Gaminau patį paprasčiausią variantą, bet iš tiesų sriubą galima įvairiai pagardinti – įdėti rūkytų lašinukų, įpilti brendžio ar šerio, įmaišyti grietinėlės, balzaminio acto. Taip pat galima kepinant svogūnus įdėti porą šaukštų miltų, kad vėliau sriuba sutirštėtų. Labai gerai būtų, jei sriubai naudotumėt gerą jautienos sultinį, tada sriuba bus tamsiai rudos spalvos ir stipraus, “gilaus” skonio. Galiausiai, jei neturėsit po ranka jautienos sultinio, naudokite vištienos, daržovių ar tiesiog sultinį iš kubelių.
Labai svarbu kepant svogūnus neskubėti – juos reikia kepti ant vidutinės-žemos ugnies, karts nuo karto pamaišant. Priklausomai nuo to, ant kokios ugnies kepsite, gali užtrukti net ir valandą. Iškepę svogūnai karamelizuosis, įgaus rudą spalvą ir malonų skrudintą aromatą.
Prancūziška svogūnų sriuba
Į išvirusią sriubą įdėjau riekę batono, užbarsčiau sūrio ir dėjau į orkaitę po griliumi, kad sūris apskrustų. Deja, mano grilius ne kaip veikia ir nelabai įkaista, tad vietoje to, kad sūris apskrustų, iš jo tik išsiskyrė riebalai. Tikiuosi, jums labiau pasiseks.
Svogūnų sriubos ingredientai:
- 500 g svogūnų;
- 50 g sviesto;
- 3 smulkiai supjaustytų česnako skiltelių;
- 1 litro jautienos sultinio;
- Druskos, pipirų;
- Batono;
- Tarkuoto Gruyere (ar panašaus) sūrio.
Svogūnų sriubos paruošimas:
- Karts nuo karto pamaišant kepkite supjaustytus svogūnus svieste ant vidutinės-žemos ugnies, kol svogūnai gražiai apskrus, maždaug 30-45 minučių. Kai svogūnai iškeps, sumeskite smulkiai supjaustytą česnaką ir pakepkite dar 1-2 minutes.
- Supilkite sultinį ir virkite 20 minučių, kol svogūnai suminkštės. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Orkaitėje pakepinkite batono riekeles, kol apskrus. Įpilkite sriubos į karščiui atsparų dubenį ar lėkštę. Ant viršaus uždėkite batono riekelę, užbarstykite tarkuoto sūrio ir pakiškite po gerai įkaitusiu griliumi, kad sūris ištirptų.
Skanaus!
Svogūnų sriuba
Ingredientai:
- Sviestas 200 g;
- Svogūnai 4 vnt;
- Kvietiniai miltai 1 šaukštas;
- Baltasis sausas vynas 200 ml;
- Cukrus 1 šaukštelis;
- Vištienos sultinys 1.5 l;
- Prancūziškas batonas (Baguette) 1 vnt;
- Kietasis sūris GRUYERE 150 g;
- Druska pagal skonį;
- Malti juodieji pipirai pagal skonį.
Paruošimas:
- Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais ir sudėkite į keptuvę. Kepkite, maišydami, kol jie taps skaidrūs.
- Sumažinkite ugnį ir toliau kepkite svogūnus, nuolat maišydami, kad nepridegtų. Pasūdykite ir įdėkite pipirų pagal skonį. Kepimo tikslas – neperkepti svogūnus, kad jie būtų minkšti ir įgautų karamelės atspalvį. Miltus lengvai pakepinkite sausoje keptuvėje. Kai tik miltai pradės keisti spalvą ir pakvips skrudintais riešutais, nedelsdami supilkite miltus į keptuvę su svogūnais ir atsargiai viską išmaišykite.
- Dabar belieka iš pradžių į keptuvę supilti vyną, sumaišytą su cukrumi, (leisti svogūnams minutę kepti kartu su vynu), o tada įpilti vištienos sultinį arba vandenį – jei norite. Sulaukite, kol sriuba užvirs ir toliau virkite ant nedidelės ugnies 15-20 minučių.
- Supjaustykite prancūzišką baguete riekelėmis, sudėkite ant kepimo skardos ir pabarstykite tarkuotu sūriu. Įdėkite į orkaitę 3-4 minutėms, kad sūris išsilydytų ir lengvai paruduotų. Patiekite svogūnų sriubą giliose lėkštėse, ant sriubos viršaus uždėkite bagetę.
Skanaus!