- Paruošimas: 15 min
- Gaminimas: 20 min
- Porcijos: 2
Įdarytos bulvės su voveraitėmis, šonine ir sūriu – tai sotus ir kvapnus patiekalas, kuris puikiai tinka tiek vėsesniems vakarams, tiek kaip ypatingesnis užkandis draugų susibūrimams. Lietuvoje bulvės jau nuo seno yra vienas pagrindinių maisto produktų, o voveraitės – tikras miško auksas, kuris suteikia patiekalui išskirtinio aromato ir skonio. Derinant jas su traškia šonine ir gardžiai ištirpusiu sūriu, gauname harmoningą ir burnoje tirpstantį rezultatą. Šis patiekalas pasižymi ne tik puikiu skoniu, bet ir gražia išvaizda – geltonai raudonos voveraitės kartu su apskrudusia šonine sukuria patrauklų reginį lėkštėje.
Be to, tai labai universali idėja, nes galite laisvai varijuoti įdarą pagal tai, ką turite šaldytuve ar kokius skonius labiau mėgstate. Tokios įdarytos bulvės ypač patiks vaikams, nes jose slypi daug sūrio, o švelnus majonezo prieskonis viską dar labiau sujungia į vientisą visumą.
- Šoninę galima keisti virtomis rūkytomis dešrelėmis arba rūkytu kumpiu, kad patiekalas būtų kiek švelnesnio skonio.
- Voveraites galite pakeisti pievagrybiais arba baravykais, jei jų sezonas jau pasibaigęs.
- Vietoj majonezo tinka natūralus graikiškas jogurtas arba grietinė, suteiksianti gaivesnį poskonį.
- Sūrį galite rinktis pagal mėgstamumą – tiks ir fermentinis sūris, ir mocarela, arba net tarkuotas čederis intensyvesniam skoniui.
- Jei norite vegetariško varianto, šoninę tiesiog praleiskite arba pakeiskite keptais paprikų gabalėliais.
- Rinkitės didesnes, tvirtos minkštimo bulves, kad praskaptavus jos nesubyrėtų ir laikytų įdarą.
- Voveraites prieš kepant gerai nuplaukite ir nusausinkite, kad jos nesiskystų keptuvėje.
- Jei norite ypatingai traškios šoninės, ją trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje prieš maišydami su įdaru.
- Kepimo metu galima ant bulvių uždėti nedidelį sviesto gabalėlį, kad įdaras taptų dar sultingesnis.
- Prieš patiekiant užberkite šviežių krapų arba svogūnų laiškų, kad patiekalas atrodytų dar žaismingiau.
Receptui reikės:
- Didelė bulvė (su lupena): 2 vnt.
- Šoninė: 100 g.
- Voveraitės: 150 g.
- Majonezas: 2 šaukštai.
- Sūris (tarkuotas): 70 g.
- Sviestas: 10 g (nebūtina, tik jei norite papildomo sultingumo).
- Druska: pagal skonį.
- Malti juodieji pipirai: pagal skonį.
- Švieži krapai arba svogūnų laiškai (papuošimui): pagal poreikį.
Paruošimas
- Pirmiausia gerai nuplaukite bulves ir išvirkite jas su lupena pasūdytame vandenyje, kol bus minkštos, tačiau dar laikys formą (apie 20 minučių).
- Kol bulvės verda, nuvalykite voveraites, jas lengvai nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite į įkaitintą sausą keptuvę. Kepkite, kol išgaruos išskirta drėgmė. Tada įberkite šiek tiek druskos ir pipirų, jei norisi, įdėkite mažą gabalėlį sviesto.
- Šoninę supjaustykite nedideliais gabalėliais ir trumpai pakepinkite, kad šiek tiek apskrustų ir išsiskirtų riebalai.
- Kai bulvės jau bus išvirusios, nupilkite vandenį ir leiskite joms kelias minutes pravėsti. Tada atsargiai nupjaukite viršūnėles ir šaukšteliu praskaptuokite vidų, kad liktų maždaug 0,5 cm sienelės. Išskaptuotą minkštimą sudėkite į dubenėlį.
- Į tą patį dubenėlį, kur laikote bulvių minkštimą, įdėkite apkepintą šoninę, šiek tiek voveraičių (kitą dalį pasilikite viršui), suberkite tarkuotą sūrį ir įmaišykite majonezą. Viską gerai išmaišykite, kad gautųsi vientisa masė.
- Paruoštą įdarą gražiai sukraukite atgal į bulvių „indelius“.
- Ant viršaus uždėkite likusias keptas voveraites, galite užberti dar šiek tiek sūrio.
- Sudėkite bulves į kepimo formą ir pašaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 20 minučių, kol sūris gražiai išsilydys ir šiek tiek apskrus.
- Ištraukus iš orkaitės, palikite kelias minutes pastovėti, tada papuoškite šviežiais krapais arba svogūnų laiškais.
Va čia tai skanumėlis. 🙂