- Paruošimas: 20 min
- Gaminimas: 45 min
- Porcijos: 8
Mano namai pilni slyvų iš kaimo, parsivežtų iš močiutės kaimo, ir jau kuris laikas kaip žadu iškepti slyvų pyragą. Ir dabar pagaliau prisiruošiau.
Paskutinį kartą, tikriausiai jau tik pernai, irgi mėginau kepti slyvų pyragą sezono metu. Ir nelabai pavyko, tad dabar internete radau pyragą, kuris vadinasi “neįmanoma sugadinti”. Tad tuo receptu ir pasinaudojau. Pavyko labai gerai, rekomenduoju! 🙂
Receptui reikės:
- slyvos: ~500 gramų (perpjautos perpus, be kauliukų)
- minkštas sviestas: 70 gramų
- cukrus: 3 valgomųjų šaukštų
- kiaušiniai: 2 didelių
- miltai: 175 gramų
- aliejus: 4 valgomųjų šaukštų
- tiršta grietinė: 3 valgomųjų šaukštų
- kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
- migdolų esencija: 4-5 lašų
- migdolų drožlės
- maltas cinamonas
- rudas cukrus: 2 valgomųjų šaukštų
- miltinis cukrus (pabarstymui)
- druska: žiupsnelio
Paruošimas
- Pradžioje minkštą sviestą gerai ištrink su paprastu cukrumi iki purumo, įmaišyk po vieną kiaušinius (gerai išplakdamas po kiekvieno).
- Tada kitame inde sumaišyk miltus, kepimo miltelius bei druską.
- Tuomet į kiaušinių-sviesto masę dėk grietinę, aliejų, migdolų esenciją, įsijok miltų masę ir atsargiai išmaišyk.
- Tešlą sukrėsk į kepimo skardą, išlygink paviršių ir ant viršaus pjūviais į viršų viena šalia kitos sudėliok slyvas (jų labai nespausk į tešlą, nes ir taip gerai pakyla).
- Pyragą apibarstyk maltu cinamonu, ruduoju cukrumi ir migdolų plokštelėmis.
- Kepk iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol paruduos – apie 45 minutes.
- Ištrauk iš orkaitės ir palik maždaug 20 minučių atvėsti.
- Skanauk dar šiltą su ledais, o prieš valgant pabarstyk miltiniu cukrumi.
- Pastebėjimas: Pyragas, kol dar šiltas buvo be galo skanus, bet kai valgėme kitą dieną buvo jau sausokas, gal kitą kartą dėčiau dėčiau dar sviesto arba aliejaus, arba papildomą kiaušinį įmuščiau.
- Pastebėjimas: Arba dar galite pamėginti dėti slyvų 2 sluoksnius: pusę tešlos supilti į formą, tada išdėlioti slyvų puseles nupjautąja puse žemyn, pabarstyti šaukštu rudojo cukraus, supilti likusią tešlą ir viršų dar kartą apdėlioti slyvomis, bet šį kartą – nupjautąja puse aukštyn.
Kol šiltas jis tikrai tobulo skonio, o koks atvėsęs negaliu pasakyti, nes taip patiko, kad iškart visą ir suvalgėm!