- Paruošimas: 20 min
- Gaminimas: 50 min
- Porcijos: 8
Šis tradicinis lietuviškas varškės apkepas yra tobulas pasirinkimas tiek pusryčiams, tiek desertui. Apkepas išsiskiria savo puria tekstūra ir švelniai saldžiu skoniu, kurį papildo sultingos razinos. Receptas perduodamas iš kartos į kartą ir yra tapęs daugelio šeimų mėgstamiausiu patiekalu. Šis varškės apkepas yra ypatingai maistingas, prisotintas baltymų ir kalcio, todėl puikiai tinka ne tik suaugusiems, bet ir vaikams.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Vietoj įprastos varškės galima naudoti liesesę varškę arba varškės sūrį.
- Cukrų galima pakeisti medumi, stevija arba klevų sirupu.
- Grietinę galima pakeisti graikišku jogurtu arba maskarponės sūriu.
- Razinas galima pakeisti džiovintomis spanguolėmis, abrikosais arba visai praleisti.
- Kukurūzų krakmolą galima pakeisti bulvių krakmolu.
Patiekalo gaminimo patarimai
- Prieš gaminimą visi ingredientai turi būti kambario temperatūros.
- Razinas rekomenduojama 10 minučių pamirkyti šiltame vandenyje.
- Kiaušinių baltymus geriausia plakti šaltus, taip jie geriau išsiplaks.
- Kepimo formą būtina iškloti kepimo popieriumi ir patepti sviestu.
- Apkepą kepkite orkaitės viduryje.
Kalorijos
- Bendras kalorijas kiekis: 2800 kcal.
- Vienos porcijos (1/8 apkepo) kalorijų kiekis: 350 kcal.
Receptui reikės:
- Varškė: 1 kg
- Kiaušiniai: 8 vienetai
- Cukrus: 7 valgomieji šaukštai
- Grietinė: 4 valgomieji šaukštai su kaupu
- Krakmolas: 4 valgomieji šaukštai su kaupu
- Razinos: 100 g
Paruošimas
- Įkaitinkite orkaitę iki 200°C temperatūros.
- Atsargiai atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų.
- Varškę sudėkite į elektrinį trintuvą kartu su kiaušinių tryniais.
- Įberkite cukrų ir viską kruopščiai sutrinkite iki vientisos masės.
- Supilkite grietinę ir dar kartą išmaišykite.
- Suberkite krakmolą ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų.
- Atskirame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite baltymus iki standžių putų.
- Atsargiai, maišydami iš viršaus į apačią, įmaišykite baltymus į varškės masę.
- Sudėkite nuplautas ir nusausintas razinas.
- Paruoštą masę supilkite į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje 200°C temperatūroje 10 minučių.
- Sumažinkite temperatūrą iki 180°C ir kepkite dar 40 minučių.
- Iškepusį apkepą palikite praverti orkaitėje 10 minučių.
- Leiskite atvėsti kambario temperatūroje 15-20 minučių.
- Santrauka: Šis varškės apkepas su razinomis yra puikus pasirinkimas ieškant skanaus ir maistingo patiekalo. Jį galima valgyti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Šiltas apkepas pasižymi puria, švelnia tekstūra, o atvėsęs tampa panašus į purų pyragą. Patiekalas puikiai tinka tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui. Apkepą galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų, sandariai uždengtą maistine plėvele.
Tikrai labai skanus. Ačiū. 🙂