Aišku, galite nusipirkti kokių stiprių orkaitės valiklių, bet nuo jų kylantys garai bus kenksmingi ir grauš akis. Kažin ar rezultatas bus vertas galvos skausmų.
Bet yra ir natūralus būdas išvalyti orkaitę – su trupučiu acto ir kepimo sodos.
Tą darykite taip:
Išimkite iš orkaitės visas grotas, skardas ir viską, kas yra orkaitėje.
Pasidarykite sodos košelę: dubenėlyje sumaišykite 0.5 stiklinės sodos su keliais šaukštais vandens. Padarykite ją tokio tirštumo, kad būtų galima užtepti.
Ta košele ištepkite visą orkaitės paviršių, išskyrus kaitinančius elementus. Geriausia naudokite gumines pirštines. Kai įtrinsite sodą, ji pasidarys rusvos spalvos. Stenkitės kuo geriau padengti sodos pasta visą orkaitės paviršių, ypatingą dėmesį skirkite labiausiai riebaluotoms vietoms.
Palikite sodos mišinį užteptą mažiausiai 12 valandų, arba per naktį.
Po 12 valandų paimkite drėgną indų šluostę ir nuvalykite kiek galima daugiau sodos. Jei reikės nugrandyti, naudokite tam plastikinę arba silikoninę mentelę. Mentelė gali praversti sunkiai pasiekiamose vietose.
Įpilkite į purkštuvą truputį acto ir papurkškite visur, kur pamatysite sodos likučių. Actas sureaguos su soda ir suputos.
Paimkite drėgną skudurą ir nuvalykite visą likusį putotą sodos-acto mišinį. Valykite tol, kol dings visos sodos liekanos. Jei reikės, skudurą sudrėkinkite daugiau vandens ir acto, kad orkaitė tikrai būtų švari ir blizganti.
Grąžinkite į orkaitę visas groteles ir skardas. Štai ir viskas!