Aštuonkojai gaminami įvairiai: juos galite virti, troškinti, kepti keptuvėje arba orkaitėje, marinuoti.
Kiek virti aštunkojį?
- Šaldytus mažus aštuonkojus virkite 5 minutes – sušaldytus aštuonkojus sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį, palaukite, kol užvirs ir aštuonkojai išvirs (per 5 minutes).
- Norint išvirti vidutinio dydžio šviežią aštuonkojį (2–3 kg), prireiks 20–25 minučių ant mažos ugnies po dangčiu.
- Didelius aštuonkojus virkite 1 valandą.
Kaip teisingai išvirti aštuonkojį?
Aštuonkojų mėsa yra švelni ir skani. Įdomu tai, kad išvirus aštunkojį, jo spalva pasikeičia į ružava ir jis tampa žymiai gražesnis.
Verdant aštunkojį, vertėtu atkreipti dėmesį į šiuos dalykus:
- Virkite aštuonkojus ant silpnos ugnies ir po uždaru dangčiu.
- Prieš gamindami, gerai nuplaukite, nuimkite akis ir “snapą”, galvos turinį.
- Aštuonkojų virimo laikas priklauso nuo jų dydžio ir rūšies, svyruoja nuo 5 minučių (sušaldyti maži aštuonkojai) ir iki 1 valandos (dideli aštuonkojai).
- Reikia žinoti paprastą taisyklę – vieną kilogramą šio padaro reikia virti 15 minučių. Jeigu jūsų įsigytas aštuonkojis yra, tarkime, 2 kilogramų, jį turėsite virti pusvalandį.
- Prieš gaminant didelius aštuonkojus, jie sumušami virtuvės plaktuku.
- Vietoj vandens, virimui galite naudoti vištienos sultinį.
- Geriau virti šaldytą aštuonkojį nei šviežią, nes užšaldant aštuonkojo mėsa suminkštėja.
Salotos su virtu aštuonkoju
Ingredientai:
- Aštuonkojai – 200 gramų
- Salotų lapai – 150 gramų
- Vištienos filė – 150 gramų
- Morkos – 1 vidutinė morka
- Salierai – 100 gramų
- Žalieji svogūnai – 30 gramų
- Alyvuogių aliejus, juodieji pipirai, lauro lapai, česnakai – pagal skonį.
Paruošimas:
- Į puodą su verdančiu pasūdytu vandeniu suberkite juoduosius pipirus, lauro lapą, česnaką, sudėkite aštuonkojį.
- Aštuonkojį išvirkite, supjaustykite.
- Vištienos filė su morkomis išverdame kitame puode, vištieną supjaustome.
- Nuplaukite salotas, išdžiovinkite, sudėkite į lėkštę.
- Supjaustykite žalius svogūnus.
- Supjaustykite salierą, sumaišykite su aštuonkoju ir vištiena, pagardinkite alyvuogių aliejumi, druska.