Turinys
Moliūgų minkštime gausu vitaminų. Moliūgų minkštime esanti askorbino rūgštis apsaugo nuo rudeninių peršalimo ligų, B grupės vitaminai žvalina, nuramina sudirgusią centrinę nervų sistemą, gydo nemigą, padeda naikinti spuogus, gražina plaukus, stiprina nagus. Moliūgų minkštime esantys vitaminai A ir E lygina raukšles, organizme stabdo senėjimo procesus, o vitaminas K, kurio praktiškai nėra kitų rūšių daržovėse, turi įtakos kraujo krešėjimui.
Moliūgų minkštime yra ir ypač reto bei naudingo vitamino T, todėl moliūgus galima vadinti geriausiu garnyru prie jautienos, kiaulienos ir kitų riebių patiekalų, nes šis vitaminas padeda geriau įsisavinti sunkų maistą ir neleidžia priaugti svoriui.
- Dėl šių savybių moliūgus vertina dietologai, kurie pataria šių daržovių valgyti visiems, kurie nori numesti svorio.
- Moliūguose daugiau nei kitų rūšių daržovėse yra geležies, todėl moliūgų mėgėjai dažniau gali pasigirti gražia veido spalva ir gera nuotaika.
- Specialistų teigimu, moliūgai yra naudingiausi produktai sergantiems širdies ir kraujotakos sistemos ligomis, nes šiose daržovėse gausu širdies darbą gerinančio, kraujagysles stiprinančio ir patinimus malšinančio kalio.
Moliūgų sėklos
Be to, moliūgų sėklose yra vitamino D, kuris reikalingas stipriem: kaulams ir kuris padeda organizmui geriau įsisavinti kalcį bei cinką. Jei trūksta vitamino D, negali būti nei graži veido spalva, nei sveik plaukai ar stiprūs nagai.
Moliūgų sėklose gausu ir magnio, kuris reikalingas geram širdies ir centrinės nervų sistemos darbui, padeda augti raumenims bei normalizuoja kraujospūdį.
Moliūgų sėklos pagerina apetitą ir padeda gydyti žaizdas. Natūralios kosmetikos gerbėjos iš moliūgų sėklų ruošia naminį kremą: moliūgų sėklas išlukštena, susmulkina, sumaišo su grietine ir masažuoja veidą. Po šios procedūros veido oda tampa ypač lygi.
Psichologai moliūgų sėklų pataria gliaudyti norintiems mesti rūkyti. Tačiau moliūgų sėklų mėgėjams būtina žinoti, kad keptose moliūgų sėklose dalis naudingųjų medžiagų suyra, todėl jas geriau tik apdžiovinti, o ne kepti.
Moliūgų žievė
Moliūgų žievėje žymiai daugiau cinko nei minkštime. Moliūgų žievėje yra ir ypatingo augalinio baltymo, kuris malšina žalingųjų grybelių dauginimąsi. Ypač veiksminga moliūgų žieve naikinti kandidų grybelius – pagrindinius pienligės sukėlėjus. Be abejo, tai nereiškia, jog būtina graužti moliūgų žievę, tačiau reik stengtis nupjauti kiek galima plonesnį žievės sluoksnį. Taip pat retsykiais patariama valgyti moliūgų žievių cukatų.
Dar apie moliūgų naudą
Mokslininkų nuomone, dažnai žemaūgiams, bet sveikiems vaikams trūksta vitaminų ir mikroelementų, kurių moliūguose yra pakankamai. Ypač teigiamai moliūgai veikia moterų kūno svorį. Norinčioms numesti svorio moterimis moliūgų patariama valgyti bent 3 kartus per savaitę.
Receptai su moliūgais:
Pasak specialistų, moliūgai ypač naudingi sergantiems cukriniu diabetu. Moliūguose yra medžiagų, kurios gali sumažinti kasdien vartojamo insulino kiekį.
Kaip tinkamai laikyti moliūgus?
- Moliūgus galima išlaikyti pakankamai ilgai. Vieninteliai moliūgų priešai – drėgmė ir saulės šviesa, todėl šias daržoves reikia laikyti sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje, sudėtus į medines ar kartonines dėžes.
- Nuvalytus moliūgus šaldytuve galima laikyti 3-4 dienas ir net ilgiau.
- Gabalėliais supjaustytus moliūgus galima laikyti ir šaldiklyje.
1 komentaras apie “Moliūgas liaudies medicinoje”
Komentarai yra išjungti.