Kiek virti aštuonkojį?

Aštuonkojai gaminami įvairiai: juos galite virti, troškinti, kepti keptuvėje arba orkaitėje, marinuoti.

Kiek virti aštunkojį?

  • Šaldytus mažus aštuonkojus virkite 5 minutes – sušaldytus aštuonkojus sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį, palaukite, kol užvirs ir aštuonkojai išvirs (per 5 minutes).
  • Norint išvirti vidutinio dydžio šviežią aštuonkojį (2–3 kg), prireiks 20–25 minučių ant mažos ugnies po dangčiu.
  • Didelius aštuonkojus virkite 1 valandą.

Kaip teisingai išvirti aštuonkojį?

Aštuonkojų mėsa yra švelni ir skani. Įdomu tai, kad išvirus aštunkojį, jo spalva pasikeičia į ružava ir jis tampa žymiai gražesnis.

Verdant aštunkojį, vertėtu atkreipti dėmesį į šiuos dalykus:

  • Virkite aštuonkojus ant silpnos ugnies ir po uždaru dangčiu.
  • Prieš gamindami, gerai nuplaukite, nuimkite akis ir “snapą”, galvos turinį.
  • Aštuonkojų virimo laikas priklauso nuo jų dydžio ir rūšies, svyruoja nuo 5 minučių (sušaldyti maži aštuonkojai) ir iki 1 valandos (dideli aštuonkojai).
  • Reikia žinoti paprastą taisyklę – vieną kilogramą šio padaro reikia virti 15 minučių. Jeigu jūsų įsigytas aštuonkojis yra, tarkime, 2 kilogramų, jį turėsite virti pusvalandį.
  • Prieš gaminant didelius aštuonkojus, jie sumušami virtuvės plaktuku.
  • Vietoj vandens, virimui galite naudoti vištienos sultinį.
  • Geriau virti šaldytą aštuonkojį nei šviežią, nes užšaldant aštuonkojo mėsa suminkštėja.

Salotos su virtu aštuonkoju

Ingredientai:

  • Aštuonkojai – 200 gramų
  • Salotų lapai – 150 gramų
  • Vištienos filė – 150 gramų
  • Morkos – 1 vidutinė morka
  • Salierai – 100 gramų
  • Žalieji svogūnai – 30 gramų
  • Alyvuogių aliejus, juodieji pipirai, lauro lapai, česnakai – pagal skonį.

Paruošimas:

  • Į puodą su verdančiu pasūdytu vandeniu suberkite juoduosius pipirus, lauro lapą, česnaką, sudėkite aštuonkojį.
  • Aštuonkojį išvirkite, supjaustykite.
  • Vištienos filė su morkomis išverdame kitame puode, vištieną supjaustome.
  • Nuplaukite salotas, išdžiovinkite, sudėkite į lėkštę.
  • Supjaustykite žalius svogūnus.
  • Supjaustykite salierą, sumaišykite su aštuonkoju ir vištiena, pagardinkite alyvuogių aliejumi, druska.