliniai arba keraminiai indeliai;
  • Kartoninės dėžutės;
  • Medinės dėžės;
  • Drobiniai arba medvilniniai maišeliai.

Sandėliavimo patalpa turi būti vėsi ir tamsi. Optimali temperatūra yra 14-18°C, esant ne aukštesnei kaip 50-55% oro drėgmei. Dilgėlės gali būti laikomos apie 12-15 mėnesių, tačiau geriau jas visiškai sunaudoti iki kito pavasario.

Kaip džiovinti kriaušes?

Dauguma žmonių mėgsta kriaušes dėl savo skonio ir aromato. Džemai, kompotai, įvairūs desertai ir kepiniai, taip pat kriaušės užšaldomos ir džiovinamos. Džiovinta kriaušė turi ypatingą aromatą, o iš jos pagaminti kompotai taip pat turi specifinį skonį ir aromatą.

Džiovinimui geriau pasirinkti veisles, kurių minkštimas yra tankus, be išreikšto sutraukiančio skonio, prinokęs ir skanus. Prieš džiovinant kriaušes, jas reikia gerai nuplauti ir nusausinti. Kriaušes lupti ir valyti nuo sėklų. Tinkamai išdžiovintos kriaušės su sėklomis ir sėklų kamera turės papildomą, ypatingą skonį.

Kaip ir kiek laiko džiovinti kriaušes?

Didelius vaisius supjaustykite 0,5–1 cm storio griežinėliais, o mažas kriaušes galima džiovinti sveikas. Kriaušės džiovinamos lauke, orkaitėje arba elektrinėje vaisių džiovyklėje. Priklausomai nuo veislės, kriaušės džiovinimas gali užtrukti iki 20 valandų, jei džiovinamos lauke, ilgiau.

Taikant bet kokį džiovinimo būdą, vaisiai turi būti periodiškai vartomi. Džiovintus vaisius laikykite sausoje, tamsioje ir vėsioje vietoje, medžiaginiuose maišeliuose ar kartoninėse dėžėse.

Kriaušių džiovinimas elektrinėje džiovyklėje

Darbui mums reikės šviežių kriaušių, virtuvinio rankšluosčio, peilio, kiaurasamčio, pjaustymo lentos ir elektrinio džiovintuvo.
Kriaušių džiovinimas elektrinėje džiovyklėje
Kriaušių džiovinimas:

  1. Kriaušes gerai nuplaukite.
  2. Kruopščiai nusausinkite rankšluosčio pagalba.
  3. Kriaušes supjaustykite griežinėliais (5 mm storio). Nelupkite kriaušių ir neišiminėkite sėklų.
  4. Išdėstykite riekeles vienu sluoksniu ant džiovyklos lentynų.
  5. Įjunkite elektrinį džiovintuvą, nustatykite 70 ° C temperatūrą ir džiovinkite, kol išdžius. Tai užtruks maždaug 15-20 valandų.
  6. Groteles keiskite vietomis kas 2 valandas.

Kriaušių džiovinimas orkaitėje

Daugelį domina kriaušių džiovinimo temperatūra orkaitėje.

  1. Nustatoma 55-60 ° C temperatūra.
  2. Sudėkite kriaušių skilteles ant kepimo skardos ar grotelių, išklotų kepimo popieriumi.
  3. Kriaušės dvi valandas laikomos praskleistomis durelėmis pirminėje aukščiau nurodytoje temperatūroje, tada pakeliama iki 76–82 ° C. Džiovinkite (apie 2val.), kol skiltelės pradės pastebimai džiūti.
  4. Tada sumažinkite temperatūrą iki 55–60 ° C.
  5. Jei norite išdžiovinti sveikus vaisius ar puseles, tuomet tai užtruks parą, o jei kriaušės supjaustytos griežinėliais, pakaks 16 valandų.

Džiovintų kriaušių laikymas

Džiovintas kriaušes laikykite medžiaginiuose maišeliuose ar dėžėse sausoje ir tamsioje vietoje.

Jei džiovintos kriaušės yra laikomos per ilgai netinkamomis sąlygomis, jos gali tapti pernelyg kietos. Norėdami atgauti minkštumą, palaikykite jas vandens vonelėje arba keliom valandom užplikykite kriaušes karštu vandeniu.

Kriaušių nauda

Kriaušės gerina širdies, kraujagyslių ir gaubtinės žarnos veiklą, taip pat padeda išvengti vidurių užkietėjimo ir užtikrina reguliarų tuštinimąsi. Įvairių tyrimų duomenimis, šie vaisiai mažina padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje. Kriaušės yra ląstelienos šaltinis – vienoje kriaušėje yra maždaug 25% dienos ląstelienos normos. Kriaušėse esančios skaidulos naudingos virškinimo traktui ir mažina skrandžio vėžio riziką.

Kaip džiovinti baravykus?

Kaip ir kiek laiko reikia džiovinti baravykus

Džiovinti grybai puikiai išsilaiko, o maistine verte ir virškinamumu pranoksta raugintus ir sūdytus grybus.

Labai malonu, kad džiovinant išsaugomi visi grybų maistiniai privalumai. O grybų aromatas po džiovinimo labai sustiprėja. Džiovinti grybus galite orkaitėje, lauke, elektrinėje džiovykloje, virš dujinės viryklės, mikrobangų krosnelėje…

Kiek laiko džiovinti baravykus?

Rekomenduojamas džiovinimo laikas 5-7 val. Per pusdienį grybai turėtų išdžiūti. Džiovintus baravykus laikykite sandariai uždarytame inde, kad neužpultų maistinės kandys.

  • Džiovintus grybus galima kepti, troškinti bei sumaltus vartoti kaip prieskonius.
  • Džiovintus grybus geriausiai sunaudoti per 1-2 metus, ilgiau laikant blogėja grybų skonis bei aromatas.
Baravykų struktūra sugeba iš dirvožemio ir aplinkos pasisavinti įvairias medžiagas. Tarp baravykų gali būti ne tik naudingi, bet ir žalingi grybai. Todėl baravykų negalima rinkti aplink dideles įmones, buitinių ir pramoninių atliekų sąvartynus, radionuklidais užterštose vietose, šalia greitkelių. Tokie grybai yra toksiški ir neturėtų būti vartojami.

Baravykų džiovinimas orkaitėje

  1. Baravykus atsargiai nuvalykite peiliu ir nušluostykite drėgna servetėle. Jokiu būdu neplaukite.
  2. Aštriu peiliu supjaustykite plonomis riekelėmis ir gražiai išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Folijos geriau nenaudokite, nes prie jos grybai džiūdami prilimpa.
  3. Skardą su grybais dėkite į orkaitę ir džiovinkite pradarę dureles ne didesnėje kaip 45 laipsnių temperatūroje.
  4. Galite įjungti režimą su vėjeliu. Apdžiūvus vienai pusei, apverskite ant kitos.

Baravykų džiovinimas džiovyklėje

Baravykų džiovinimas džiovyklėje
Džiovinti baravykai elektrinėje džiovyklėje

Darbui reikia elektrinės džiovyklės, peilio, pjaustymo lentos, šviežių baravykų.

  1. Baravykus gerai išvalykite. Grybų prieš džiovinimą neplaukite.
  2. Grybus supjaustykite 2 mm storio griežinėliais. Išdėliokite vienu sluoksniu ant elektrinio džiovintuvo lentynų.
  3. Džiovinkite grybus, kol išdžius 55 °C temperatūroje 2–5 valandas. Džiovinti baravykai liečiant turi būti sausi.

Džiovintus baravykus laikykite sausoje, sandariai uždarytoje talpykloje, vėsioje ir tamsioje vietoje.

Kreminė baravykų sriuba

Kreminės baravykų sriubos receptas

Trintą baravykų sriubą galima padaryti įvairiais būdais. Ji gali būti sodri, gali būti švelni, gali būti veganiška. Nors dar kaip ir neaišku ar grybai gyvūnai ar augalai. Padarius pagal šį receptą trintą, kreminę baravykų tirštsriubę nustebinsite net gurmanus. Juolab jei naudosite tik ką surinktus baravykus.

Patys geriausi baravykai šiai sriubai vidutinio amžiaus. Jų apačia jau ne balta, bet dar ne geltona. Ji žalsva. Tokie baravykai dar kieti, įgavę daug sodraus skonio ir kvapo. Nors skonius paryškinti verta įdėjus kiek džiovintų baravykų.

Ingredientai:

  • 1 baravykas
  • 0,3 kg bulvių
  • 0,4 kg cukinijų
  • 0,3 kg svogūnų
  • 0,3 kg morkų
  • 0,1 kg petražolių šaknies
  • 70 g. džiovintų baravykų
  • 2 šaukštai miltų
  • 1 litras sultinio, puikiai tiks vištienos, daržovių sultiniai. Net sodrus jautienos sultinys nepermuš ir netgi pabrėš trintos baravykų sriubos skonį
  • 100 g lydyto sūrelio
  • 100 ml riebios grietinėlės
  • Druska, kiek juodųjų pipirų
  • Šaukštas aliejaus
  • 100 g sviesto

Paruošimas:

  1. Troškinimo puode, sultinyje verdame pjaustytas daržoves. Bulves, cukinijas, morkas. Greičiau troškinam. Jei norim gauti mažiau tirštą sriubą naudojam dvigubai daugiau sultinio.
  2. Apkepam aliejuje pjaustytus svogūnus. Juos dedam į sriubos puodą.
  3. Dedam apšutintus, nuplautus ir vėliau supjaustytus ir apšutintus džiovintus baravykus. Apkepam porcijomis pjaustytus baravykus. Vieną porciją kepant įdedam miltus ir išmaišom. Porcijas dedam į sriubą.
  4. Įdedam pjaustytą petražolės šaknį. Įdedam druską.
  5. Nuimam nuo ugnies ir palaikom dešimtį minučių, sublenderiuojame.
  6. Vėl kaitinam, įdedam lydytą sūrelį ir įpilam grietinėlę, sudedam pipirus.

 

Obuolių traškučiai

Obuolių traškučiai žiemai

Kiekvienais metais obuolių traškučius džiovinuosi vietoj uogienės ir kompoto: juose beveik nėra cukraus, todėl galite tokius traškučius kramtyti net nakčiai ir nesijaudinti dėl savo figūros. Obuolių traškučiai yra skanūs ir traškūs, juos labai mėgsta vaikai. Manau daugelis įvertins šį receptą kaip patikimą ir sveiką būdą išsaugoti skanius obuolius žiemai. ✔️ Kaip išsidžiovinti obuolių traškučius Jums … Skaityti toliau

Kaip džiovinti voveraites?

Kaip ir kiek laiko reikia džiovinti voveraites

Džiovintos voveraitės virtuvėje yra absoliutus gėris. Dėl to, kad jos kompaktiškai gali būti laikomos medžeginiuose ar popieriniuose maišeliuose, kad gali būti vartojamos kaip intensyvus prieskonis sriuboje, padaže, troškinyje ir kad taip gražiai nudažo gaminamą maistą. Kiek džiovinti voveraites? Voveraitės yra skanūs miško grybai. Jie gerai toleruoja džiūvimą. Voveraitės džiovindamos smarkiai praranda savo svorį. Iš 1 … Skaityti toliau

Kaip džiovinti kazlėkus?

Kaip ir kiek laiko reikia dziovinti kazlėkus žiemai

Kazlėkai yra vieni iš labiausiai paplitusių miško grybų. Tai skanūs ir sveiki grybai, kuriuos mėgsta dauguma kulinarų. Iš kazlėkų pagaminti patiekalai labai skanūs. Džiovintuose kazlėkuose yra daugiau kaip 30% baltymų, amino rūgščių, eterinių aliejų, riebalų rūgščių. Taip pat džiovinti kazlėkai apsaugo nuo cholesterolio nusėdimo ant kraujagyslių sienelių. Be to, tokių džiovintų grybų nauda yra tai, … Skaityti toliau

Kaip džiovinti melisas?

Kaip ir kiek laiko reikia džiovinti melisas žiemai

Melisa yra viena iš garsiausių aromatinių ir vaistinių augalų. Šis augalas klesti mūsų soduose šalia krapų, petražolių ir salierų. Tai atsparus, malonaus citrinos kvapo augalas plačiai paplito mūsų regione ir puikiai naudojamas medicininiais tikslais, tiek maisto ruošimui. Kaip prieskonis, naudojami melisos stiebai ir lapai, surinkti prieš žydėjimą arba jo pradžioje. Šis laikotarpis patenka į gegužės, … Skaityti toliau

Kaip džiovinti petražoles?

Kaip ir kiek laiko reikia džiovinti petražoles žiemai

Petražolės yra viena iš populiariausių prieskonių gaminant maistą. Petražolės dedamos į pirmus, tiek į antrus patiekalus. Mes visi esame labai įpratę prie petražolių skonio ir net neįsivaizduojame, kad dėl kokių nors priežasčių nustosime jas naudoti. Net žiemą šeimininkėms pavyksta ant palangės užsiauginti šviežių petražolių. Vasarą petražolės duoda labai gausų žalumynų derlių. Galite užsiauginti savo sklype … Skaityti toliau

Kaip džiovinti gudobelių uogas?

Kaip ir kiek laiko reikia džiovinti gudobelių uogas žiemai namuose

Gudobelė yra skani, gaivi uoga ir nepamainomas pagalbininkas nuo peršalimo, anginos, mažakraujystės, diabeto. Iš gudobelės uogų galite gaminti sirupus, kompotus, uogienes, padažus. Jei norite ilgai išlaikyti gudobelių vitaminus, šias uogas galite išsidžiovinti. Džiovintos gudobelių uogos yra lengvai išlaikomos žiema, todėl visada galite išsivirti skanios ir sveikos arbatos sau ir savo šeimai. Gudobelių uogas galite džiovinti … Skaityti toliau