Makaronai su viduržemio jūros padažu

Makaronai su viduržemio jūros padažu

Visas tas šeimos ir namų jaukumas, įpusėjus rudeniui ir žiemą, turi ypatingos reikšmės. Ir taip nesinori paleisti tų jausmų. Taip nesinori, kad jie imtų ir pasileistų bėgti paskui dainą, kurią užgrojo radijas, paskui automobilį, kuris aptaškė, netyčia įvažiuodamas į balą. Taip nesinori, kad džiaugsmas gyventi baigtųsi ištraukus iš šaldytuvo pakelį šaldytų daržovių. Vakar stoviniavau prekybos … Skaityti toliau

Kaip paruošti Cannelloni?

Kaip paruošti Cannelloni?

Žinau, kad kažkam gali būti keista, jog italai mažiausiai kokius penkis kartus per savaitę pietums arba vakarienei valgo pasta (liet. makaronus). Man tas niekada neatrodė keista, o ir pagyvenus tokia „tradicija“ nuomonė nepasikeitė. Mat pačioje Italijoje krautuvėse ir prekybos centruose pastos asortimentas toks platus, o paruošimo būdai tokie įvairūs, kad galėtum metus maitintis vien tuo ir neprarast kūrybiškumo virtuvėje (kalbant apie praradimą, vertėtų paminėt nebent dailias kūno linijas).

Kaip virti makaronus?

Kaip ir kiek laiko reikia virti makaronus?

Jei norite, kad rezultatas džiugintų, patarimas būtų pirkti aukščiausios kokybės makaronus. Taip, jie brangesni, tačiau tas skirtumas nėra labai didelis. Prastos kokybės makaronai bus lipnūs ir ištežę. Todėl, kai renkatės makaronus, atkreipkite dėmesį, kad ant jų būtų užrašas- pasta di semola di grano duro – t.y. pagaminti iš kietagrūdžių kviečių miltų.

Štai kelios taisyklės, kad makaronai visada būtų skanūs!

Kiek virti makaronus?

Makaronų paruošimas užtrunka tik keletą minučių (priklausomai nuo dydžio):

  • Vermišeliai virs 5-7 minutes
  • Kaspinėliai bus paruošti per 10 minučių
  • Vamzdelių paruošimas užtruks apie 12 minučių
  • Rageliai verdami ilgiausiai – 15 minučių

Pradėkite nuo didelio vandens kiekio

Verdam makaronus
Verdam makaronus

Imkite mažiausiai 4 l vandens kiekvienam 450 g makaronų. Makaronus ir druską suberkite tik į verdantį vandenį. Dangčiu uždenkite puodą iki tol, kol vanduo vėl užvirs. Retkarčiais pamaišykite- taip makaronai tolygiau išvirs, nesulips ir neprikibs prie puodo dugno.

Ragaukite!

Virimo laikas, nurodytas ant pakuotės, tik orientyras, o ne taisyklė, todėl patikrinkite iš anksto, kad makaronai nepervirtų.

Patikrinkite struktūrą

Idealiai išvirę makaronai, kandant turi būti truputį kietoki. Itališkai tai vadinama „ al dente “. Šiame etape makaronai nebeturi žalių miltų skonio, bet viduje yra plonas, baltas kaip kreida sluoksnelis. Virimo procesas tęsis, dėl likusios šilumos, makaronus košiant ir ruošiant toliau.

Padažas neturi būti pavandenijęs

Makaronus kruopščiai nusunkite, sudėkite į sietelį ir papurtykite. Niekada neperplaukite jų vandeniu (nebent tai nurodyta recepte tuo atveju, kai ruošiamos makaronų salotos arba lazanija).

Patiekite karštus

Makaronų patiekalai greitai šąla ir sugeria drėgmę, todėl tiršti padažai gali „išnykti“. Geriausia visus kviesti prie stalo, kol dar tik ruošiatės užpilti padažu. Italai sako, kad ne makaronai laukia svečių, o svečiai makaronų. Patiekalą patiekite pašildytose lėkštėse.

Švieži ar sausi?

Nėra abejonių, kad švieži makaronai – ne maistas, o malonumas. Bet tai dar nereiškia, kad jie pranoksta sausus, jie tiesiog skiriasi. Švieži makaronai, tipiškas pietų Italijos patiekalas, minkštesni ir subtilesnio skonio, nes gaminami naudojant kiaušinius. Jie geriausiai tinka su švelniais padažais. Tuo tarpu sausi makaronai- šiaurinės Italijos virėjų favoritai, gaminami iš miltų ir vandens. Tokie makaronai šiurkštesni, turi mažiau riebalų ir idealiai tinka su „ryškiais“, labai aštriais padažais.

Makaronų laikymas

Laikant makaronus permatomoje stiklinėje arba plastmasinėje taroje atviroje vietoje, juos veikia saulės šviesa, suardanti riboflaviną – B grupės vitaminą. Šis vitaminas yra pagrindinė naudinga makaronuose esanti medžiaga. Todėl, norint išsaugoti makaronų maistingąsias savybes, juos reikėtų laikyti nepermatomoje taroje tamsioje vietoje.

Ir pabaigai- trumpas populiariausių padažų žodynėlis:

„Amatricana“ – pomidorų padažas su rūkytu kumpiu, žolelėmis ir prieskoniais.

„Arabiatta“ – aštrus ir pikantiškas pomidorų padažas su čili.

„Bolognese“ – populiarus pomidorų padažas su jautienos faršu, svogūnais, šviežiomis daržovėmis ir prieskoniais.

„Carbonara“ – tirštas kreminis padažas su kumpiu ir sūriu.

„Florentina“ – kreminis sūrio padažas su špinatais ir maskarponės sūriu.

„Napolitana“ – tirštas pomidorų padažas su daržovėmis ir žolelėmis.

Kiek virti spagečius?

Kaip ir kieki laiko reikia virti spagečius

Pavadinimas kilęs nuo itališko žodžio „spaghetto“, reiškiančio „plona virvė“. Italijoje jie dažniausiai gaminami iš manų kruopų miltų, kitur dažniausiai iš kvietinių miltų, įvairaus malimo rupumo.

Pirmiausia spagečiai pradėti gaminti Pietų Italijoje, kažkur apie XII a. Kai XIX a. buvo įkurti pirmieji spageti fabrikai, jų populiarumas staigiai išaugo. Amerikoje jie pirmiausia pasirodė 1800-ųjų gale, restoranuose, pavadinimu Spaghetti Italienne, būdavo patiekiami su pomidorų padažu. Vėliau išpopuliarėjo spageti su mėsos kukuliais ir taip spagečiai išplito po visą pasaulį.

Spageti tapo italų virtuvės emblema, paprastai jie patiekiami su pomidorų padažu, į kurį dedama įvairių žolelių (raudonėlis, bazilikas), alyvuogių aliejaus, mėsos arba daržovių. Spageti taip pat patiekiami su Bolonės padažu (Bolognese sauce), karbonara arba su čili pipirais. Dažnai užbarstomi kokiu nors kietu tarkuotu sūriu (Parmezanu, Pecorino Romano).

Kiek virti spageti?

Spageti pirmiausiai išverdami dideliame puode, būtinai metami į verdantį, pasūdytą vandenį. Spageti išverdami per 7-9 minutes (priklausomai nuo rūšies, virimo laikas dažniausiai nurodomas ant pakuotės). Vis dėl to, jei vadovaujatės tuo, kas ten parašyta, virkite 1-2 min. trumpiau, nei nurodyta. Tuomet tikrai jų nepervirsite. O tai svarbiausia. Būtinai nukoškite kiaurasamčiu.

 

Pasta su sūriu (Cacio e Pepe)

Tai įžymusis Romos Cascio e Pepe arba pasta su sūriu. Atsiribojant nuo italų campanilismo (kas kulinarine prasme reiškia „mano kieme gamintas sūris skaniausias“), Italijoje, kažkur per vidurį, galima brėžti storą brūkšnį. To brūkšnio viršuje prie patiekalų naudoja Parmigiano-Reggiano. Apačioje, tuo tarpu, valgo Pecorino Romano iš avies pieno. Nors klasikinei versijai reikia pastarojo, puikiai tiks ir jo šiaurinis kaimynas.

Patiekalas patiks išieškoto skonio miestiečiui, kuris vertina natūralų kokybiškų produktų skonį – juk jų tik 3 – pipirai, sūris ir makaronai.

Ingredientai 2 asmenims:

  • 250 gr pastos (spagethi)
  • 200 gr šviežiai tarkuoto sūrio
  • 1 v.š. stambiai maltų juodųjų pipirų

Paruošimas:

  1. Užkaiskite vandenį makaronams.
  2. Smulkiai sutarkuoti sūrį. Suberkite į gilią lėkštę. Suberkite pipirus ir išmaišykite. Atidėkite apie 4 v.š. atskirai.
  3. Į verdantį, truputį pasūdytą vandenį (daug sūdyti nereikia, nes sūris yra sūrus) sudėkite ir išvirkite makaronus.
  4. Prieš virimo pabaigą paimkite apie 1/3 stiklinės vandens, kuriame virė makaronai ir užpilkite ant sūrio. Čia tikriausiai sudėtingiausia recepto vieta. Pilant vandenį ir maišant turi gautis riebaus pieno konsistencijos košelė. Kadangi labai lengva vandens padauginti – pilkite vandens po truputį.
  5. Nuvarvinkite makaronus. Užpilkite padažą ir išmaišykite. Sudėkite į lėkštes ir apibarstykite likusiu sūriu. Iš karto patiekite!