Turinys
Kaip greitai išvalyti kalmarus?
Jei turite kalmarų su galvomis ir čiuptuvais, pirmiausia turite atsikratyti visų nevalgomų dalių.
Paimkite kalmaro skerdeną į vieną ranką, kita suimkite galvą prie akių. Švelniai traukite – kartu su galva ir čiuptuvais pašalinsite dalį vidaus organų. Likusią dalį galima pašalinti, kai nulupate odą.
Čiuptuvai dažniausiai išmetami kartu su galva, tačiau juos galima panaudoti. Norėdami tai padaryti, turite juos nupjauti šalia akių. Būtinai išimkite kalmaro burną – ji kieta, slepiasi tarp čiuptuvų. Parduotuvėse, kaip taisyklė, jie parduoda šaldytus kalmarus pusiau išdorotus: be galvų ir čiuptuvų.
Skerdena (biologai pasakytų – mantija) padengta raudonai balta plėvele, kurią pašalinti peiliu, ne taip jau lengva.
Plėvės pašalinimas
Norėdami greitai išvalyti kalmarus, juos reikia užpilti verdančiu vandeniu, palaikyti apie minutę karštame vandenyje ir nuplauti po tekančiu vandeniu. Esant aukštai temperatūrai, oda lengvai ir greitai atsiplėš nuo skerdenos. Skalaujant tereikia pašalinti jos likučius. Tada kalmarus galima perpjauti išilgai, kad būtų pašalinta chitininė plokštelė ir viduriai.
Kiek virti kalmarus?
Verdančiam vandenyje kalmarus virti 1-2 minutes, uždengus dangčių. Šaldytus kalmarus reikia virti 2 minutes.
Tikslus kalmarų virimo laikas
Nepjaustytas kalmaras | 1-2 minutės |
Kalmaro žiedai | 1 minutė |
Šaldyti kalmarai | 2 minutės |
Maži kalmarai | 1 minutė |
Kalmarų čiuptuvai | 1 minutė |
Mechaniškai išvalyti kalmarai | 1 minutė |
Kaip virti kalmarus?
Kalmarus galima virti, kepti ir troškinti – žiūrint ką gaminsime. Virti kalmarai puikiai tiks salotoms, gruzdinti ar rūkyti valgomi kaip užkandžiai prie gėrimų, troškinti ar kepti su daržovėmis ir garnyru yra puikus pagrindinis patiekalas, pavyzdžiui, su ryžiais ar makaronais.
1 būdas. “Šaltas startas”
Išvalytus kalmarus sudėkite į puodą su šaltu vandeniu. Puodą pastatykite ant viryklės ir įjunkite vidutinę ugnį. Kai vanduo sušyla, įberkite šiek tiek druskos, o kai užvirs, iš karto išjunkite ir ištraukite kalmarus.
Kaip ir daugelis kitų jūros gėrybių, kalmarai netoleruoja terminio apdorojimo. Jei kalmaras verdamas ilgai, mėsa bus kieta, kaip guminis padas.
2 būdas. Virimas karštame vandenyje
Lengvai pasūdytą vandenį užvirinkite. Kai pasirodys pirmieji burbuliukai, sudėkite kalmarus. Vanduo kurį laiką nustos virti, o kai tik jis vėl užvirs, jį reikia nedelsiant išjungti.
Čia taip pat labai svarbu neperlaikyti kalmarus verdančiame vandenyje.
3 būdas. Užpylus verdančiu vandeniu
Daugelis mano, kad šis metodas yra teisingiausias ir teigia, kad tokiu būdu virti kalmarai yra švelniausi ir skaniausi.
Kalmarus reikia apiplikyti tris kartus. Pirma, kai kalmarus užpilate verdančiu vandeniu, kad atsikratytumėte odos.
Antrą kartą nuvalytus kalmarus reikia palikti vienai minutei karštame vandenyje. Po to skerdenas nuplaukite vandeniu ir vėl užvirinkite virdulį. Užplikykite (laikymo laikas taip pat 60 sekundžių) ir nuplaukite. Kalmarai yra paruošti valgyti.
Išvirusius kalmarus galima naudoti salotose, kepti tešloje, įdaryti įvairiais įdarais.
Kalmaro paruošimo būdai
Kaip troškinti?
Geriausia – su daržovėmis grietinėje. Pirmiausia apkepkite daržoves (morkas, svogūną, česnaką), įdėkite grietinės. Kalmarus dėkite tik likus 3-5 minutėms, iki patiekalas jau bus pagamintas. Troškinkite ant mažos ugnies, o keptuvę ar puodą būtinai uždenkite dangčiu. Taip troškinti kalmarai tinka rizotui arba spagečiams gardinti.
Kaip kepti?
Kalmarus apkepti reikia ant didelės ugnies 1 minutę, po to viryklę išjunkite, indą, kuriame kepate, uždenkite ir palaikykite kelias minutes. Skrudintuvėje galima apkepti džiūvėsėliuose arba miltų ir kiaušinio plakinyje apvoliotus kalmarų žiedus.
Kaip marinuoti?
Marinuoti kalmarų filė reikia 1-2 valandas. Marinatui dažniausiai naudojamos garstyčios, iki virimo įkaitintas sviestas su prieskoniais arba sojų padažas.